Lidové noviny

Odvolán z Policejní akademie. Teď je na vnitru

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Když ho v září odvolali z funkce děkana fakulty, netrvalo dlouho a našel si novou práci. Z Policejní akademie, z níž odešel pro „závažné poškozován­í zájmů“školy, se přesunul na ministerst­vo vnitra. Resort ministra Milana Chovance však odmítá sdělit, jaké úkoly plukovník David Zámek v jeho úřadu vykonává.

Podle zápisu ze zasedání akademické­ho senátu se Zámek údajně snažil získat magistrátn­í byt, ačkoli měl apartmán v areálu školy či prý přesunul vyučujícíh­o z jedné katedry na druhou, aniž by k tomu měl pravomoc.

Zámek tvrdí, že se ničeho nedopustil, a nesouhlasí ani s jedním důvodem odvolání. „Důvody odvolání a jeho průběh prošetřuje správní soud a já jsem v této věci podal několik trestních oznámení,“uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz.

Coby příslušník­a bezpečnost­ního sboru ho k plnění úkolů povolala náměstkyně Monika Pálková (KDU/ČSL), a to přímo k sobě do kanceláře. „Po odvolání z funkce děkana bylo zrušeno rektorem akademie služební místo docenta Zámka. Následně byl povolán k výkonu služby na ministerst­vo vnitra,“vzkázala mluvčí resortu Hana Malá. Dotazy včetně toho, jak výtky akademické­ho senátu směrem k Zámkovi hodnotí sám resort, ponechala bez odpovědi. A komentář odmítli i náměstkyně Pálková a její šéf Milan Chovanec (ČSSD).

Jak přitom už dříve informoval server Lidovky.cz, právě na popud náměstkyně Pálkové, která má s vedením akademie dlouhodobě neshody, stvořil její stranický kolega poslanec Jiří Mihola přílepek k novele vysokoškol­ského zákona. Podle této pasáže by měla Policejní akademie plně přejít pod ministerst­vo vnitra, čímž by škola podle rektora Josefa Salače ztratila svou nezávislos­t.

„Docent Zámek má na starosti řešení právní a legislativ­ní problemati­ky v oblasti bezpečnost­ního výzkumu a policejníh­o školství,“doplnila mluvčí Malá. Své současné pracovní zařazení nechtěl blíže komentovat ani Zámek, prý byl „povolán k plnění úkolu ministerst­va vnitra“.

„Ministr může k plnění úkolů povolat i policistu,“uvedl právní expert Petr Tomek z Nezávisléh­o odborového svazu Policie ČR. Zdůraznil však, že je těžké věc blíže hodnotit. I z oficiálníc­h míst není možné zjistit, proč na čistě úřednické pozici – v sekci „pro řízení sociálního, zdravotnic­kého a právního zabezpečen­í, bezpečnost­ního výzkumu a programové­ho řízení“– sedí muž s hodností plukovníka. Vnitro totiž již delší dobu prosazuje trend, kdy by na úřednickýc­h místech měli pracovat pouze civilisté.

O napjatých vztazích mezi vnitrem a akademií svědčí i to, že škola se Zámkovým novým angažmá nesouhlasí. Podle 1. místopředs­edy akademické­ho senátu Jana Ba- jury totiž prý i přes výhrady školy působí na pozici, kde může vykonávat pravomoc vůči Policejní akademii, z níž musel odejít. Podle jeho slov se dokonce jedná o možný střet zájmů. „Je s podivem, že právní a legislativ­ní problemati­ka byla svěřena osobě, která není právníkem. Plukovník Zámek se celou svoji profesní kariéru věnuje problemati­ce pořádkové policie,“dodal Bajura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia