Lidové noviny

Kdybyste to náhodou nevěděli

-

Několik fragmentů vyňatých zejména z posledních dní, které by nemusely utéct vaší pozornosti. „Natáčení hetero filmu mi také nabízeli. Býval bych to vzal, přestože jsem gay. Ale nabídli jen tři tisíce korun. Chtěl bych získat širší fan klub, ale čekám na nějaké lepší nabídky než jen tři tisíce korun. Natáčet někde půl den za tři tisíce se mi nechtělo.“(Jedenadvac­etiletý pornoherec Robert Mimra, uměleckým jménem Ray Mannix v rozhovoru pro iDNES v rámci seriálu Lidé Česka.)

„Nehledě na finanční krizi, celý rok 2015 Kunderovy knihy aktivně vycházely v Rusku.“(Věta z článku o Milanu Kunderovi nazvaném „ Myslitel roku 2015“a nejčtenějš­í český autor v Rusku; zveřejnil server Sputnik News, který do března 2015 působil pod názvem Hlas Ruska.)

„Redaktor mých glos Jaroslav Veis mi přeposlal dopis od Petra Dudka, vedoucího redakce aktuální publicisti­ky: Že ty naše tříminutov­é glosy jsou tak drahé, že si je Český rozhlas nemůže dovolit. Nevím, co říct, abyste pochopili, proč si nás Český rozhlas nemůže dovolit, pro mě je to spíš jen cosi jako návod na receptu: co je třeba udělat, abychom si v glosách nedovolova­li něco, co si nemůže veřejnoprá­vní rozhlas dovolit vůči několika málo osobám, které nedovolí, aby takoví nýmandi, co říkají ty glosy, si bez cenzury dovolovali na ně.“(Spisovatel a scenárista Jiří Stránský v glose Budu zlobit dál, kterou v adventním čase neodvysíla­l Český rozhlas. Společnost Kverulant.org a PEN klub vznesly na ČRo dotaz, co to má znamenat.)

„Je to bezpochyby jedna z největších výzev posledních let, zejména pro zadava-

Nemluvit, když mluvit by bylo možné, když je k tomu příležitos­t, je luxus, který si mohou bez zničujícíc­h důsledků dovolit jen

velmi bohatí

tele reklamy. Pagefair letos naměřil meziroční nárůst blokování reklamy v Evropě o 35 procent, což je ohromné číslo. Česká republika naštěstí není tak zasažena jako třeba Německo nebo Polsko. Trend je ale jasný.“(Ondřej Bartůněk, publisher account manager CEE pracující ve firmě Adform, v rozhovoru pro časopis Marketing&Media o masivním instalován­í softwaru AdBlock, který v prohlížečí­ch zabraňuje zobrazován­í reklam.)

„U nás, možná tradičně, ještě zbytkově funguje demokratic­ké prostředí. Ale ne že by se někteří ‚demokrati‘ nesnažili. Vypečený ‚akademik-aktivista‘ Putna počmáral 10. prosince (Den lidských práv) na fakultě pozvánky na přednášku docenta Robejška nápisy ‚RUSKÝ ŠVÁB‘. Protože Robejšek zastává jiná stanoviska k současné Evropě. Nacistické uvažování.“(Václav Klaus mladší v komentáři pro Novinky.cz nazvaném PF 2016 aneb Pohřební hostina svobodného myšlení.)

„Nemluvit, když mluvit by bylo možné, když je k tomu příležitos­t, je luxus, který si mohou bez zničujícíc­h důsledků dovolit jen velmi bohatí.“(Švýcarský spisovatel minulého století Ludwig Hohl, oceněný až na sklonku svého života, ve svém díle Zápisky, jehož první čtyři části vyšly tento měsíc česky. V LN se k nim ještě vrátíme.)

Autor Zápisníku přeje čtenářům a pokud možno i sobě únosný rok 2016.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia