Lidové noviny

V NHL září, s Kladnem má trable

- MICHAEL BEREŇ

Jaromír Jágr sice před Vánoci přišel o zuby, „bezzubý“však není. Floridě gólem pomohl k prodloužen­í vítězné série. Zároveň však má starosti v Kladně.

PRAHA Mezi Floridou a Kladnem najdete stovky rozdílů, jeden však – a bohužel dosti zásadní – trápí slavného Jágra.

Zatímco na Floridě, za kterou 43letý útočník stále válí na ledě, se místním Panthers daří (vyhráli sedmý zápas v řadě), ve středních Čechách je situace smutnější. Rytíři sice vedou prvoligovo­u tabulku, útočník David Stach nasbíral v 36 zápasech 66 bodů (16+50) a mohl by atakovat rekord českobuděj­ovického Václava Prospala, který v roce 2005 při výluce zaznamenal v základní části 88 bodů.

Ovšem v zákulisí má kladenský klub, jehož je Jágr většinovým majitelem, velké potíže. Až takové, že donutilymí­stní hokejové osobnosti, aby se ozvaly a Jágra veřejně kritizoval­y.

Řešte problémy, vyzývají Jágra

„Ve vší úctě ke kariéře Jaromíra Jágra mladšího nám není ani trochu lhostejná situace, do které se nyní kladenský hokej dostal,“píšou ve společném prohlášení František Kaberle starší, František Kaberle mladší, Otakar Vejvoda starší, Pavel Patera, Milan Nový a Václav Sýkora. „Vyzýváme majoritníh­o vlastníka kla- denského hokeje, aby urychleně našel funkční model jeho fungování.“

Bývalí hráči a trenéři z Kladna jsou znepokojen­í tím, že město pozastavil­o klubu dotace kvůli nesrovnalo­stem v hospodařen­í, v lednu by se měl konat hloubkový audit, nakládaní s veřejnými penězi údajně vyšetřuje i policie. Provoz stadionu opět začalo platit město až tento týden.

Šestice kladenskýc­h legend měla možnost nahlédnout do dokumentů. „Nechápeme, jak je možné porušit smlouvy s městem jako největším sponzorem hokeje,“uvedli slavní Kladeňáci.

Zůstal skoro sám

Chybou podle Patery a spol. bylo, že klub řídil od roku 2011 „člověk, který hokeji nerozumí“. Řeč je o Jágrovu kamarádovi Václavu Bartošovi, jenž v létě na funkci rezignoval.

Teď musí ze zámoří řešit problémy Jágr sám, doma mu pomáhá otec, případně sportovní manažer a trenér David Čermák.

„Pokud nebudu vědět, jak dál, existuje varianta prodeje,“řekl Jágr v létě. „Nebýt jeho, tak hokej v Kladně už neexistuje. Snad mu vydrží nervy a bude mít chuť dělat to dál. Jak se říká – pro dobrotu na žebrotu,“uvedl Heral.

Jágr má čas dělat manažera pouze mimo sezonu, což určitě není ideální. Třeba takový Martin Straka tráví na plzeňském stadionu celý den...

Ale Jágrovou hlavní životní náplní je teď střílení gólů v NHL. Florida se díky němu ocitla v „sedmém nebi“, jak popsal oficiální web vyrovnání nejdelší vítězné série v klubové historii. České „68“svědčí spolupráce s mladíky Barkovem a Huberdeaue­m. Duel proti Montrealu vidělo 19 822 diváků. „To už je síla!“řekl ředitel Peter Luukko. Lidé si místo válení na slunných plážích mezi palmami díky Jágrovi zajdou na hokej a hra Panthers je baví. A sen českého veterána o zisku Stanley Cupu rázem vypadá reálněji.

 ?? Jaromír Jágr s 26 kanadskými body vede týmovou produktivi­tu.
FOTO USA TODAY SPORTS ?? Lídr Panthers.
Jaromír Jágr s 26 kanadskými body vede týmovou produktivi­tu. FOTO USA TODAY SPORTS Lídr Panthers.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia