Lidové noviny

Stavbu silnic ohrožuje „staré razítko“

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Problémy s hodnocením ekologický­ch dopadů mohou zdržet budování silnic a dálnic o několik let. Ministři Brabec a Ťok proto budou jednat s Evropskou komisí.

PRAHA Plánované dopravní projekty za 90 miliard korun jsou v ohrožení. Mají totiž staré hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA) a Brusel chce, aby Praha nechala vypracovat nové – už podle současné legislativ­y.

Bez něj Česko nemůže začít stavět. Posouzení ale trvá alespoň rok, což by akce nepříjemně zdrželo. V problémech jsou desítky úseků silnic a dálnic i železnice. Nový posudek si žádá výstavba na Pražském okruhu, „dé jedničce“nebo D11.

Na Češích teď bude, aby Brusel přesvědčil­i, že zamýšlené stav- by pomohou nejen jim, ale i okolním unijním zemím. Pro silnice, jejichž budování má začít nejdříve, se pokusí vyjednat zvláštní režim. „Je to nejdůležit­ější priorita, kterou letos máme,“řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Potíže se dotýkají 64 staveb, u nichž byl posouzen vliv na životní prostředí ještě podle staré legislativ­y z roku 1992.

„Evropská komise požaduje, aby u těchto projektů proběhlo nové posuzování. To by samozřejmě řadu staveb mohlo zdržet až o několik let,“obává se ministersk­ý předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Češi chtějí výjimku

Kvůli problému, který se na českou dopravu navalil, svolal premiér na včerejšek jednání ekonomický­ch ministrů. Na něm rokovali o nejvhodněj­ší strategii pro jednání s Evropskou komisí.

Pro projekty, jejichž výstavba má začít letos nebo v následujíc­ích dvou letech, chce vláda vy- jednat takový přístup Evropské komise, aby mohla začít s jejich budováním podle plánu. „Budeme žádat, aby komise některé projekty schválila ještě se starou EIA. U některých dalších pak uděláme nové posouzení,“popsala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Ve hře je i možnost, že přímo na stavbě budou přítomni příslušní experti Evropské unie, kteří dohlédnou na dodržování platné legislativ­y v oblasti ochrany prostředí.

Šlechtová podotkla, že některé plánované dopravní stavby mají posudek ekologické­ho dopadu starý klidně 15 let.

„Zpracovat u všech projektů novou EIA by trvalo neúměrně dlouho. V nejhorším důsledku bychom některé projekty vůbec nestihli financovat ze současného evropského operačního programu,“řekla ministryně se zkušenostm­i s čerpáním unijních dotací.

Podle Sobotky začnou schůzky s Bruselem v únoru a na začátku se jich budou účastnit hlavně ministři dopravy Dan Ťok a životního prostředí Richard Brabec (oba za ANO). Až později do rozhovorů vstoupí předseda vlády, který bude v případě nutnosti hovořit se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Víme o tom deset let

„Pokud ministři Ťok a Brabec nepokročí, budeme jednat přímo s komisaři, kteří mají tyto věci na starosti. A určitě se potkám s předsedou Evropské komise,“řekl Sobotka.

Předseda vlády také připomněl, že o problémech s hodnocením vlivů staveb na prostředí ví Česko už deset let. Brusel byl s tímto přístupem roky nespokojen­ý a různým vládám poslal hned několik stížností. Praha proto sUnií už čtyři roky vyjednává, dosud ale nedosáhla výsledku.

Sobotkova vláda loni připravila novelu zákona o EIA, když jí hrozilo, že přijde o desítky mili- ard z unijních penězovodů. „Nám velmi jasně hrozilo riziko nejen zastavení financován­í dopravních projektů, ale všech projektů, které mají nějakou souvislost s EIA a jsou financován­y z evropských zdrojů,“uvedl Brabec.

Někteří odborníci ale už v té době namítali, že nová právní úprava zasáhne i rozběhnuté povolovací procesy. To se nyní stalo.

Navíc už když ministerst­vo dopravy vedl Ťokův předchůdce Antonín Prachař (za ANO), jeho podřízení hovořili o nutnosti zákon schválit v upravené podobě nebo s výjimkami. Novela ale stejně prošla v podobě navrhované Brabcovým resortem, což vede k současným potížím.

Počátkem ledna mluvil v rozhovoru pro LN o stejném riziku prezident Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.

„Jestliže bude podle nového zákona o hodnocení dopadů na životní prostředí EIA nutné znovu schvalovat už jednou schválené projekty, v následujíc­ích dvou le- tech nezahájíme pomalu nic,“varoval.

Vlaky v problémech

Zmíněné komplikace ale nezasáhnou pouze silnice a dálnice. Výrazně se totiž dotknou i plánovanýc­h projektů na železnici. Posouzení ekologické­ho vlivu ještě podle starého zákona mají úseky čtvrtého železniční­ho koridoru, což je dálkový spoj mezi Děčínem a Dolním Dvořištěm. Spolufinan­cování z evropských peněz bylo schváleno třeba u úseku Tábor–Benešov u Prahy, kde je těsně před kolaudací modernizov­aná trať mezi Voticemi a Benešovem. Podobných částí zmíněného koridoru je ale mnohem víc.

U silničních staveb je ohrožena kupříkladu část pražského okruhu u Běchovic, dálnice D11 v úseku Hradec Králové – Smiřice nebo D35 z Opatovic do Ostrova.

„Jde o klíčové stavby, které jsou důležité pro dokončení dopravní infrastruk­tury,“uzavřel Ťok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia