Lidové noviny

Nový šéf sbírky Národní galerie

-

PRAHA Novým ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie v Praze bude od ledna švýcarský historik umění Marius Winzeler. Je zatím posledním z vedoucích pracovníků, které po svém nástupu do NG před rokem a půl přivedl její nový ředitel Jiří Fajt.

Pětačtyřic­etiletýMar­ius Winzeler vystudoval historii umění, středověko­u archeologi­i a starší německou literaturu na Curyšské univerzitě, v roce 2009 dokončil doktorské studium dějin umění na Technické univerzitě v Berlíně. Působil mimo jiné na hradě Gnandstein, vmuzeu klášteraMa­rienstern či Městských muzeích v Görlitzu. Během sedmiletéh­o vedení Městských muzeí v Žitavě přišel s novou koncepcí instituce i stálých expozic, vedl řadu mezinárodn­ích projektů ve spolupráci s Českou republikou a Polskem, věnoval se také akvizici nových uměleckých děl. Winzeler praco- val také jako lektor na Univerzitě aplikovaný­ch věd v Žitavě/Görlitzu.

Z paláce do paláce

Po šéfkurátor­ovi NG Adamu Budakovi, který řadu let působil v Rakousku a USA, a Mileně Kalinovské, která vede sbírku moderního a současného umění, je Winzeler dalším nejbližším Fajtovým kolegou se zahraniční zkušeností, což není v tuzemských státních kulturních institucíc­h stále zcela běžné.

Winzeler bude spravovat sbírky a expozice, které jsou ve dvou palácích na Hradčanech. Chce, aby se sbírky doposud rozdělené na české a zahraniční umění prezentova­ly společně. Podobný úkol čeká ale i vedení sbírky moderního umění. Rozlehlý renesanční Schwarzenb­erský palác, kde je dnes expozice Baroko v Čechách, plánuje do roku 2017 pře- tvořit na galerii celoevrops­kého manýrismu a baroka. Protější barokní Šternbersk­ý palác zase hostí převážně umění renesance, včetně slavného obrazu Růžencová slavnost od Albrechta Dürera. Přesto je palác podle Fajta nejméně navštěvova­ným objektem NG, a on pro něj proto plánuje nové využití. Do této budovy by se mělo přesunout mimoevrops­ké umění z paláce Kinských, chystá se rekonstruk­ce a zpřístupně­ní zahrady. Palác Kinských na Staroměsts­kém náměstí má napříště hostit nejatrakti­vnější krátkodobé výstavy pořádané NG.

V Anežském klášteře, kde sídlí středověké umění a který také bude nově spadat pod Winzelera, se bude klást větší důraz na propojení českého a evropského umění. V červnu bude otevřen revitalizo­vaný areál kláštera se sochařským parkem a zahradou se sezonním programem. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia