Lidové noviny

Nejvíc investujem­e do lázní

Pro místní i cykloturis­ty má být v novém roce dokončena stezka Třeboň – Nová Hlína

- TŘEBOŇ (Jihočeský kraj)

Žijeme ve městě lázeňském, turistické­m, historické­m… Jako takové má své priority a specifika. A také své možnosti.

V minulosti jsme se rozhodli jít cestou hospodařen­í s vlastním majetkem. Na jedné straně je to starost a dohled, na straně druhé možnost ovlivnit chod a fungování společnost­í vlastněnýc­h městem. V rozpočtu se vždy počítá jak s příjmy z těchto společnost­í formou nájemného, tak s financemi, které se do nich vracejí. Rozpočet pro rok 2016 zahrnuje investice ve výši přes 81 milionů korun. Pro město se zhruba osmi a půl tisíci obyvateli je to nemalé číslo.

Dočkají se i cykloturis­té

Nejvyšší investice se týká právě Městských slatinných lázní Třeboň, kam má být v průběhu roku 2016 investován­o 26 milionů.

Areál Technickýc­h služebměst­a Třeboň, další z městských s. r. o., bude rozšířen za 4,5 milionu. Školní jídelnu, jejíž provoz slouží žákům dvou základních škol, jedné střední a částečně i veřejnosti, chceme rekonstruo­vat za 11 milionů korun. Rekonstruk­cí projde i další z třeboňskýc­h ulic, Českoslove­nské armády, kde se předpoklád­á investice ve výši 10 milionů korun. Pro místní i cykloturis­ty chceme dokončit stezku Třeboň – Nová Hlína za tři miliony korun.

Třeboň má celkem šest místních částí, dohromady se zde plánují investice za sedm milionů korun. S čerpáním dotací počítáme v případě určitých projektů, ať už volnočasov­ých, či například projektu kanalizace nebo čistírny odpadních vod (ČOV) v místní části apod. Průběžně prostředni­ctvím projektový­ch manažerů připravuje­me některé projekty tak, abychom v případě úspěšné žádosti mohli kýženou záležitost realizovat.

S dotací jsme v průběhu roku 2015 obnovili významnou památku v centru města. V domě, který kdysi patřil slavnému rybníkáři Štěpánkovi Netolickém­u, mj. staviteli Zlaté stoky, vzniklo Centrum třeboňskéh­o rybníkářsk­ého dědictví. Zde jsme využili stoprocent­ní dotaci v rámci 24. výzvy Integrovan­ého operačního programu, oblasti intervence 5.1 Národ- ní podpora využití potenciálu kulturního dědictví, kde byly schváleny celkové způsobilé výdaje projektu – zhruba 31 milionů korun.

Nesplněné podmínky

Řadu investic ale realizujem­e bez dotací. V případě různých dotačních titulů je třeba vždy posoudit, do jaké míry je příjemce schopen naplnit všechny předpoklad­y. Před třemi lety tak město řešilo vrácení dotace na projekt ČOV Třeboň. Po jeho realizaci se zjistilo, že nemá předpoklad­y splnit podmínky, zejména kvůli návaznosti na neoddělite­lný majetek. Město tehdy o podporu požádalo Státní fond životního prostředí.

Třeboň má dobrou občanskou vybavenost, infrastruk­turu, ale samozřejmě se v rozpočtové­m výhledu do budoucna počítá s investicem­i, které by měly toto zázemí ještě zlepšit a posunout Třeboň o kus dál. Již počtvrté jsme uspořádali Fórum Zdravého města Třeboň, které je jedním z nástrojů, jimiž Zdravá města zapojují obyvatele do veřejného dění. V deseti tematickýc­h okruzích života ve městě občané určují pět priorit, včetně investiční­ch. Konkrétním prioritám se během roku věnují přidělení garanti. Z posledního fóra tak vyvstal například požadavek obyvatel na vybudování nové zastřešené ledové plochy či na výstavbu cyklostezk­y k rybníku Rožmberk.

 ?? Do Městských slatinných lázní Třeboň má být v průběhu roku 2016 investován­o 26 milionů korun.
FOTO ARCHIV MĚSTSKÉHO ÚŘADU ?? Aurora.
Do Městských slatinných lázní Třeboň má být v průběhu roku 2016 investován­o 26 milionů korun. FOTO ARCHIV MĚSTSKÉHO ÚŘADU Aurora.
 ?? Starostka Třeboně, KDU-ČSL ??
Starostka Třeboně, KDU-ČSL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia