Lidové noviny

Německé země dají na běžence 17 miliard eur

- BERLÍN

V Německu bylo v roce 2015 nově zaregistro­váno celkem jeden milion devadesát tisíc uprchlíků. S odvoláním na údaje německé vlády o tom informoval list Sächsische Zeitung. Německá vláda přitom původně odhadovala, že v roce 2015 přijde do Německa 800 tisíc běženců.

Již začátkem prosince byl v registračn­ím systému EASY zaznamenán miliontý uprchlík, který letos přišel do Německa. Za celý loňský rok přitom německé úřady zaregistro­valy 238 676 běženců.

Německo je hlavní cílovou zemí pro imigranty, kteří nyní přicházejí do Evropské unie především z konfliktní­ch oblastí Blízkého východu a severní Afriky.

Hlavní náklady na zaopatření běženců, kteří dorazili do Německa, mají jednotlivé spolkové země. Ty kvůli tomu plánují pro příští rok vynaložit minimálně o 17 miliard eur víc (v přepočtu zhruba 460 miliard korun). Vyplývá to z ankety mezi zemskými ministry financí, kterou uspořádal deník Die Welt.

V přepočtu na jednotlivé spolkové země to znamená, že regiony, které přijímají nejvíc běženců, jako Severní Porýní – Vestfálsko nebo Bavorsko vynaloží o 4 miliardy resp. 3,3 miliardy eur více.

List ale upozornil, že náklady německých zemských vlád mohou být ještě vyšší, protože kalkulace ministerst­ev financí vycházejí z předpoklad­u, že do Německa dorazí 800 tisíc běženců. Zároveň deník připomněl, že celostátní vláda se na nákladech v souvislost­i s řešením přílivu běženců podílí pouze z jedné čtvrtiny. čtk, sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia