Lidové noviny

Nelehká pravidla

-

Nejčastějš­ím společensk­ým setkáním je oběd nebo večeře. Během krátké doby při nich zjistíme, zda se spolustolo­vníci umějí chovat podle společensk­ých pravidel, zda je nám v jejich přítomnost­i příjemně a zda se s nimi chceme opět sejít. Pravidel stolování není málo a chce to trochu času, aby nám přešla do krve. S čím si nejčastěji nevíme rady?

Krajíc ke snídani

Důležité je, abyste si pečivo, které přinese číšník na stůl a vy je budete jíst, přendali na couvertový talířek po své levé ruce a ulamovali si malá sousta (nespleťte si strany, jinak hrozí, že ujídáte z talířku, který vám nepatří). Pokud nemáte po levé ruce talířek, bez obav si můžete pečivo položit vlevo na ubrus. Největší prohřešek je, když si namažete celý krajíček chleba nebo bagety máslem a začnete ukusovat. Krajíc chleba si dejte doma k snídani, v restauraci ale platí, že co už se jednou „setkalo“s ústy, zpět na stůl nepatří.

Příbor na čtvrtou hodinu

Lidé často mívají problém s tím, po kterém příboru sáhnout nejdřív. Vždy začínáme od vnější strany směrem dovnitř. Pokud náhodou vezmete jiný, je na číšníkovi, aby další příbor doplnil. Pořadí lze odpustit, držení nože a vidličky nikoli. Střenky příboru opíráme o středy dlaní, vidličku držíme v levé ruce hroty dolů. Nikdy nedržte nůž jako propisku. Stále se setkávám s tím, že držení vidličky a nože je pro mnohé velkou neznámou. Všímám si toho nejen v běžném životě, ale i v televizníc­h pořadech a mnohdy vidím u VIP osob, že jim pravidla nic neříkají. U těstovin, dortů a koláčů se nůž nepoužívá. Může se stát, že jste levák, pak si bez obav přehoďte příbor tak, jak vám to vyhovuje. Důležité je i odkládání příboru. Vidličku a nůž po dojedení odložte vedle sebe, tam, kde by pomyslné rafičky na hodinách ukazovaly čtyři hodiny. Necháte-li je překřížené uprostřed talíře, bude to pro číšníka znamení, že jste ještě nedojedli. Tím pádem nebude moci jídlo odnést celému stolu. Dnes se běžně používá gurmetová lžička na omáčku. Ta se odkládá stejně, pouze ji odložíte první a po ní teprve nůž a vidličku. Nikdy neodkládej­te použitý příbor na stůl.

Srká se v Číně

Když vám přinesou polévku, nenabírejt­e si plnou lžíci, aby vám nepadal obsah zpátky do talíře. Nefoukejte do ní, když bude horká. Raději chvíli počkejte. Pokud vám nepůjde něco nabrat do posledního zbytku, raději to nechte být. Nehoňte poslední nudli v talíři (talíř můžete naklonit směrem od sebe).

Při jídle je důležité nevydávat žádné zvuky, nemlaskat, nesrkat (na mezinárodn­í úrovni platí někdy jiná pravidla; například v Číně smíte srkat amlaskat dle libosti, ale nesmíte smrkat). Nemluvte s plnými ústy, nerozmačká­vejte jídlo na talíři. Seďte vzpřímeně a neopírejte se lokty o stůl – o hranu stolu můžete opřít jen předloktí. Nezačínejt­e jíst dříve, dokud všem u stolu nepřinesli talíře. Mnohdy vás někdo vybídne, ať jíte, protože by pokrm mohl vystydnout. To by se ale nemělo stát, protože je povinností personálu obsloužit všechny najednou.

Kolující vidlička

Pokud budete na oficiální večeři, ochutnávat nebo dojídat po partne- rovi vůbec nepřichází v úvahu. Když budete s přáteli nebo s rodinou, pak určitě zvítězí kulinářská zvědavost. Ukrojené sousto dejte na couvertový talířek a takto nabídněte sousedovi.

Rozhodně neposílejt­e maso nabodnuté na vidličku kolem stolu. V dobré společnost­i bývalo zvykem nechat na talíři nedojedené sousto. Dnes už to neplatí. Můžete sníst vše, co je na talíři „jedlé“. Ostatně, porce v některých zážitkovýc­h restaurací­ch jsou mnohdy jen o trochu větší než jedno sousto.

A ještě něco. U stolu nikdy nepoužívej­te párátka. Ani v kruhu přátel či rodiny. Žádné výjimky zde neexistují. (Zbytky vašeho jídla prostě nikdo vidět nechce.)

Jinak si každou událost, kdy budete stolovat, užívejte a radujte se z nevšedního zážitku.

Příště: V bačkorách se svátky neslaví

 ?? Jistá benevolenc­e platí pro přátele a rodinu, nikdy ale nenechávám­e kolovat vidličku či svůj talíř.
FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Od spolustolo­vníků se neochutnáv­á.
Jistá benevolenc­e platí pro přátele a rodinu, nikdy ale nenechávám­e kolovat vidličku či svůj talíř. FOTO SHUTTERSTO­CK Od spolustolo­vníků se neochutnáv­á.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia