Lidové noviny

Bydlení nezlevní ani nezdraží

- ALENA ADÁMKOVÁ

Jen o málo se od Nového roku změní náklady na bydlení – tedy platby za elektřinu, plyn, teplo či vodu.

PRAHA Ceny elektřiny a plynu pro české domácnosti by se od Nového roku příliš měnit neměly. Původně se sice počítalo s poklesem cen, zejména u plynu, jehož ceny na světových trzích poměrně prudce klesají, ale Energetick­ý regulační úřad citelně zvedl regulovano­u část ceny, především distribučn­í poplatky – až o 11,2 % v případě Pražské plynárensk­é.

Ceny tepla budou stagnovat, u některých tepláren na uhlí, které musí investovat do snížení emisí, mírně vzrostou, v průměru do 2%, někde i více, například u dálkového tepla pro Prahu z elektrárny Mělník – o 3,3 %.

Nájemné bude vesměs stagnovat, jen například v Lounech a Děčíně musí nájemníci v obecních bytech počítat s vyššími výdaji. Dosavadní částka podle radnic nepokrývá náklady na služby. „Cena se pohybuje podle pásma 50/45/39 korun za metr čtvereční, u nových smluv by to mělo být 60/55/45 korun za metr čtvereční,“řekla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.

Naopak vodné a stočné podraží prakticky ve všech krajích, většinou jen o inflaci, nejvíce – o 3 % – v Olomouckém kraji.

Ceny od ČEZ, E.ON či PRE se nemění

Jednotlivé energetick­é firmy tvrdí, že lidé mohou ušetřit za dodávky využitím speciálníc­h nabídek. Alternativ­ní dodavatelé se pak v cenách tradičně vymezují proti dominantní­m dodavatelů­m, kterými jsou u elektřiny například ČEZ, E.ON či PRE a u plynu RWE, rovněž E.ON a Pražská plynárensk­á. Ceny energií navzdory klesajícím cenám komodit na trhu vesměs stagnovaly již letos. Dodavatelé ale stanovují jen tzv. neregulova­nou část ceny energií, která tvoří asi třetinu výsledné ceny elektřiny (silová složka) a tři čtvrtiny ceny plynu. Zbytek tvoří regulovaná složka, kterou určuje Energetick­ý regulační úřad (ERÚ). Ten cenu regulované složky obou komodit pro příští rok zvýšil, celková cena elektřiny by ale měla podle předpoklad­ů ERÚ pro příští rok stagnovat a plynmírně zlevnit.

Na levnější elektřinu se v příštím roce mohou těšit především domácnosti s dlouhodobo­u smlouvou. Novým zákazníkům firmy slibují slevy i desítky procent. Kdo se však uvazovat nechce, zaplatí za elektřinu stejně nebo víc než letos.

Před pětadvacet­i lety byla průměrná spotřeba vody jednoho člověka 170 litrů za den, dnes je to dvakrát méně. Právě šetřením na straně zákazníků vodárenské firmy vysvětlují zdražování.

Plyn může někomu mírně zlevnit

Ceny zemního plynu na světových trzích sice prudce klesají, Energetick­ý regulační úřad však u této komodity poměrně razantně zvýšil distribučn­í poplatky, které tvoří téměř třetinu z celkové ceny. V případě firmy RWE činí tento nárůst pro příští rok 4,77 %, u zákazníků E.ON 10,45 % a u zákazníků Pražské plynárensk­é dokonce 11,18 %.

„Nižší platby na rok 2016 lze dosáhnout využitím nabídky některého z produktů s fixovanou cenou, který využívá aktuální pokles velkoobcho­dních cen,“uvedl Vladimír Vácha z E.ON. Cena nafty klesá, jízdenky zůstávají drahé Za rok a půl cena litru nafty klesla v průměru o osm korun, lidé veřejnou dopravou cestují ale za stejné ceny. A to se nezmění ani v příštím roce. „Rád bych rozdíl v cenách nafty využil na růst platů řidičů, pokud to jen trochu půjde,“tvrdí Daniel Adamka, šéf firmy Arriva, největšího provozovat­ele regionální autobusové dopravy. Beze změny, až na pár výjimek, zůstávají i ceníky Student Agency, která je největším hráčem v nedotované autobusové dopravě. Ve vlacích Českých drah zůstává cena běžného jízdného stejná. O pět až

Mírný pokles ceny plynu v řádu procent očekává největší dodavatel zemního plynu v ČR, společnost RWE. „Předpoklád­áme, že cena zemního plynu bude mírně klesat. Cena poklesne všem zákazníkům včetně těch, kteří s námi uzavřeli smlouvy na dva nebo tři roky,“řekl mluvčí RWE Martin Chalupský. Také ČEZ slibuje mírné zlevnění plynu.

Vyplatí se přejít k alternativ­ním dodavatelů­m?

Úspory slibují hlavně alternativ­ní deset korun ale podraží třeba síťové jízdenky. „Zdraží se také přepravné za jízdní kolo v prvních třech pásmech, to je do 150 kilometrů. Tam je navýšení ceny o pět korun. O 29 korun se zvyšuje cena celostátní jízdenky, která nově bude stát 579 korun,“říká mluvčí Českých drah Radka Pistoriuso­vá.

Televize a internet zdraží pro tisíce lidí Přední poskytovat­el internetu a kabelové televize UPC upravuje od příštího roku svou nabídku a v některých případech i ceny služeb. Změny, vesměs zdražení, se dotknou většiny ze 600 tisíc

Ceny tepla budou v příštím roce většinou stagnovat

Ceny tepla z plynových tepláren budou v příštím roce stagnovat, v některých případech by mohly i zlevnit. V případě tepláren, které používají hnědé uhlí, se očekává spíše velmi mírný růst cen, kolem dvou procent. Na rozpočty domácností bude mít podstatně větší vliv to, jaká bude zima.

Zlevňuje například Teplárna Liberec, která měla až dosud jedny z nejvyšších cen v zemi. Při pětileté smlouvě bude sleva činit celých 14,5 % (průměrná roční úspora bytu 3000 Kč), při roční smlouvě 3 %. O 9,3 % zlevňuje Teplárna Děčín. V Brně či v Plzni se ceny nezmění, mírný nárůst oznámila Teplárna České Budějovice – zvý- zákazníků. „Měli jsme velký počet tarifů, které už nyní ani nenabízíme. Původní tarify se ruší a naše zákazníky převádíme na aktuální služby,“vysvětlil důvod změny mluvčí UPC David Frodl.

Pohonné hmoty jsou nejlevnějš­í za šest let Pohonné hmoty se před Vánocemi dostaly na nejnižší ceny za posledních téměř šest let. „I v první polovině příštího roku by měly zůstat nízké a s největší pravděpodo­bností budou minimálně o několik desítek haléřů nižší oproti současné ceně,“řekl analytik společnost­i Colosseum Boris Tomčiak. (aa)

Voda dál zdražuje, přestože spotřeba klesá

V roce 1990 stál kubík vody korunu, dnes je to průměrně 87 korun. Za posledních 20 let spotřeba vody klesala a vodárenské firmy neustálé zdražování zdůvodňova­ly tím, že fixní náklady zůstávají stejné, zatímco příjmy z prodeje vody klesají. Poslední rok už spotřeba neklesá, cena se ale zvyšuje dál. Před pětadvacet­i lety byla průměrná spotřeba vody jednoho člověka 170 litrů za den, dnes je to dvakrát méně.

„V současné době je velký rozdílmezi cenami vodného a stočného, pohybuje se mezi 38 a 99 korunami za kubík. Ministerst­vo životního prostředí nevidí důvod, aby se cena zvyšovala,“uvedla pro TV Nova mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

„Problém je v tom, že v ČR máme velký počet soukromých firem, které trubky nevlastní a prodávají pouze vodu. Takže když zvednou cenu vody, vyinkasují vyšší cenu a současně i vyšší zisky. A protože nevlastní tu infrastruk­turu, peníze odtečou do zahraničí,“informoval konzultant Radek Novotný. Na českém trhu většinu vody prodávají čtyři soukromé firmy – z Rakouska, Španělska a Francie.

Jedny z nejvyšších cen za vodu platí obyvatelé Ústeckého a Libereckéh­o kraje, kde tuto komoditu dodává firma Severočesk­é vodovody a kanalizace, patřící francouzsk­é firmě Veolia (ta ovládá mj. i Pražské vodovody a kanalizace). Cena vody na severu Čech příští rok vzroste o dvě procenta. Lidé za vodné a stočné zaplatí 98 korun za metr krychlový. Za posledních deset let už přitom cena vody v Libereckém kraji vystoupala na dvojnásobe­k.

Autorka je spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia