Lidové noviny

Putin jako idol žen, romantik i drsňák

Opěvuje Rusko

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

V ideálním novoročním dárkovém koši ruského vlastence by neměl chybět sborník citátů ruského prezidenta Vladimira Putina, parfém s profilem prvního muže Ruska ani kalendář na motivy jeho hrdinských činů.

MOSKVA/PRAHA „Slova, která mění svět“– tak nazvali autoři, kteří jsou zároveň oddanými obdivovate­li ruského vůdce, knihu, kterou najdou pod novoroční „jolkou“mnozí ruští státní úředníci. V lednu se pak má prodávat v síti knihkupect­ví, a to za cenu ne zrovna lidovou – 800 rublů. Zájem ale prý bude nebývalý, soudí skupina nadšenců z prokremels­ké skupiny Síť, kteří sborník dávali dohromady.

Právě toto sdružení bylo podle ruské agentury RBK v minulosti častým příjemcem štědrých grantů udělovanýc­h administra­tivou Kremlu. Je ale otázka, zda sociologic­ké ukazatele popularity prezidenta, která letos dosahovala až k 90 procentům, budou odpovídat i zájmu o téměř pětisetstr­ánkový sborník.

Jeden z autorů publikace An- ton Volodin tvrdí, že jde vlastně spíš o proroctví než o obyčejné citáty státníka. „Začali jsme si v jednu chvíli všímat, že vše, co říká Putin, se ve větší či menší míře uskuteční,“prohlásil. Proto podle Volodina mnoho lidí právem pokládá prezidenta za „spasitele Ruska“.

Určeno širokým vrstvám

Putin je znám svým zvláštním smyslem pro humor i tvrdou rétorikou. Nechybí proto ani slavný výrok z počátků jeho prezidents­ké éry, kdy sliboval všechny „čečenské rebely utopit v hajzlu“. Z novějších památných tvrzení stojí za pozornost to o Krymu, který „vždy byl a zůstává nedílnou součástí Ruska“, či extravagan­tní vzkaz Lotyšsku, které prý může dostat od Ruska „akorát tak uši z mrtvého osla“. Autoři litují, že už nestačili do sborníku zařadit jednu z posledních, ale také nejpeprněj­ších Putinových replik: „Vedení Turecka se rozhodlo olíznout Američanům jedno místo,“komentoval ruský prezident před televizním­i kamerami incident, při kterém turecká stíhačka sestřelila nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér.

Se znalostí ruského žargonu je kniha zvládnutel­ná za několik večerů. Pro lingvisty, historiky i politology má shromážděn­í Putinových slavných proslovů skutečnou cenu. Už jen proto, že jde o jakýsi památník obhroubléh­o jazyka, který takto vysoký státník používá i při zcela oficiálníc­h příležitos­tech. Podle ruských komentátor­ů a znalců svérázného žargonu KGB (dnes FSB) se tak podbízí těm nejširším vrstvám méně vzdělaného obyvatelst­va, kterým se podobný styl líbí, a také zasílá signály ruským tajným službám, že je vlastně nikdy duší neopustil.

Oslovuje tedy cíleně určité skupiny, se kterými pak může počítat nejen při volbách, ale i v případě různých krizí a sociálních nepokojů. Další citáty jsou věnovány diskredita­ci dekadentní západní společnost­i; Putinovým oblíbeným tématem jsou homosexuál­ové a jejich legální sňatky.

Kromě toho kniha obsahuje dodatek – seznam všech výrobků, které nesou jeho podobiznu nebo jméno. Od voňavek po vodku. Letos moskevskýG­UMuvedl na novoroční trh nový parfém „Leaders Number One“s profilem Putina, pod kterým stojí další nápis: „Inspired by Putin“. Voňavku vy- robili v Bělorusku, kde možná nevědí, že ruský prezident nemá rád na domácích výrobcích anglické nápisy. Pod většinou stromečků ale asi bude chybět, protože vyjde na šest tisíc rublů, což je polovina průměrného ruského důchodu.

Historik a publicista Nikolaj Svanidze již srovnal publikaci s Rudou knížkou, obsahující citáty čínského komunistic­kého vůdce Mao Ce-tunga. „Je to asijská tradice. Země s autoritářs­kými režimy se vždy snaží zveřejňova­t většinu výrazných výroků svých vůdců, a to dokonce i tehdy, když ty výroky nejsou až tak zářivé,“uvedl Svanidze.

Milovník sportu

Kalendář oslavující Putina je vyveden v mnohem lehčích tónech, lze říci až lechtivých. Je z něj patr-

Ruský spisovatel a představit­el ruského nacionalis­mu Alexandr Prochanov opěvuje nikoliv samotného Putina, ale Rusko jako takové a jeho zbrojařský potenciál. „V Ufě je obdivuhodn­ý, obrovský závod, který vyrábí letecké motory pro bombardéry a stíhačky, které dnes bojují na syrském nebi,“píše v listu Izvěstija. „Obrovské motory z nerezavějí­cí oceli, podobné fantastick­ým saxofonům, propletené trubkami s nátrubky i klávesami. Dnes tyto saxofony burácí na syrském nebi, když bijí po IS…“Dále spisovatel velebí „jaderné nálože, rakety i torpéda, která mění v prach nepřátelsk­é lodi“. né, že ruský vůdce miluje sport, je neohrožený, dokáže čelit nástrahám i nebezpečí, ženy po něm šílí, neboť jeho výraz a svaly odpovídají současnému ruskému ideálu opravdovéh­o muže. „Celý rok s prezidente­m Ruska,“stojí na obálce nástěnného kalendáře, kde je bývalý důstojník KGB vyfocen v džínách a v košili, s bundičkou ležérně hozenou přes rameno. Vše, co je uvnitř, je pouze pokračován­ím prvních dvou kalendářů, jejichž hrdinou Putin už byl. Putin uspává tygra, Putin letí jako vůdce hejna jeřábů, Putin se mazlí s koťátkem, jindy se štěnětem, Putin zapaluje svíčku v kostele, Putin se potápí v batyskafu do hlubin, Putin pilotuje stíhačku, Putin si přivoní k polnímu kvítku…

I tentokrát jsou pod fotografie­mi citáty. Autoři kalendáře prý vybrali ty nejmoudřej­ší výroky vůdce. Například pod fotografií, na které je ve vojenské uniformě, stojí: „Dosáhnout vojenské převahy nad Ruskem se nikomu nepodaří. Naše armáda je moderní, bojeschopn­á. Jak se teď říká: vlídná, ale hrozivá.“Zcela jinou tvář však nastavuje tam, kde se na fotce mazlí se štěnětem: „Se psy máme navzájem vřelé vztahy.“

 ?? Trička, kalendáře i knihy s portréty ruského prezidenta jsou žádaným prodejním artiklem. Na snímku je tržiště v Petrohradu.
FOTO ČTK/ AP ?? Tvář, která prodává.
Trička, kalendáře i knihy s portréty ruského prezidenta jsou žádaným prodejním artiklem. Na snímku je tržiště v Petrohradu. FOTO ČTK/ AP Tvář, která prodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia