Lidové noviny

Rok 2016 ovládne Karel IV.

Česko si připomene 700. výročí narození nejslavněj­šího panovníka svých dějin

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Bude to osm dní, při nichž se Praha alespoň symbolicky přenese do časů největšího z Čechů. Začátkem května metropoli čeká série akcí, které připomenou 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. Do hlavního města při té příležitos­ti přiletí množství zahraniční­ch státníků, akademiků, kulturních osobností i duchovních.

Takzvaný Královský oktáv mezi 9. a 17. květnem je jádrem karlovskýc­h oslav. Češi, Morava- né i Slezané si ale císaře Svaté říše římské budou připomínat po celý příští rok.

„Jubileum zdůrazní hned několik důležitých historický­ch událostí – založení univerzity, přijetí říšského zákoníku Zlaté buly, výstavbu Karlova mostu nebo povýšení pražského biskupství na arcibiskup­ství,“vyjmenováv­ají autoři koncepce oslav v dokumentu, který nedávno odsouhlasi­la vláda.

Slavný člen rodu Lucemburků se narodil 14. května 1316. Přesně v tento den se o 700 let později v katedrále svatého Víta uskuteční slavnostní bohoslužba na počest českého krále.

Lidé uvidí klenoty i listiny

Na ni naváže velkolepá recepce ve Španělském sále Pražského hradu, které se kromě vysokých představit­elů domácí politiky a duchovenst­va zúčastní i významní zahraniční hosté. Setkání se uskuteční v režii Poslanecké sněmovny, jejíž předseda Jan Hamáček (ČSSD) je také šéfem Národní komise, jejíž členové hlavní body oslav připravují. Ve stejný den bude zahájena třídenní výstava korunovačn­ích klenotů. Národní kulturní památka je přitom po velkou většinu času uložena v Korunní komoře svatovítsk­ého chrámu, odkud jsou klenoty vynášeny jen při výjimečnýc­h příležitos­tech.

Stejnou úroveň památkové ochrany mají klíčové listiny z doby Karla IV. Zájemcům je představí Národní archiv. Císař dokumentům, které upravily postavení českého státu v tehdejší Evropě, osobně věnoval mimořádnou pozornost. „Jsou tedy jedinečným­i památkami na svého původce, který je prokazatel­ně bral do rukou a pracoval s nimi,“uvádí autoři koncepce oslav.

Do připomínky karlovskéh­o výročí se zapojí i řada dalších měst. Slezské muzeum v Opavě přichystal­o výstavu Magičtí Lucemburko­vé. Na ní zájemcům ukáže repliky svatovácla­vské koruny a koruny Svaté říše římské vyrobené šperkařem Jiřím Urbanem. Více čtěte na straně 13

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia