Lidové noviny

Byty zdražují, levné hypotéky ale vydrží

- ALENA ADÁMKOVÁ

PRAHA Konec ekonomické krize se projevil i obnovením zájmu o investice do bydlení. Ten podle projektu Cenová mapa prodejních cen poradenské firmy Deloitte a odborníka na hypotéky Milana Ročka v posledním roce výrazně vzrostl. A ceny kvůli tomu začaly stoupat – nejen v Praze, ale v celém Česku. V některých krajských městech dokonce i výrazněji než v hlavním městě.

Zájem o byty stoupl především díky levným hypotékám. Letos v květnu u nich byla průměrná sazba na historické­mminimu, těsně nad dvěma procenty. Od té doby vzrostla jen nepatrně. A odborníci soudí, že levné hypotéky by měly vydržet ještě celý příští rok. Odvíjejí se od základ- ních úrokových sazeb, které určuje Česká centrální banka. A ta je hodlá držet dál nízko, aby motivovala lidi k utrácení a podniky k investicím.

Ceny nejvíce vylétly v Mladé Boleslavi

Levné hypotéky a zvýšený zájem o bydlení ale postupně začaly tlačit ceny bytů nahoru. Nejvíce se jich tradičně prodá v Praze, ceny ale paradoxně výrazněji narostly spíše v jiných městech.

Nejvíce podle cenové mapy, která vychází z více než 20 tisíc kupních smluv bytů dodaných na katastráln­í úřady největších českých měst, zdražují starší cihlové byty. U nich průměrná cena meziročně poskočila o osm procent. V Mladé Boleslavi to ale bylo meziročně dokonce o 49 procent téměř na 36 tisíc korun za metr čtvereční. To už je skoro stejně jako v Brně. Důvodem je, že poptávka po bydlení ve středočesk­ém městě převyšuje nabídku. „Je to dáno především přílivem pracovníků do Škody Auto,“uvedl Pavel Zámečník, ředitel pobočkové sítě M&Mreality holding. V Liberci pak vzrostly ceny o 27 procent, v Plzni o 12 procent.

Roste i zájem o panelákové byty

Velký zájem žene nahoru i ceny bytů v panelácích: ty podražily poprvé po delší době, a to hned o pět procent. Nejcitelně­ji v Ústí nad Labem, v Plzni a v Praze 10. Podle údajů z katastráln­ích úřadů tu lidé za byty v panelových domech zaplatili v průměru o 10 až 15 procent více než před rokem.

„Ústí prošlo v posledních le- tech revitaliza­cí sídlišť a celkového vzhledu města. Lidem se zde dobře žije,“vysvětlil Milan Vršecký, majitel kanceláře Re/Max Synergy. V Plzni je podle Zámečníka z M&Mreality holdingu vyšší poptávka než nabídka.

Bydlení v paneláku si podle makléřů častěji pořizují lidé, kteří si dražší byt v novostavbě nemohou dovolit. Právě lepší ekonomická situace Česka a levné hypotéky jsou tedy pro nákup panelových bytů mnohem důležitějš­ím důvodem než třeba u novostaveb.

Podle údajů cenové mapy nejméně zdražily nové byty – o pouhé procento. Podle makléřů jdou ceny nových bytů postupně nahoru – v průměru do pěti procent za rok. „Myslíme si, že ceny porostou mírným tempem, v průměru kolem tří procent roč- ně. Letošní růst o pět procent podle nás není udržitelný,“řekla Naďa Ptáčková, ředitelka společnost­i Skanska Reality.

Nákup pozemku o pětinu zdraží

Kdo kupuje pozemek, chce stavět dům a všechny formality zvládl vyřídit do konce prosince, ušetří pětinu ceny pozemku. Od nového roku totiž začne pro parcely, na jejichž hranici jsou zavedeny inženýrské sítě, platit 21% sazba DPH.

Pro vyhnutí se placení DPH bylo nutné do konce roku stihnout buď převzít nemovitost od prodávajíc­ího, nebo mu vyplatit kupní cenu na účet, nebo převzít vyrozumění katastru o zápisu změny vlastnické­ho práva ve prospěch kupujícího, píše web peníze.cz.

A jaké nové investiční příležitos­ti bymohl český realitní trh přinést v roce příštím?

„Obecně bych řekl, že nejlepší příležitos­t nabízí bytové projekty, u kterých jsou ceny v současné době zajímavé. Tam vidím do budoucna potenciál růstu cen i hodnoty. Samozřejmě stále zůstanou zajímavé i byty před rekonstruk­cí, na takovýchto nemovitost­ech je stále možné vydělat. Pozemky vidím jako stálici, která ani v době krize nebyla tolik zasažena, spíše se jen zpomalil růst jejich cen, než že by ceny klesaly, to se stalo pouze v některých regionech. Z dlouhodobé­ho hlediska, např. pro uložení prostředků, bych investici do pozemků doporučil,“uvedl například pro server Roklen24 předseda výkonné rady a člen prezidia Realitní komory ČR Martin Sitár.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia