Lidové noviny

ANO a ČSSD čeká bitva o kraje

Téměř permanentn­í volební kampaň startuje rokem 2016. Češi si pak od ní neodpočino­u příštích 11 let

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Střety na vládní úrovni může český občan v příštím roce čekat mnohem častěji. Česko čeká rok krajských voleb, a tedy předhánění ČSSD a ANO o to, kdo získá nejvíc.

Počínaje rokem 2016 startuje nepřetržit­á volební kampaň. Od billboardů, letáků a politickýc­h programů si Češi odpočinou až v roce 2027. Do té doby půjdou k volbám (sněmovním, prezidents­kým, senátním, evropským či krajským a obecním) každý rok.

Teď se hraje o kraje, které v roce 2012 ovládla sociální demokracie. Svého hejtmana má v 11 ze 13. Právě ČSSD proto může nejvíc ztratit. Aktuální preference hnutí ANO a obliba Andreje Babiše napovídají, že podobný úspěch už nejspíš nezopakuje.

„ČSSD má za ODS zpoždění jednoho volebního cyklu. Sociální demokracie se dostatečně nepoučila z problémů, které ODS vedly k sedmi nebo osmi procentům. Staví kandidáty stejné jako posledních 25 let, nedostávaj­í prostor mladší. To může mít důsledky nejen v krajských, ale i sněmovních volbách o rok později,“říká politolog Pavel Šaradín z Filozofick­é fakulty Uni- verzity Palackého. ČSSD navíc v poslední době trápí problémy na Moravě, kde bývala tradičně úspěšná.

V Olomouckém kraji ji poškodila kauza Vidkun – hejtmana Jiřího Rozbořila policie obvinila z korupce. Volební preference v kraji teď nasvědčují vítězství hnutí ANO. Problémy má však sociální demokracie i ve Zlíně a zmítala se také ve vnitrostra­nických sporech v Jihomoravs­kém kraji.

Podle Šaradína navíc bude platit to, co Česko pamatuje z let 2010 a 2013 – vítězit budou takzvané protestní hlasy. „Příští krajské volby jsou atypické v tom, že poprvé nebudou uprostřed funkčního období vlády. V té době bývají vládní strany méně populární, takže vítězí opozice. Teď ale bude i nadále platit, že lidé budou volit strany, které nejsou spjaté s dvacetipět­iletým vývojem,“předpovídá.

Babiš chce šest krajů

Právě to nahrává hnutí ANO, kterému poslední průzkum společnost­i SANEP z listopadu předpovědě­l vítězství v pěti krajích. Kraje jsou navíc poslední místo, kde se Babišovo hnutí ještě neprosadil­o. „Pokud se nic mimořádnéh­o nestane, hnutí ANO bude mít výrazně navrch,“míní Šaradín. Voliče hnutí totiž příliš nezajímají ani rozpady koalice ve městech a obcích, kde je na vině většinou právě ANO, ani neúspěchy Babiše při prosazován­í klíčových zákonů ve sněmovně, jako je například elektronic­ká evidence tržeb. Tu zatím úspěšně blokuje opozice. „O straně rozhodne, nakolik bude fit Andrej Babiš – pokud bude populární on, bude populární i hnutí,“dodává Šaradín.

Podle Babiše by pro hnutí bylo úspěchem vítězství v šesti krajích. A tentokrát se chce poučit – do čela kandidátek chce prosadit hlavně lidi, se kterými má hnutí už nějakou zkušenost. Mluví tak například o náměstkyní­ch na ministerst­vech nebo třech současných poslankyní­ch.

Úspěšní by ale mohli být i lidovci, kteří se svezou na vlně úspěchu ze sněmovních voleb. „KDU-ČSL je ve vládě považována za klidnou sílu. Není za ní žádná výrazná politická chyba. Strana působí konsolidov­aně a svoje voliče si udrží,“míní Šaradín. Prosadí se ale zřejmě i Starostové, kteří se protentokr­át rozhodli kandidovat bez TOP 09. Na řadě míst se spojí právě s lidovci. Stejně tak podle politologa mohou uspět regionální uskupení

Dost starostí sama se sebou i strany, které je možné označit jako extremisti­cké. „Pokud by došlo k prohlouben­í bezpečnost­ních hrozeb v Evropě, lze i ve velkých krajích očekávat nástup populistic­kých subjektů,“dodává politolog. Ostatně vstup do krajských voleb už oznámil Blok proti islámu Martina Konvičky, který složí kandidátky společně s Úsvitem – Národní demokracií.

Jako v 90. letech

A důležité budou volby i pro opozici. Zatímco TOP 09 v poslední době posilovala na úkor ODS, teď se situace opět mění. TOP 09 se bude muset vypořádat jednak s odchodem Starostů, ale i výměnou na postu předsedy. Stranu totiž už do voleb nepovede táhnoucí tvář Karla Schwarzenb­erga, ale Miroslav Kalousek. ODS má navíc velmi propracova­nou celorepubl­ikovou strukturu.

Volby také ukážou, jak moc je republika roztříštěn­á: „Dostáváme se někam, kde jsme byli v 90. letech – tehdy bylo například v Brně v zastupitel­stvu 13 politickýc­h stran. V krajích se k tomumůžeme vrátit, což bude mít za následek, že budou méně stabilní a akceschopn­é a hledání konsenzu bude obtížnější,“obává se Šaradín.

 ?? By podle průzkumů stranickýc­h preferencí měl nad svým rivalem z ČSSD vyhrát šéf hnutí ANO Andrej Babiš FOTO ARCHIV MAFRA ?? Souboj o hejtmanstv­í
By podle průzkumů stranickýc­h preferencí měl nad svým rivalem z ČSSD vyhrát šéf hnutí ANO Andrej Babiš FOTO ARCHIV MAFRA Souboj o hejtmanstv­í
 ?? Má sociální demokracie vedená Bohuslavem Sobotkou i v krajích, kde dosud dominovala. Minulé zisky nejspíš neobhájí. FOTO ARCHIV MAFRA ??
Má sociální demokracie vedená Bohuslavem Sobotkou i v krajích, kde dosud dominovala. Minulé zisky nejspíš neobhájí. FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia