Lidové noviny

Získávání dotací? Jdeme do toho s razancí

- LOBODICE (Olomoucký kraj)

PETR HLAVINKA

V naší obci jsme zahájili nové volební období velmi razantně – co se týká záměrů a získávání dotací. Prvním a zčásti pilotním projektem bylo tzv. workoutové hřiště – Starosto, chceme cvičit víc, vaše mládež z Lobodic – v rámci programu Podpora obnovy a rozvoje venkova 2015, který spravuje ministerst­vo pro místní rozvoj. Jde o hřiště s cvičebními prvky, které je přednostně určeno dospívajíc­ím a dospělým.

Další dokončený projekt řeší otázku nakládání s bioodpadem – Separace a svoz bioodpadu v obcích Lobodice a Oplocany – z operačního programu ministerst­va životního prostředí. V rámci tohoto projektu jsme získali šest kontejnerů na bioodpad (plus jeden pro Oplocany), svozové vozidlo a štěpkovač. Díky tomuto vybavení snížíme náklady na likvidaci bioodpadu minimálně o polovinu.

V nejbližším termínu podáme žádost na opravu drobných sakrál- ních staveb. Také zpracovává­me projekt zateplení mateřské školy, což je stavba, která nás dlouhodobě trápí svou vysokou spotřebou i nevalným vzhledem. Doufáme, že v roce 2016 se budeme moci pochlubit úspěšnou úpravou, která zahrnuje nejen zateplení, ale i výměnu zdroje tepla za alternativ­ní.

Nejrozsáhl­ejším a nejnáročně­jším projektem, který nás čeká, je kanalizace. Na počátku vznikl Dobrovolný svazek obcí Povaloví, který sdružuje Uhřičice, Polkovice, Lobodice a Oplocany. Sloučením obcí jsme dosáhli vyššího počtu obyvatel, což nám zvyšuje pravděpodo­bnost získání dotace na tak velký projekt. Z několika návrhů byla na základě vyhodnocen­í ekonomický­ch ukazatelů vybrána varianta propojení kanalizací uvedených obcí se společným vyústěním do ČOV v Kojetíně. Projekt byl rozdělen do dvou etap. Na základě připravené projektové dokumentac­e bude podána žádost v následujíc­í výzvě v lednu 2016. Vyhlášení výsledků by mělo proběhnout na jaře, pokud uspějeme, bude vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele stavby a dojde na první kroky k realizaci této důležité investiční akce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia