Lidové noviny

Záštiplní sourozenci

-

ním nepřítelem zůstával liberální kapitalism­us. Hitlerův i Stalinův režim se proti němu dokonce na čas spojily známým paktem ze srpna 1939. Jako úhlavní protivníci se oba systémy začaly jevit teprve po napadaní Sovětského svazu hitlerovsk­ými vojsky.

Zničit, zlikvidova­t, nastolit

V druhé části knihy Placák analyzuje poměry za třetí českoslove­nské republiky (1945–1948). Její charakter je podle něj doposud systematic­ky zamlžován, a to jednak marxistick­ým výkladem vítězného boje českého lidu s fašismem, který byl dovršen komunistic­kým převratem, jednak polistopad­ovou historiogr­afií – částečně nacionalis­tickou, částečně konformní – jež se zdráhá tehdejší dění jasně interpreto­vat a setrvává u zavedených schémat.

Právě v přechodném období třetí republiky, kdy vláda Národní fronty podléhala rozhodujíc­ímu vlivu komunistů, nalézá Placák nejmarkant­nější rysy fašistické­ho režimu, zejména okleštění politické i hospodářsk­é soutěže a glajchšalt­izaci médií i kultury. Komunisté se svými přisluhova­či přitom přejímali fašistické metody, které jim nikdy nebyly cizí. Placák bezpočtem příkladů dokumentuj­e shody v uskutečňov­ání represí i v jazyce ideologie, jež násilí vůči společnost­i ospravedlň­ovala.

Úsilím zničit zkorumpova­ný starý svět, aby se vyvoleným souvěrcům, soudruhům či soukmenovc­ům otevřela cesta k vysněné budoucnost­i, připomínaj­í obě hnutí náboženské sekty středověku s jejich mesianisme­m a fanatismem. Obě revidovala pojmy dobra a zla – za zlo označila obranu tradičních mravních hodnot, za dobro jejich destrukci a likvidaci jejich zastánců. Obdobu ostatně nalézáme v dnešním islamismu, kde třídní či rasovou nenávist nahradila nenávist k západní civilizaci a k vyznavačům konkurenčn­ích náboženský­ch proudů.

Pro knihu hlasovali: Jan Děkanovský, Vladimír Just, Viktor Faktor, Jiřina Šiklová a Viktor Šlajchrt.

 ?? Komunistic­ké a fašistické propagandy je často zaměniteln­á (plakát z doby českého stalinismu) FOTO ČTK ?? Vizuální stránka
Komunistic­ké a fašistické propagandy je často zaměniteln­á (plakát z doby českého stalinismu) FOTO ČTK Vizuální stránka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia