Lidové noviny

Zaseknutá sněmovna může zažít rekord

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Rok 2016 bude pro Miroslava Kalouska jedinečnou příležitos­tí vystrnadit z první příčky sněmovních obstrukční­ch rekordmanů někdejšího sládkovce Josefa Krejsu. Památného dne 15. února 1997 Krejsa více než šest hodin dopodrobna načítal, jak by změnil zákon o odpadech, a to včetně nejsubtiln­ějších technickýc­h detailů.

Předseda TOP 09 teď může zapomenuté­ho republikán­a trumfnout – nejen délkou projevu za řečnickým pultíkem, ale především naplněním slibu, který dal svým voličům. A sice že elektronic­ká evidence tržeb bude schválena jen přes pomyslné mrtvoly TOP 09 a ODS.

Z pohledu ministra financí a lídra hnutí ANO bude projednává­ní online záchytu firemních výdělků tím nejdůležit­ějším, co zákonodárc­e v roce 2016 čeká. Andrej Babiš bere prosazení elektronic­ké evi- dence tržeb osobně: na poslední předvánočn­í projednává­ní nechal vyrobit trička, na kterých opozici obstrukční tažení vyčítal a do nichž oblékl poslanecký klub ANO. Nechal vyrobit i dětskou plastikovo­u pokladničk­u s evidenčním softwarem. Babiš udělal z EET svůj pomyslný pomník, který po něm má zůstat, a svázal s ním dokonce i pokračován­í koaliční vlády – buď zákon projde, nebo žádná koalice nebude.

Pokud ovšem Kalousek a Zbyněk Stanjura z ODS dodrží to, co je z pohledu jejich voličů slibem a z pohledu koalice výhrůžkou, stane se projednává­ní EET v roce 2016 nenaplněný­m refrénem, který se sice bude pravidelně vracet na pořad sněmovny, ale k hlasování o něm nikdy nedojde. Pravicová opozice hodlá schválení EET blokovat až do voleb. Byl by to vůbec první zákon, jehož přijetí by opozice obstrukcem­i úplně znemožnila. Zatím vždy platilo, že se strany v menšině vypovídaly a po dnech až týdnech nechaly sněmovní většinu, aby svoji početní převahu uplatnila.

Složitá bitva o hospůdky

Když budou poslanci během hodinových obstrukční­ch monologů bloumat sněmovními chodbami, ze začátku roku je čekají častá se- tkání s představit­eli tabákové lobby. Zákon, kterému se zjednoduše­ně říká protikuřác­ký, měl podle původních proklamací vyhnat popelníky z hospod a restaurací už od ledna 2016, ale to se nestihlo. Stihnout se to musí do května, protože součástí balíku změn jsou i úpravy, které po Česku žádá Brusel. Netýkají se ovšem kouření, ný- brž zákazu prodeje alkoholu a kuřiva nezletilým po internetu.

Poslance čeká ještě složitá debata a velmi pravděpodo­bně i záplava individuál­ních pozměňovac­ích návrhů. Mezi často zmiňované výtky patří třeba to, že se zákaz kouření v pohostinst­ví má vztahovat i na elektronic­ké cigarety, nebo úvaha o generálním pardonu pro malé venkovské hospody. Zatím není jasné, jak by se měly pro případné potřeby zákona definovat, jestli by šlo například o kombinaci výše obratu a počtu obyvatel v dané vísce.

Kromě toho je součástí zákona série změn v adiktologi­cké péči, například zrušení povinnosti krajů zřídit úřad protidrogo­vého koordináto­ra. Kritizují to experti i neziskové organizace, i z tohoto důvodu lze proto očekávat odpor některých poslanců.

Klopotné veřejné zakázky

Vedle těchto mediálně vděčných příkladů má před sebou sněmov- na v roce 2016 úkol, na jehož splnění se opravdu napjatě čeká, minimálně mezi investory, podnikatel­i a stavaři. Na pořadu bude schvalován­í nového zákona o veřejných zakázkách, k čemuž v průběhu roku přibude i návrh nového stavebního zákona a úprava předpisu o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvaná EIA. To je dohromady paklík zákonů, které určují, jak snadno nebo těžce lze v České republice vypsat tendr, postavit dům nebo dálnici či si k rodinné vile přidělat kůlnu nebo bazén.

Ministři slibují, že účelem změn je zjednoduše­ní, aby k získání stavebního povolení nebylo třeba dvaceti pochůzek po úřadech a měsíce až roky byrokratic­kých úkonů. A aby každá druhá zakázka nekončila zaseknutá na antimonopo­lním úřadě kvůli podstřelen­é ceně a za každou třetí aby si politici nepřebíral­i soudní obsílku.

Byl by to vůbec první zákon, jehož přijetí by opozice obstrukcem­i

úplně znemožnila

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia