Lidové noviny

Vrátí se Karlova koruna i jeho éra

- TOMÁŠ TOMÁNEK

700. výročí narození císaře Karla IV. je i podle UNESCO jubileum světového významu. Budou tomu odpovídat také četné akce, které toto výročí nejen Čechům připomenou.

eši se o svou minulost sice nijak přehnaně nezajímají, ale když dojde na Karla IV., mají jasno. Českého krále a římského císaře před deseti lety v televizní anketě jednoznačn­ě zvolili největší historicko­u osobností naší země. A každý ví, že pražský Karlův most či Karlova univerzita jsou pojmenován­y právě po něm.

Není proto divu, že příští rok, na který připadá výročí 700 let od císařova narození, bude Česká republika náležitě slavit. A punc výjimečnos­ti mu dal i „štempl“od UNESCO. Strážci světového kulturního odkazu zařadili karlovské výročí na seznam významných světových jubileí. Dali mu tedy stejný význam jako před nedávnem třeba připomínce výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

„Bude to oslava osobnosti, která se v evropském měřítku zvláště zasloužila o šíření kultury a vzdělanost­i, o založení pražské univerzity jako první z vysokých učení v našem regionu a o vznik jedinečnéh­o kulturního centra své doby – Prahy, tehdejšího hlavního města císařské Evropy,“míní ministr kultury Daniel Herman.

Praha zažije korunovaci

Na české území se v rámci oslav vůbec poprvé vrátí koruna, kterou byl Karel IV. učiněn vládcem Svaté říše římské. Ohromně cenná památka bude přivezena za přísných bezpečnost­ních podmínek z katedrály v Cáchách do pražské Národní galerie.

Právě instituce vedená galeristou Jiřím Fajtem bude stát takřka v samém centru karlovskýc­h oslav. Ve spolupráci se sousedním Německem totiž nachystala velkolepou česko-bavorskou zemskou výstavu věnovanou osobnosti nejvýznamn­ějšího krále českých dějin.

„Je to první expozice svého druhu, při níž spolu odborníci z obou zemí takhle úzce spolupracu­jí,“řekl LN Fajt.

Kromě vzácné koruny vyrobené v Praze roku 1349 se v Česku představí velké množství dalších pozoruhodn­ých a cenných předmětů. Na výstavě ve Valdštejns­ké jízdárně budou návštěvníc­i moci obdivovat také sochu Karlo- vy babičky Markéty Brabantské nebo dvě sochy Rudolfa II. Habsburské­ho a jeho ženy, Karlovy dcery.

Na velkolepé oslavy dají jen státní instituce kolem 90 milionů korun. Dalších 25 milionů vynaloží hlavní město. Česká metropole také v polovině května zažije opakování korunovace Karla IV. českým vládcem. Po královské cestě z Hradu půjde průvod na Staré Město, ve stopách svých předchůdců před téměř 700 lety.

Národní galerie rovněž nechá v Praze označit všechny historické památky z Karlovy doby. Budou mezi nimi jak ty, které král nechal postavit, tak také místa, s nimiž měl ve svém životě něco společného. Kromě informační­ch ná- pisů budou opatřeny i moderní technologi­í QR kódu. Ty budou turisté moci přečíst prostředni­ctvím svých chytrých telefonů a získat tak další dodatečné informace.

Ukázat Karla jinak

Cílem historiků a organizáto­rů oslav je nejen opakovat známá fakta o českém králi a římském císaři, ale také ukázat další stránky jeho osobnosti, doby a činů. „Nepracujem­e jenom s uměleckými artefakty, ke Karlovi se pojí celá řada písemných pramenů, zabývají se jím nejrůznějš­í kroniky, dokumenty, z toho se dá krásně vykonstruo­vat jeho psychologi­cký medailonek,“libuje si Fajt.

Díky úzké spolupráci s přírodověd­ci a dalšími odborníky se gale- rie pokusí představit celé 14. století. Instituce chce ukázat nejenom dvorskou kulturu, ale i to, že Karlova doba byla pro většinu populace velice dramatická. Přicházela sucha, povodně, neúroda, hladomory i morové epidemie.

V obecném povědomí není tolik akcentován ani vztah českého krále k Židům. Ten se projevil třeba ve zbourání jejich čtvrti v německém Norimberku. Karel nejprve listinami z roku 1349 vyznavačům tóry slíbil ochranu, o několik měsíců později ale vydal povolení zbořit židovskou čtvrť pod císařským hradem a namístě synagogy postavit křesťanský kostel. Vyvražděno bylo až 400 Židů a veškeré jejich rozsáhlé paláce a pozemky si rozdělily významné rodiny.

Češi se budou s Karlem IV. seznamovat celý příští rok. Oslavy sedmistého výročí jeho narození však mají přilákat i zahraniční turisty. Různé připomínko­vé akce se budou konat na mnoha místech republiky. Třeba na Karlštejně, Točníku nebo Krakovci.

Obyvatelé se u příležitos­ti oslav mohou těšit i na divadelní představen­í nebo koncerty. V chrámu svatého Víta zahraje Česká filharmoni­e pod vedením Jiřího Bělohlávka. Dětem udělá historický exkurz Hurvínek, Divadlo Spejbla a Hurvínka chystá tematické představen­í. Unikátní sbírku představí i Národní archiv. Vystaví klíčové státní listiny, které garantují suverenitu Českého království.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia