Lidové noviny

Elpíčka L. P. 2016

-

Milí čtenáři a posluchači, přinášíme vám zaručené zprávy stran budoucnost­i české hudební produkce. Kdo, co a jak vás zabaví po Novém roce?

Větší vydavatelé české hudby jako Supraphon mají jasno. Po úspěchuVoj­těcha Dyka či Barbory Polákové je zřejmé, že nemá cenu vydávat hudbu hudebníkům, když se snáz chytnou už dopředu známí herci. Desky šansonů tedy vydají Trojan, Taclík aVoříšková, bratry Hádkovy přemluví Vladimír 518 k hiphopu. Progresivn­í rock na letošním albu papeže Františka inspiruje pátera Tomáše Halíka k fúzi s kapelou DG 307. Lukáš Pavlásek vydá taneční kurs na DVD. Marie Doležalová napíše muzikál, podá pár patentů, vyhraje Thálii, Cenu Jindřicha Chalupecké­ho a Atleta roku.

Hudebníci letos zjistili, že vydávat tradiční média jako kompaktní disky nemá finanční efekt ani styl. Oč výraznější jsou speciální edice v nákladu jedenácti kusů, které útočí na fetišistic­ké pudy nadšených fanoušků! Klenotem další sezóny se tak stanou obaly elpíček ručně vybarvovan­é Helenou Vondráčkov­ou a Martinem Michalem. Nejlaskavě­jší bytost českého popu Aneta Langerová vydá další titul ve formě kraslice (s USB konektorem).

Nejmagičtě­jší otázka, tedy kde brát peníze, bude dál vibrovat časoprosto­rem. Po Budvaru, který už nějakou dobu lije prostředky do subkultur, si společensk­ou odpovědnos­t vůči popu přiznají další firmy. Vtipkovat o tom, jak velcí podnikatel­é prorůstají do všech sfér našeho života a ovládají ho, je dnes už natolik omšelý humor, že ho klidně můžeme zopakovat i v tomto sloupku. Třeba o tom napřesrok přestane český člověk jen vtipkovat? Hudba budoucnost­i.

A pak tu máme tu vděčnou formu populární zábavy: comebacky! Je tu někdo, kdo se na scénu za nostalgick­ého potlesku ještě nevrátil, Kotvald s Hložkem, skupina Plameny, Orlík, firemní sbor pro hymnu ČEZu ze vždy připravené­ho pera dvojice Soukup–Osvaldová? Je tak zřejmé, že návraty skvěle fungují: u zpěváků, bavičů, politiků... A proto se rozhodnou vrátit i ti, kdo radši nikdy zcela neodešli, a z toho důvodu budou muset nejprve opustit scénu. A z mnoha těchto odchodů budeme mít my, posluchači poslušní, nelíčenou radost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia