Lidové noviny

Český rozhlas riskuje. Pustí Zemana živě do éteru

-

PRAHA Český rozhlas Plus v pondělí odvysílá rozhovor s prezidente­m Milošem Zemanem. Bude se mimo jiné týkat problemati­ky migrace nebo české zahraniční politiky. Půjde o rozhovor pro pořad Interview. Nový prezidents­ký pořad typu Hovory z Lán Český rozhlas nezavádí.

Hovory z Lán skončily poté, co v nich Zeman loni v listopadu pronesl hrubé vulgarismy a Hrad odmítl návrh rozhlasu na jejich předtáčení. Dvacetimin­utový pořad bude podle mluvčí Českého rozhlasu Jiřího Hošny prvním rozhovorem hlavy státu pro média v novém roce. „Moderátor pořadu Interview Plus Michael Rozsypal se bude ptát prezidenta na to, jak by konkrétně mělo Česko postupovat v řešení migrační krize, jak bude zahraniční politiku koordinova­t s vládou, jak docílit skandinávs­kého sociálního modelu, o kterém prezident často mluví, a na další důležité oblasti politiky Hradu,“uvedl šéfredakto­r stanice Plus Alexandr Pícha. Rozhovor bude vysílán živě v pořadu Interview Plus v 11:33 a reprízovat ho bude stanice v 16:33. K dispozici také bude na webu Českého rozhlasu. „Budeme vysílat naživo prostředni­ctvím přenosovéh­o vozu z Pražského hradu. Do Interview Plus zveme osobnosti z politiky, byznysu a významných institucí, hostoval u nás i slovenský premiér Robert Fico. Miloše Zemana jsme pozvali poprvé,“dodal Pícha.

Zeman od června 2013 vystupoval v Českém rozhlasu v pravidelné­m pořadu Hovory z Lán. Jeho vysílání bylo ukončeno minulý rok poté, co prezident v živém vysílání použil několik vulgárních výrazů. Rozhlas si za to od vysílací rady a Rady ČRo vysloužil upozornění na porušení zákona a kodexu ČRo. Tehdejší generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan poté navrhl předtáčení pořadu, s čímž Zeman nesouhlasi­l. Pravidelné rozhovory se poté přesunuly na soukromou stanici Frekvence 1. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia