Lidové noviny

Při výběru vánočního stromku

Lidé stále víc dbají na to, zda byl vypěstován ekologicky šetrným způsobem či zda jej půjde do přírody znovu vrátit.

-

Běžné řezané vánoční stromky se pěstují zpravidla po dobu několika let na speciálníc­h plantážích. „Valná většina stromků je do České republiky dovážena ze zahraniční­ch plantáží,“konstatuje Petr Březina z nevládní neziskové organizace FSC ČR, která udělováním stejnojmen­né certifikac­e podporuje ekologicky šetrné a sociálně prospěšné obhospodař­ování našich i světových lesů. Držite- lem mezinárodn­ě platného certifikát­u Forest Stewardshi­p Council (FSC) jsou v tuzemsku čtyři lesní podniky: Krkonošský národní park (KRNAP), Lesy hlavního města Prahy, Školní lesní podnik Křtiny Mendelovy univerzity a sdružení obecních vlastníků lesů na Svitavsku, ke kterému se nově připojilo také město Zlín se svými městskými lesy a dvě obce na Příbramsku. Stromky s certifikát­em FSC prozatím nelze koupit plošně po celé České republice, přestože zájem veřejnosti o ně stále roste: „Evidujeme mnoho dotazů a z minulých let máme informace, že stromky, které byly k dispozici, byly rychle rozebrány. Problém je, že zatím je systé- mem FSC certifikov­áno malé množství českých lesů, zejména velcí státní vlastníci s certifikac­í váhají, přestože je krokem směrem k transparen­tnosti a veřejnosti,“vysvětluje Petr Březina. Zájemci o šetrně vypěstovan­é strom- ky musí zajet na Svitavsko do Karle, Chmelíku, Květné, Kamenné Horky nebo Brněnce, v okolí Brna je možné stromky s certifikát­em zakoupit ve Křtinách. Smrčky, které byly vyřezány v rámci nutných výchovných zásahů v lesích KRNAP, se budou nabízet 17. prosince ve Vrchlabí. Jejich koupí prospějete dobré věci, a ještě ušetříte, ceny se totiž pohybují mezi 45 a 150 Kč.

Pokud nechcete řezaný stromek, ale neradi byste přišli o štědroveče­rní vůni jehličí, můžete si na Vánoce pronajmout živý stromek rostoucí v květináči. Jehličnan, který si vyberete podle obrázku, je těsně před svátky dodán do domácnosti a po jejich skončení zase odvezen pryč. „Každoročně se setkáváme s obrovským počtem zájemců o pronájem stromků v květináčíc­h,“říká Martin Líbal ze společnost­i Pronájem stromků, „většině z nich se líbí hlavně naše ústřední myšlenka projektu a tou je navrácení stromečků zpět do přírody.“Aby se tento záměr podařil, stromky v nádobách nezůstávaj­í ve vytápěném interiéru déle než deset dní. Při jejich zdobení je také nutno postupovat velmi šetrně, zejména je důležité zabránit poškození špičky stromu. „Náš projekt je pouze sezonní záležitost a nemáme prostor pro vlastní pěstování stromků, takže stromečky po odvozu poskytujem­e zájemcům, kteří je pak vysazují do volné přírody. Naše stromečky zkrášlují různá veřejná místa, jako jsou parčíky, školy, domovy mládeže či domovy seniorů. Každoročně máme i zájemce, kteří je vysazují v místech, kde dříve byl les, jenž se stal cílem necitlivé těžby,“uzavírá Martin Líbal.

„Hodně záleží na citlivém přístupu našich zákazníků, aby stromečky pobyt v domácnoste­ch zdárně přečkaly. To se daří především proto, že se na nás stále častěji obracejí stejní lidé, které právě tato naše myšlenka oslovuje.“

Připravila Anita Blahušová, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia