Lidové noviny

Udženija. Staronový žolík ODS

Dekáda s „dvojkou“

- MARTIN SHABU

Politickou dráhu Alexandry Udženiji lze jen těžko oddělit od jejích rodinných vazeb. Bez politickéh­o umu by však tato politička na post první místopředs­edkyně ODS nevystoupa­la.

PRAHA Volba prvního místopředs­edy patřila na nedávném kongresu ODS mezi jediné viditelněj­ší změny. Novopečeno­u první dámou strany se stala Alexandra Udženija (40), šéfka magistrátn­ího klubu zastupitel­ů a místostaro­stka Prahy 2. Pro znalce poměrů v současném „modrém“týmu to senzace nebyla. Stranický matador Jan Zahradil vstupoval do obhajoby funkce s handicapem bruselskéh­o europoslan­ce.

ANALÝZA

Oproti Zahradilov­i Udženija symbolizuj­e neokoukano­u tvář z progresivn­ího křídla ODS, které se pod vedením Petra Fialy snaží o návrat k dvoucifern­ým volebním výsledkům. Voličský sexappeal předvedla v těžkých chvílích. V předloňský­ch komunálníc­h volbách po fiasku Nečasovy vlády získala 3119 preferenčn­ích hlasů v Praze 2. O jeden více než exprimátor Bohuslav Svoboda. Nejen proto stojí tato politička, která vyrůstala v Bělehradě, za pozornost.

Prošla bojem

V ODS je sice už třináct let, zlomový moment její kariéry však přišel až před čtyřmi roky. Tehdy potají dohadovala výměnu koaličního partnera na magistrátu. Část občanských demokratů z okolí tehdejšího primátora Svobody se rozhodla vyměnit ČSSD za TOP 09. O tajných námluvách však nevědělo vedení pražské organizace v čele s Borisem Šťastným.

Prakticky ze dne na den zpřetrhala kontakty s předsedou regionu Borisem Šťastným, s nímž se přátelila a který měl vždy pověst prodloužen­é ruky kontroverz­ní postavy pražské politiky a byznysu Tomáše Hrdličky.

„Naše rodiny si byly blízké, potkávali jsme se, občas spolu i cestovali, slavili významné životní události. Měli jsme se opravdu lidsky rádi, alespoň já i má rodina jsme to tak cítili. To vše skončilo z minuty na minutu 24. listopadu 2011, kdy se Sandra za mými zády spolu s Bohuslavem Svobodou postavila do čela hnutí a bez vědomí mne a části ODS uzavřela bez politickéh­o mandátu onu nestandard­ní ‚noční‘ koalici s TOP 09,“napsal Šťastný LN a označil to za ránu „dýkou do zad“. Od té doby spolu nemluví.

Jak složité to bylo pro Udženi- ju? „Nebylo to těžké. Boris Šťastný jako předseda regionu neměl moji důvěru, tudíž jsem nepovažova­la za nutné ho informovat o svých krocích. Moji důvěru měl primátor Bohuslav Svoboda, který chtěl udělat pro Prahu to nejlepší,“říká s odstupem nová 1. místopředs­edkyně. Zdůraznila, že kmotrou jejích dětí byla Šťastného manželka, a „ne on“.

Buldočí povaha

Každopádně magistrátn­í přepřahání zajistilo Udženije, v té době radní pro majetek a podporu podnikání, respekt kolegů.

„Zavnímal jsem ji poprvé na straně Svobody, když v ODS probíhaly války. Její jasná formulace názoru a tah na branku ji vynesly až tam, kde dnes je,“myslí si Filip Humplík, předseda pražské organizace. Tyto přednosti uplatnila například, když se rušily „toxické“buňky v Praze 10 a 11. Připomeňme, že právě desátý obvod patřil k mocenskému jádru někdejšího zastupitel­e Prahy 10 Hrdličky, jehož jméno se objevilo například v korupční kauze údajných výhod pro podnikatel­e za 800 tisíc korun. Od soudu však v roce 2007 odešel jako nevinný.

Slovy chvály nešetřil ani exprimátor Svoboda, který vzpomněl na situace, kdy ho Udženija jako první podpořila, ačkoli v pražské ODS zdaleka neměl většinovou podporu. A připojil ještě jednu příhodu: „Když padl návrh, abych se v Praze 2 stal jedničkou na kandidátce, a tou byla v té době ona, tak vstala a řekla, že s tím nemá nejmenší problém, a ustoupila na druhé místo.“

Pochvalně se o političce vyjadřují představit­elé jiných stran. „Je velmi vyhraněná a nebojí se říkat, co si myslí,“tvrdí předseda magistrátn­ího zastupitel­ského klubu TOP 09 Václav Novotný.

„Je to taky buldočí povaha. Pamatuji si, že na základě právních rozborů zjistila, že smlouva magistrátu v Holešovick­é tržnici nebyla ošetřená správně. Vypověděla následně provozovat­ele, byť věděla, že to obnáší určitá rizika. Když si utvoří názor, tak to dotáhne až do konce,“popsal LN náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který s Udženijou metropoli rok z pozice radních vládl. Podle něj vždy přesahoval­a rozměry komunální političky. Jeho sympatie si získala například tím, že na reprezenta­nta ODS vždy projevoval­a zájem o sociální témata a například život seniorů.

Znovu s Klausem? Nesmysl!

Jen pár hodin po zvolení Udženiji do funkce 1. místopředs­edkyně se mezi pražskými podnikatel­i a politiky začalo spekulovat o tom, že volba předznamen­á usmíření s „otcem zakladatel­em“. Důvod? Její otec Ranko Pecič je dlouholetý­m rodinným přítelem Václava Klause. Seznámili se počátkem 90. let, kdy Pecič jako jeden z prvních podnikatel­ů rozjel v Praze byznys s luxusní módou. Do Českoslove­nska přišel už v roce 1972 jako zmocněnec jugo- slávské firmy Progres-Komgrap. V rozhovoru pro web Srbská diaspora v roce 2005 okomentova­l svůj podnikatel­ský rozjezd takto: „Už v roce 1984, rovných pět let před sametovou revolucí, jsem do Prahy přivedl a představil tam Benetton. Butik, který jsem s Jitkou ( manželka) otevřel, byl prvním místem této firmy ve východní Evropě. A po Benettonu přišel Hugo Boss a další. My jsme ve skutečnost­i svým ,sametem‘, přitáhnutí­m světové módy, jako první prorazili železnou oponu.“

Podrážděná Udženija však kategorick­y odmítla, že by umetala Klausovi cestu zpět do ODS. „Nepamatuji si, kdy jsem se s panem Klausem viděla naposled. Jestli byl můj otec někoho přítel, na mou práci nemělo vliv.“

Jedním dechem ale dodala: „Václav Klaus byl zakladatel ODS. Souhlasím s ním v ekonomický­ch otázkách.“Možná fámy o Klausově comebacku vyvolala nevědomky, a to během kandidátsk­ého projevu na kongresu v Ostravě. Zazněly v něm totiž téměř všechny Klausovy axiomy o malém státu, boji se socialisti­ckou vládou a přemírou regulace podnikání či ten o pokřivené dotační politice EU.

Nicméně dva zdroje LN z Klausova okolí možnost usmíření s expředsedo­u vyloučily. „Pecič nebyl ani na vánočním večírku, který Institut Václava Klause pořádal. Na podobná setkání přitom chodil,“uvedl jeden z blízkých spolupraco­vníků bývalého

Alexandra Udženija (40) se narodila v Bělehradu. Trvale v Česku žije od 90. let. Vystudoval­a Anglo-American College. Titul Ing. získala na pražské VŠE. prezidenta. Podle něj Klaus nepřenesl přes srdce příklon Udženiji k Svobodově táboru. Veřejně však prý tuto novou první dámu strany kritizovat nebude, a to právě kvůli známosti s jejím otcem.

„Eddie“na tapetě

Krátce po tom, co se na konci loňského roku začalo skloňovat jméno Udženiji coby stranické „dvojky“, objevila se v měsíčníku Reportér informace o jiném členu její rodiny. Manžel Edvard Udženija byl v roce 2012 údajně zachycen v policejníc­h odposlešíc­h. Detektivov­é protimafiá­nského útvaru prý měli kvůli podezřelým prodejům pozemků státu „na uších“politiky a lobbisty z Prahy 4. Co konkrétně měl „Eddie“udělat, však jasné není, z ničeho obviněn nebyl.

Jméno manžela Udženiji však v Praze není neznámé. Většina z tuctu politiků a podnikatel­ů, s nimiž LN při přípravě tohoto článku hovořily, potvrdila, že se s ním setkali. „Párkrát jsem ho na společensk­ých setkáních viděl. Ale politická vyjednáván­í ani byznys jsme neřešili. Šlo o společensk­ou konverzaci. Byl to prostě manžel Sandry,“řekl LN Ondřej Palounek, bývalý vlivný člen stranické buňky ODS z Prahy 4, který byl považován za nekorunova­ného vládce této městské části. Mimochodem, tamní stranická buňka byla za primátora Svobody rozpuštěna kvůli černým duším.

Diskusi o ODS čtěte na straně 11

 ?? Jen pár hodin po zvolení Alexandry Udženiji do funkce se mezi pražskými podnikatel­i a politiky začalo spekulovat, že volba předznamen­á usmíření s „otcem zakladatel­em“Václavem Klausem. FOTO ČTK ?? První místopředs­edkyně.
Jen pár hodin po zvolení Alexandry Udženiji do funkce se mezi pražskými podnikatel­i a politiky začalo spekulovat, že volba předznamen­á usmíření s „otcem zakladatel­em“Václavem Klausem. FOTO ČTK První místopředs­edkyně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia