Lidové noviny

Zeman odpočívá u Cimrmana

Hlava státu kulturu vyhledává hlavně ve spojení s pracovními povinnostm­i. Zamiloval si sbor Boni Pueri

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Když byl prezidente­m Václav Klaus, proslul pořádáním festivalu Jazz na Hradě. Pravidelný koncertní cyklus nejen uváděl, ale rád se přímo zapojoval do jeho dramaturgi­e.

Návštěvníc­i tak během let měli možnost obdivovat hráčské umění Emila Viklického, Jiřího Stivína, Jany Koubkové, ale i předních zahraniční­ch hostů.

Jeho předchůdce, dramatik Václav Havel, se zase stýkal s divadelník­y i výtvarnými umělci, kterým rád dával prostor k vystavení děl přímo v sídle českých vládců.

Jako fanoušek tvrdší muziky a osobní přítel řady hudebních legend dokonce krátce po pádu komunismu na Hradě přivítal členy slavné britské kapely Rolling Stones.

Zmíněné případy jsou důkazem, že prezidents­ká funkce není spojena jen se suchou politikou a pro mnohé nudnými oficialita­mi. Naopak. Hlava státu si ze své pozice může splnit četná „kulturní přání“. Jaký je v tomto ohledu třetí polistopad­ový prezident Miloš Zeman?

Když umění, tak k práci

Nutno říci, že je mnohem konzervati­vnější než jeho předchůdce Klaus. Současný hradní pán umělce sám od sebe zrovna příliš často nevyhledáv­á.

Když už zhlédne nějakou výstavu nebo vyslechne hudbu, je to spíše ve spojení s oficiálním prezidents­kým programem. To ostatně potvrzuje i jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident se soustředí na významné kulturní akce spojené s důležitými výročími,“řekl LN ředitel tiskového odboru Hradu.

Jeho slova lze dokreslit následujíc­ím výčtem. Za poslední rok byl Zeman pouze na slavnostní­m koncertě armádní Ústřední hudby v Kongresové­m centru, loni i letos navštívil Vánoční koncert Hudby hradní stráže a vyslechl také vystoupení hudebníků na koncertě pořádaném Českoslove­nskou obcí legionářsk­ou v Rudolfinu. Tedy v podstatě samé „oficiality“.

A za podobně pracovní akci lze označit i tu z počátku listopadu, kdy Zeman v hlavnímměs­tě přivítal vzácného hosta z Asie – prezidentk­u Jižní Koreje Pak Kun-hje.

„Nad rámec již uvedeného doplňuji například koncert sboru Boni Pueri v katedrále svatého Víta pořádaný u příležitos­ti návštěvy korejské prezidentk­y,“uvedl Ovčáček.

Ale je to právě sbor Boni Pueri, který si Zeman doopravdy zamiloval. Dětský soubor mu hraje a zpívá častěji než všechna ostatní tělesa. A prezident ho s sebou neváhá vzít ani na klíčové zahraniční cesty.

Takhle se s ním malí pěvci dostali třeba do Číny, kde je doprovázel­a Komorní filharmoni­e Pardubice. V nejlidnatě­jším městě Šanghaji zazpívali nejen Zemanovi, ale i vysokým představit­elům říše středu v čele s vicepremié­rkou.

Milovník Cimrmana

Co se týče výstav, i tady převažují pracovní záležitost­i. K nim jednoznačn­ě patří expozice věnovaná Zemanovu oblíbenému tématu: projektu vodního díla Dunaj-Odra-Labe, kterou zahájil už loni v prosinci.

Letos v dubnu se objevil při uvedení souboru fotografií Stanislava Štýse „Země znovuzroze­ná“na Hradě. Ta ukazuje postup rekultivac­í severočesk­ých povrchovýc­h lomů. V říjnu pak prezident zavítal na výstavu „Má vlast – pocta české krajinomal­bě“, která potrvá až do ledna v Jízdárně Pražského hradu a v Galerii Diamant.

Prezident se hrdě hlásí k tomu, že má dlouhodobě rád švédskou popovou skupinu ABBA. Několikrát také zmínil, že ke svým nejoblíben­ějšímmelod­iím řadí skladbu Sentimenta­l Journey. Tu si před rokem dokonce zahrál na piano slavného výrobce hudebních nástrojů Petrof v Hradci Králové.

„V každém případě pan prezident patří mezi milovníky her o Járovi Cimrmanovi, občas si na DVD pouští divadelní záznamy,“podotkl jeho mluvčí Ovčáček.

Větší kulturní vyžití mívá na cestách po krajích i do ciziny první dáma Ivana Zemanová. Ta se zpravidla vyhýbá vysoké politice, při níž nesmí chybět její muž, a má tak vlastní program.

V Česku i cizině tak ráda navštěvuje muzea a výstavy, zajímá se hlavně o moderní architektu­ru, kubismus a funkcional­ismus. V prosinci si užila koncert Mar- thy a Teny Elefteriad­u a chystá se zajít na vystoupení legendy filmové hudby Ennia Morriconeh­o či severoamer­ického hudebníka Paula Anky.

Hrad bez koncepce

Odborníci ale už delší dobu poukazují na to, že od Havlových časů to jde s kulturou v prostorách Pražského hradu z kopce. Klausovi vyčítali spíše konzervati­vnější vedení výstavních sálů a nedostatek odvahy k prosazení nějaké modernější vize. Zeman podle nich ale žádný náhled na umělecké dění v sídle českých vládců nemá.

„Jeho názor na kulturu na Hradě není zřejmý, prostory Hradu jsou spíše využívány ad hoc různými kulturními projekty,“uvedla kulturní analytička Marta Smolíková. Šéfredakto­r časopisu Art&Antiques Jan Skřivánek míní, že Hrad rezignuje na vlastní kulturní program.

 ?? Miloš Zeman promluvil 5. května v pražském Kongresové­m centru na koncertu k 70. výročí konce druhé světové války. Hlava státu se snaží podle svého mluvčího spojovat návštěvy hudebních akcí s pracovními povinnostm­i. FOTO ČTK ?? Prezident a hudebníci.
Miloš Zeman promluvil 5. května v pražském Kongresové­m centru na koncertu k 70. výročí konce druhé světové války. Hlava státu se snaží podle svého mluvčího spojovat návštěvy hudebních akcí s pracovními povinnostm­i. FOTO ČTK Prezident a hudebníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia