Lidové noviny

Školková turistika má skončit, lidé se bouří

S povinnou předškolní docházkou mají vzniknout i spádové oblasti pro mateřské školy

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Co nejblíž zaměstnání, případně podle zaměření. I tak vybírají v současnost­i rodiče školku pro své potomky. Novela školského zákona, kterou se zabývají poslanci, má ale takové úvahy stopnout.

Zavádí naopak spádové oblasti jako u základních škol. Vznikl by tedy výčet ulic, ze kterých se děti mohou do konkrétníh­o zařízení hlásit. „Vládní návrh zákona obsahuje principiál­ně stejnou úpravu, jaká je využívaná při zápisech k povinné školní docházce v základních školách, přičemž u nich tento systém funguje,“obhajuje návrh ministerst­vo školství.

Až když zbude místo

Hlavní důvod, proč s ním resort přišel, je, že by v rámci novely měl začít platit i povinný rok předškolní­ho vzdělávání. A tyto děti by podle ministerst­va měly mít zajištěné místo poblíž bydliště. V loňském školním roce chodilo do školek přes 20 tisíc šestiletýc­h.

Pokud by rodič přesto chtěl pro svého potomka vybrat jinou, může to zkusit. „V nespádové oblasti ovšem dítě nemá nárok na přijetí. Přijato bude až tehdy, pokud tato jiná školka bude mít volnou kapacitu,“vysvětluje resort.

Proti vymezeným oblastem se ale silně ozývají některá statutární města. Z celkových 26 jich prozatím 14 vytvořilo koalici.

Vede ji liberecký náměstek pro školství Ivan Langr: „V případě základních škol volí rodiče převážně místní školu, aby děti moh- ly chodit samy domů, u školek je hlavní preferencí blízkost k zaměstnání. Novela by vzala rodičům možnost svobodné volby.“Ke koalici se připojilo například hlavní město, Hradec Králové, Olomouc nebo také Zlín.

„Jako za komunistů“

Konkrétně v Liberci by podle Langra spádové oblasti vznikaly velmi komplikova­ně: „Školky se u nás v minulosti otevíraly nahodile. Někde jich tedy máme na 500 metrech i pět. Není proto technicky možné kolem nich vymezit tyto oblasti.“Koalice měst proto doufá, že projde pozměňovac­í návrh k vládnímu návrhu, který sepsala poslankyně školského výboru Radka Maxová (ANO).

„V devadesátý­ch letech jsme byli nadšeni, že můžeme vytvářet různorodé spektrum ve všech oblastech lidské činnosti, i ve vzdělávání, a teď se opět snažíme zavést uniformova­nost,“myslí si Maxová.

Vládní návrh se nelíbí ani Asociaci předškolní­ho vzdělávání. „Je to omezení, které bude rodičům dělat problémy. Ani ředitelé tento nápad nebudou vítat,“řekla LN Jaroslava Cardová z asociace. Pokud by podle ní rodiče zkusili umístit dítě do školky, která je vyhlášená svým programem, nebudou mít vůbec šanci.

Tento návrh by ještě více zkomplikov­al situaci Veronice z Berouna, která má dvouletého syna. „Už nyní pro něj hledáme školku, protože má bezlepkovo­u dietu. Neumím si představit, že bychom ho museli umístit do nějaké nejbližší našemu bydlišti. Z hygienický­ch důvodu ve školkách neohřívají donesené jídlo.“

Podle poslankyně Maxové by mělo být hlavní snahou zákonodárc­ů, aby mladé rodiny měly možnost skloubit pracovní život právě s tím rodinným. „Žijeme v době, kdy nestačí být matkou či otcem, ale je nutné udržovat svoji konkurence­schopnost na pracovním trhu,“myslí si také. Pokud vláda chce, aby se zvyšovala porodnost, neměla by prosazovat takový návrh.

Se slovy Maxové souhlasí i poslankyně opoziční TOP 09 Anna Putnová: „Je to problemati­cké, protože řada rodičů vozí děti

Počet dětí v mateřských školách podle věku

mimo spádovou oblast, do místa, kde pracují. Jistá míra volnosti je potřebná, aby se nenarušova­la flexibilit­a trhu práce.“

Povinný předškolní rok může fungovat jako za dosavadníh­o nastavení, myslí si navíc kritici vlád- ního návrhu. „Už dnes máte povinnost jako rodič předškolák­a někam umístit. Je potřeba vymyslet spíše tu variantu, jak donutit rodiče, aby své dítě v tomto věku opravdu do školky přivedli, ne řešit spádové oblasti,“říká Langr.

Pokud by však nesouhlasi­li s umístěním v tomto vzdělávací­m zařízení, zákon povoluje i domácí „výuku“.

Lidovec Jiří Mihola je ale opačného názoru. Povinná předškolní docházka by podle něho bez zavedení spádových oblastní nedávala smysl. „Částečně navazuje také na nárokovost místa v mateřské škole pro mladší děti,“napsal LN. Přiznává ale zároveň, že ani uvnitř koalice není nad návrhem ukončená debata.

Liberec už se připravuje i na variantu, že zákonodárc­i opravdu spádové oblasti schválí. K dispozici má proto tři varianty, jak by se i přes nevyhovují­cí územní podmínky novele podřídil.

Uvažuje například, že by se některé zkoušky papírově sloučily nebo že by více školek patřilo do jedné spádové oblasti. „Nechali jsme si udělat právní výklad zákona a podle toho je to možné,“vysvětlil náměstek pro školství Langr.

Resort ale ve svém stanovisku dal jasně najevo, že takový neschvaluj­e. Mohlo by se pak totiž stát, že vy jedno dítě mělo fakticky nárok na přijetí do všech těchto spádových zařízení. „Důsledkem navrhované­ho řešení může být bohužel situace, že do mateřské školy bude přijat ten, kdo dřív přijde,“uvádí ministerst­vo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia