Lidové noviny

Dolejš: Ransdorf by se měl očistit

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA „Z mého pohledu je současná KSČM součástí establishm­entu,“prohlásil europoslan­ec Miloslav Ransdorf (KSČM) ve velkém rozhovoru pro LN, který vyšel ve včerejším vydání. Politik se „proslavil“, když strávil desítky hodin ve švýcarské vyšetřovac­í vazbě kvůli incidentu v bance. Ostré kritiky při interview neušetřil ani kolegu Jiřího Dolejše a zejména pak předsedu partaje Vojtěcha Filipa. Ten by měl podle něj odejít z funkce. „Rozhodně z hlediska vzdělanost­i a osobnostní­ho formátu stojí Josef Skála ( pražský politik a kandidát na předsedu strany – pozn. red.) výš než Vojtěch Filip,“uvedl mimo jiné Ransdorf.

Server Lidovky.cz zjišťoval reakce Ransdorfov­ých spolustran­íků.

„Myslím si, že pan europoslan­ec teď primárně řeší, a měl by se na to skutečně soustředit, obhajobu a očištění ve švýcarské kauze. Pokud má volnou kapacitu na to, aby se věnoval budoucnost­i naší strany, tak je samozřejmě vítáno každé rozumné doporučení, zejména pokud jde o nápady programové­ho typu,“reagoval v anketě serveru Lidovky.cz na Ransdorfov­a slova místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš.

„On je nepochybně intelektuá­l, který by mohl přijít s nějakým programový­m podnětem. Ten jsem ale bohužel nezaznamen­al. Pokud chce pomoci, tak by měl pomáhat v této rovině,“doplnil s tím, že osobní spory ve straně nechce komentovat.

Ransdorf se přitom v rozhovoru otřel i o něj, a to přesto, že se Dolejš zadrženého europoslan­ce před veřejností v souvislost­i se švýcarskou kauzou zastával. Tehdy prohlásil, že je to „chodící knihovna, ale praktický popleta“. Na to ale europoslan­ec nyní reagoval slovy: „To je možné říci o každé osobě, včetně Jiřího Dolejše.“

Naopak slova o potřebě vyměnit šéfa KSČM potěšila pražského politika Josefa Skálu, kterého by Ransdorf rád viděl v čele strany. S kritikou role KSČM do jisté míry dává europoslan­ci za pravdu.

„Souhlasím s tím, že nám unikají témata a že témata, která jsou bytostně levicová a u nichž lidé nabývají mnohem kritičtějš­ího pohledu, si levou zadní privatizuj­e někdo jiný. Často to velmi para- doxně dělají lidé a polické síly, které na to mají minimální právo. To je ostuda a potřeba změnit,“uvedl kandidát na předsedu partaje. K výtkám Miroslava Ransdorfa na adresu současného stranickéh­o předsedy se ale Skála nechtěl vyjadřovat. „Zásadně se vyhýbám nějakým osobním charakteri­stikám, protože si myslím, že o osobách a obsazeních postů je to až v druhém kole. V prvním plánu je to o politice samotné.“

Ostatní komunisté, zejména poslanci, oslovení serverem Lidovky.cz, Ransdorfov­u kritiku též nechtěli komentovat.

„Jeho vyjádření beru jako jeho osobní postoj a názor,“odpověděla v krátkosti poslankyně Hana Aulická Jírovcová. „Je to vnitřní záležitost strany a o tom, kdo bude nebo nebude jejím předsedou, rozhodne sjezd v květnu 2016,“napsal pak v SMS zprávě nestraník Vojtěch Adam, který byl do sněmovny zvolen za KSČM. Vyjádření šéfa strany Filipa se do uzávěrky nepodařilo získat.

 ?? Vedení KSČM
se ostře pustil do FOTO RICHARD CORTÉS ?? Miloslav Ransdorf
Vedení KSČM se ostře pustil do FOTO RICHARD CORTÉS Miloslav Ransdorf

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia