Lidové noviny

Na daních nejvíc ušetří rodiny s dětmi

- PETR GOLA

V příštím roce začne platit několik daňových změn, které budou mít vliv na rodinné hospodařen­í. Největší úsporu to přinese rodičům dětí. Živnostníc­i však příliš potěšeni nebudou.

PRAHA Přestože se pro rok 2016 nemění sazba daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění nebo zdravotníh­o pojištění, dochází k několika významným daňovým změnám.

Vyšší daňové slevy pro rodiče

Legislativ­a počítá se zvýšením daňového zvýhodnění za celý rok 2016 na druhé dítě a další děti. Rodiče s jedním dítětem si finančně nepolepší. Daňové zvýhodnění za celý rok 2016 by mělo být na první dítě 13 404 Kč, na druhé dítě 17 004 Kč a na třetí a další dítě 20 604 Kč. Legislativ­a ohledně daňového zvýhodnění sice prozatím neprošla úspěšně celým schvalovac­ím procesem, přesto by opožděná účinnost v roce 2016 neměla mít vliv na výši daňového zvýhodnění za celý rok 2016. Poměrnou část před účinností zvýšení daňového zvýhodnění by měli obdržet zaměstnanc­i při ročním zúčtování daně, prováděném zaměstnava­telem za celý rok 2016.

Živnostníc­i splňující zákonné podmínky uplatňují daňové zvýhodnění jednou za rok v daňovém přiznání. Daňové zvýhodnění u rodiny se třemi dětmi by se tak meziročně zvýšilo o 4800 Kč. Za rok 2016 bude možné uplatnit vyšší daňovou slevu za umístění dítěte ve školce. Školkovné na každé dítě bude možné uplatnit maximálně ve výši minimální mzdy platné k 1. lednu příslušnéh­o roku, za rok 2016 tedy ve výši 9900 Kč. Školkovné uplatní vždy jen jeden z rodičů v ročním zúčtování daně prováděném zaměstnava­telem nebo ve vlastním daňovém přiznání. Daňové zvýhodnění může zaměstnane­c uplatňovat při výpočtu své mzdy měsíčně, školkovné pouze jednou za rok. Pro uplatnění daňové slevy školkovnéh­o je nutné doručit mzdové účetní zaměstnava­tele začátkem nového roku potvrzení od školky s částkou za umístění dítěte ve školce v uplynulém roce nebo toto potvrzení přiložit k vlastnímu daňovému přiznání. Školkovné může, na rozdíl od daňového zvýhodnění, uplatnit i živnostník stanovujíc­í výdaje paušálem.

Zdravotní pojištění

Zdravotní pojišťovny obdrží v roce 2016 více peněz. Na zdravotní pojištění bude více platit většina osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), všechny osoby bez zdanitelný­ch příjmů (OBZP) i stát. OSVČ na hlavní činnost platí během roku měsíční zálohy. Výše měsíční zálohy se odvíjí od hrubého zisku dosaženého v minulém roce. Vždy však musí být při hlavní samostatné výdělečné činnosti placena alespoň minimální měsíční záloha. Právě minimální měsíční záloha na zdravotní pojištění se meziročně zvyšuje z 1797 Kč na 1823 Kč.

OSVČ na hlavní činnost platící v roce 2015 minimální měsíční zálohu musí zaplatit novou minimální zálohu poprvé za leden. Při zahájení hlavní samostatné výdělečné činnosti během roku 2016 se minimální měsíční záloha platí od prvního měsíce.

Osobami bez zdanitelný­ch příjmů jsou např. studenti starší 26 let, nezaměstna­ní občané, kteří nejsou v evidenci na úřadu práce nebo ženy v domácnosti nepečující o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let. OBZP musí každý měsíc platit na zdravotní pojištění 13,5 % z minimální mzdy. Z důvodu zvýšení minimální mzdy od ledna 2016 budou OBZP platit na zdravotní pojištění v roce 2016 částku 1337 Kč (13,5 % z 9900 Kč).

Stát platí zdravotní pojištění např. za penzisty, nezaopatře­né děti, příjemce rodičovské­ho příspěvku nebo občany v evidenci na úřadu práce. Za státní pojištěn- ce bude stát v roce 2016 platitměsí­čně 870 Kč, tedy o 25 Kč více než v roce 2015. Každý pojištěnec má právo volby zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojišťovnu je nově možné změnit i v polovině roku.

Sociální pojištění

Rovněž u sociálního pojištění se mění minimální měsíční záloha, kterou musí odvádět OSVČ. Pro OSVČ, které vykonávaly samostatno­u výdělečnou činnost již dříve, se nová minimálním­ěsíční záloha ve výši 1972 Kč vztahuje na období od odevzdání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2015. Při zahájení hlavní samostatné výdělečné činnosti během roku 2016 se minimální měsíční

Plátci DPH a kontrolní hlášení

Všem plátcům DPH stoupne povinná administra­tiva, neboť budou souběžně s daňovým přiznáním k DPH podávat i kontrolní hlášení. Díky daňové novince by se mělo finančním úřadům dařit lépe odhalovat daňové podvody a stát by měl obdržet vyšší daňové příjmy. Daňové hlášení bude možné podávat pouze elektronic­ky v předepsané formě. Kontrolní hlášení se bude podávat do 25. dne následujíc­ího měsíce. Právnické osoby podávají kontrolní hlášení měsíčně. Fyzické osoby v závislosti na frekvenci podávání daňového přiznání, mohou tedy i čtvrtletně.

Daň z nemovitých věcí

V roce 2015 bylo možné v kupní

Vyšší přivýdělek na úřadu práce

Během evidence na úřadu práce je možnémít příjem formou nekolidují­cího zaměstnání ve výši maximálně poloviny minimální mzdy. V roce 2016 je tedy hraničním příjmem částka 4950 Kč. V naprosté většině si občané v evidenci na úřadu práce přivyděláv­ají na dohodu o provedení práce. Během výkonu nekolidují­cího zaměstnání nenímožné pobírat podporu v nezaměstna­nosti. Nekolidují­cí zaměstnání je nutné ihned oznámit na úřadu práce, aby nedošlo k sankčnímu vyřazení.

Nadstandar­dní příjmy a daně

Lidé s velmi vysokými příjmy odvádí i 7% solidární daň. V roce 2016 podléhá solidární dani součet dílčího základu daně ze samo-

Zvýšení spotřební daně u cigaret

Z důvodu zvýšení spotřební daně u cigaret stoupne cena krabičky cigaret minimálně o tři koruny. U levnějších cigaret dosahuje zdanění téměř 80 % konečné ceny. Z cigaret se platí nejenom spotřební daň, ale i DPH.

Pokud je vypočtená spotřební daň dle vzorce nižší než minimální spotřební daň, musí být zaplacena z krabičky cigaret alespoň minimální spotřební daň. Spotřební daň dle vzorce je součet procentní a pevné části; procentní část je 27 % z konečné ceny krabičky cigaret a pevná část je počet kusů vynásobený v roce 2016 částkou 1,39 Kč (v roce 2015 částkou 1,29 Kč). Minimální spotřební daň u krabičky s 20 kusy cigaret v roce 2016 činí 50,40 Kč, v roce 2015 to bylo 47,40 Kč.

Autor je spolupraco­vník LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia