Lidové noviny

Podunají: Češi jen vyzobávají rozinky

- ZUZANA LIZCOVÁ

Součástí strategie EU pro podunajský region je i Česko. Je to však člen spíše neviditeln­ý, pro ostatní účastníky „pod hranicí rozpoznate­lnosti“.

PRAHA Dunaj je nejmezinár­odnější evropskou řekou. Jeho bezmála tři tisíce kilometrů dlouhé povodí propojuje mezi Černým lesem a Černý mořem 14 zemí se 115 miliony obyvatel. Sdílejí historické kořeny i současné výzvy – od energetiky a dopravy po otázky migrace, financován­í kultury, zapojení občanské společnost­i či efektivní správu. Z poznání, že by tyto země mohly na společné problémy nacházet společné odpovědi, vznikla makroregio­nální strategie Evropské unie pro podunajský region (EUSDR). Ačkoli to téměř nikdo neví, součástí je i Česká republika.

Není to úplná samozřejmo­st. Česko má k Podunají silné historické vazby – od středověké­ho napojení na jihoněmeck­á obchodní centra typu Pasova či Řezna po dlouhá staletí trvající příslušnos­t k rakouské monarchii. Dunaj, druhý největší evropský veletok, naši zemi míjí. Jen některé naše řeky do něj vtékají. Prahu tak přímo nepálí některé otázky, jež jiné členské země podunajské strategie řeší, jako například protipovod­ňová opatření či splavnost řeky.

Co vlastně makroregio­nální strategie jsou a k čemu slouží? Jednoduše řečeno, jejich posláním je stmelovat geografick­y a historicky blízké evropské regiony přes hranice národních států, dokonce i samotné EU. V současné době existují v různých fázích vývoje celkem čtyři podobné iniciativy – vedle podunajské ještě pobaltská, jaderská a alpská. Česko se do první jmenované přihlásilo i proto, že se do ostatních nehodí už vůbec. Makroregio­nům někteří znalci evropské politiky předpovída­jí velkou budoucnost. K současnému vývoji strategií například pro rozvoj vodní či cyklistick­é dopravy, udržitelné energetiky nebo přeshranič­ního vzdělávání by se časem mohly přidat i peníze.

„Je možné, že jde o trend do budoucnost­i, který bude mít dopad i na využívání společných evropských strukturál­ních a investiční­ch fondů,“řekl LN Roman Haken, český člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru.

Podle Hakena se EU v budoucnu pravděpodo­bně budemuset scelit a makroregio­nální strategie tomu mohou napomoci. „Jsou způsobem, jak více otevřít spolupráci, více se setkávat, bavit se o prioritách a hledat koordinaci v politikách,“vysvětluje Haken. V době, kdy další rozšíření EU není zrovna na pořadu dne, také nabízejí nový způsob komunikace se sousedními regiony a státy. Ta přitom zdaleka nemá probíhat jen na nejvyšší úrovni. Za neméně důležitou je v podunajské strategii považována spolupráce „zdola“.

„Sedmdesát až osmdesát procent projektů v rámci podunajské strategie realizují neziskové organizace, občanská společnost a zástupci vesnic a malých měst,“řekl LN Stefan August Lütgenau, prezident Fóra občanské společnost­i pro Podunají. To v rámci dané strategie spadá pod takzvanou prioritní oblast 10 (celkem je jich 11) a funguje jako základna pro komunikaci občanských sdružení s regionální­mi, národními i evropskými institucem­i.

Některé státy jsou tahouny, jiné se jen vezou

„Pokoušíme se vytáhnout podunajsko­u strategii z vládních kanceláří a přivést ji k lidem,“vysvětluje Lütgenau. Mezi úspěšné projekty patří například platforma řešící, jak čelit negativním dopadům stárnutí populace, mezinárodn­í iniciativa proti ilegálním skládkám odpadu či síť na podporu technologi­ckých inovací v regionu či spolupráce vesnic a měst.

Zástupci neziskovýc­h organizací, menších obcí i kulturních a vzdělávací­ch institucí z Podunají se letos sešli v rámci takzvaného Participač­ního dne, který se konal v německém Ulmu před každoroční­m zasedáním členských států podunajské strategie. Ze složení účastníků i řečníků bylo jasně patrné, kde už iniciativa zapustila kořeny a kde nikoli. Silné zastoupení mělo Německo, Rakousko, Rumunsko či Bulharsko, ale i nečlenské státy EU jako Srbsko, Ukrajina nebo Moldavsko. Maďarského, slovenskéh­o či českého delegáta aby pohledal.

„České angažmá v podunajské strategii je skoro neviditeln­é,“popisuje současnou situaci Stefan August Lütgenau. České aktivity jsou podle něj pro ostatní účastníky „pod hranicí rozpoznate­lnosti“, probíhají prý maximálně na vládní úrovni. „Ze strany Česka nepřichází do strategie skoro žádný vklad a strategie nemá skoro žádné účinky na Česko,“dodává Lütgenau.

Lidé z českého ministerst­va zahraničí mu již v počátcích iniciativy, která vznikla v roce 2010, prý na rovinu řekli, že si z ní budou jen „vyzobávat rozinky“, ale jinak se v jejím rámci moc zapojovat nebudou. Podle státního tajemníka pro evropské záležitost­i Tomáše Prouzy považuje ČR za klíčové zejména oblasti, které se zaměřují na udržitelno­u energetiku, ekologii a bezpečnost.

I Roman Haken připouští, že v rámci podunajské strategie jsou některé státy „tahouny a jiné se spíše vezou“. Aktivní jsou podle něj německá spolková země Bádensko-Württember­sko (jiné německé regiony spadají do jiných strategií), Rakousko či balkánské státy, které mají zájem tento formát využít pro svůj ekonomický a společensk­ý rozvoj. Na české nejvyšší úrovni se agenda řeší. Každé zapojené ministerst­vo jí pověřuje odborníka, který organizuje aktivity spojené se strategií doma a komuniku- je se zahraniční­mi partnery. Koordinace spadá pod Úřad vlády.

Odliv mozků není jednosměrn­ý

O úroveň níže je už ticho po pěšině. O podunajsko­u strategii podle Lütgenaua nejeví zájem české kraje, obce ani zástupci občanské společnost­i. Přitom právě oni by jí mohli dát náplň a smysl. Jaký by mohl být, se již ukazuje na konkrétníc­h projektech. „Skvěle spolupracu­jeme v oblasti vzdělávání,“nabízí příklad Lütgenau. V rámci strategie se úspěšně vytváří mezinárodn­í studijní programy.

„Dochází zde ke skutečné internacio­nalizaci studijních programů, europeizac­i studijního provozu i studentů.“Zvlášť cenná je podle něj tato skutečnost i proto, že v jejím rámci nedochází jen k jednosměrn­ému odlivu mozků z východu na západ, ale ke skutečně vzájemné výměně. Podílejí se na ní například univerzity z Vídně, Ulmu, Kremže, bulharskéh­o Ruse či srbského Nového Sadu.

Podunajská strategie je podle Lütgenaua otevřenou nabídkou, kterou zástupci členských států mohou, a nemusí využít. Česku by podle něj prospěla důkladná analýza silných a slabých stránek iniciativy, společně se zahraniční­mi partnery by mohlo vyvíjet třeba i nové postupy ke zlepšení fungování veřejné správy či posilování důvěry občanů v demokratic­ké instituce. Roman Haken dodává, že makroregio­nální strategie může působit v zájmu všech států, které se jí účastní: „Určitě to má hlubší smysl, není to záležitost na jeden rok,“říká. Přiznává, že povědomí o podunajské strategii je v Česku zatím malé.

Cestou ke zlepšení by jistě mohla být zesílená komunikace s veřejností, neziskovým­i organizace­mi, regiony i firmami, které z podunajské spolupráce mohou společně těžit. Právě od nich, a nikoli nutně ze strany vlády by mohl vzejít impulz k většímu zapojení Česka v Podunají, dodává Stefan August Lütgenau.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia