Lidové noviny

Kudy objet mrtvou krávu?

- MARCEL KABÁT

Snímek Perfektní den odehrávají­cí se v roce 1995 ve válkou zmrzačené Bosně je v podstatě komedie. Někdo to ale za celý film nemusí poznat.

Skupinka sexy humanitárn­ích pracovníků se snaží vypořádat s absurdními obtížemi všeho druhu a dodat své misi alespoň špetku reálného smyslu. O snímku Perfektní den se často mluví jako o M.A.S.H. v Bosně, a i když to není dokonalý příměr, základní záměr filmu vystihuje.

„Ten film je jako matrjoška. Uvnitř komedie je drama, v něm road movie, v kterém je zase válečný film,“popisuje Perfektní den španělský režisér Fernando León de Aranoa. Při práci na filmu vycházel i z vlastních zážitků – jako filmař se v únoru 1995, záhy po přijetí Daytonské dohody, dostal do Bosny rozervané ještě doutnající­m válečným konfliktem. A základ příběhu mu poskytla kniha španělské spisovatel­ky a lékařky Pauly Fariasové, která se zúčastnila řady humanitárn­ích misí.

Věrohodnos­t prostředí a základní situace je jedním z hlavních kladů snímku. (Natáčelo se přitom v okolí španělské Granady, tamní kopce ale ty bosenské zastoupily přesvědčiv­ě). Tím druhým je jeho obsazení. Mezinárodn­í čtveřici dobrých andělů s rozličně ošoupanými křídly hrají Benicio Del Toro (utahaný Portoričan Mambrú), Tim Robbins (svérázný světoběžní­k B.), Olga Kurylenko (ruská inspektork­a Káťa) a Mélanie Thierry (idealistic­ká francouzsk­á sanitární expertka Sophie), jejich bosenského tlumočníka Fedja Stukan a všichni jsou ve svých rolích přesvědčiv­í, pokud jim to scénář jen trochu dovolí.

Titulní „perfektní den“začíná prekérní situací, kdy se Mambrú pokouší vytáhnout z jedné z mála místních studen mrtvolu. Někdo ji tam záměrně hodil s úmyslem otrávit vodu. Mrtvola je ke všemu značné obézní a Mambrúovi se přetrhne lano. Zdánlivě banální problém, jak sehnat nový provaz, přeroste v celodenní horečnaté pendlování mezi vesnicemi a vojenskými stanovišti a kličkování po úzkých silničkách mezi kopci, kde za každou zatáčkou může být nastražená mina.

Je totiž těsně po uzavření mezinárodn­ích dohod, kdy vášně obyvatel ještě zdaleka neutichly, místní ozbrojené složky, které mají nově ručit za dodržování práva, budí jen pramalou důvěru a etnická nenávist se stále dokáže projevit v plné hrůze.

Klíčovým dilematem ve filmu proto je: kudy objet mrtvou krávu, ležící na silnici? Místní ji tam patrně dotáhli, aby se ji auta snažila objet a najela při tom na minu. Také ale možná naložili výbušniny přímo pod ni... S variacemi na tuto situaci si dokáže Fernando León de Aranoa pěkně vyhrát, prakticky z ničeho vytvořit dlouho gradující napětí.

Ve skutečnost­imu totiž napínavé postválečn­é drama jde mnohem lépe než komediální nadsázka, kterou si předsevzal. Fungují drobné situační vtipy a celkem i rozpačité pnutí mezi Mambrúem a Káťou, kteří kdysi tvořili pár. Ale když dojde na „velkou“satiru, kdy se má jako největší nepřítel humanitárn­í pomoci projevit byrokracie mezinárodn­ích vojenských sil, vypadá to spíš jako scenáristi­cké selhání.

Paradoxně tak snímek doplácí na to, jak sugestivně dokáže zpro- středkovat tísnivou atmosféru zaostalého prostředí nasáklého zlobou a démony, kteří se jen neochotně ukládají ke spánku. Při líčení otřesných výsledků vesnického lynče není příliš prostoru pro nadsázku, a když se o ni režisér vzápětí pokusí, nutně směřuje k nepochopen­í. Nesourodos­t stylizace vede k tomu, že se příběh rozpadá a ztrácí uvěřitelno­st. „Tento film neplýtvá časem, není šance se zastavit a přemýšlet,“říká režisér. To bohužel není tak docela pravda, občas se zamyšlení podaří a jeho výsledek není pro film, který logikou často dost šetří, úplně příznivý.

Fernando León de Aranoa také tvrdí, že pokud by jeho film byla hudba, „byl by to punk rock – rychlý, přímý, drsný“. Nicméně právě soundtrack je jednou z největších slabin filmu. Jeho seskládání působí až amatérsky, jako by režisér sebral pár cédéček s prova- řenými hity, která se mu sešla doma na poličce, a zkusmo jimi vybrané pasáže podbarvil. Ty nejdramati­čtější momenty jsou návodně doprovozen­y písní Eurythmics Sweet Dreams v „osoleném“podání Marilyna Mansona nebo ne úplně případnou Venus in Furs od Velvet Undergroun­d; další krok ke zmatení diváka, co má brát vážně a co už je humor.

Výsledný obrázek přesto zanechá poměrně silný dojem ze situace, která bude zřejmě ještě dlouho v různých částech světa nacházet nová a nová opakování. A která nabývá rysů rutinního technologi­ckého postupu, i když překvapení nelze nikdy vyloučit.

Perfektní den

Výsledný obrázek zanechá poměrně silný dojem ze situace, která bude zřejmě ještě dlouho v různých částech světa nacházet nová a nová opakování

 ?? Ruska Káťa (Olga Kurylenko) dorazila do Bosny, aby zhodnotila a ukončila humanitárn­í misi. Poněkud předčasně.
FOTO CINEMART ?? Inspektork­a.
Ruska Káťa (Olga Kurylenko) dorazila do Bosny, aby zhodnotila a ukončila humanitárn­í misi. Poněkud předčasně. FOTO CINEMART Inspektork­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia