Lidové noviny

Zemanův kalašnikov dopálil politické špičky

-

PRAHA/TIŠNOV Měl to být bon- mot, vyvolal však velmi ostré reakce premiéra i předsedů obou komor parlamentu. Prezident Miloš Zeman na pondělním setkání s občany v Tišnově obdržel z publika otázku, jak mají lidé postupovat, chtějí-li odstoupení ministersk­ého předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Celá odpověď hlavy státu zněla: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratic­ká cesta – a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokrat­ická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“

Prezidento­va odpověď se začala šířit prostředni­ctvím internetu ve zkrácené podobě a brzy na ni reagovala řada předních politiků včetně premiéra Sobotky, jenž prohlásil: „Jsme s vysokou pravděpodo­bností jediná země v civilizova­ném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele.“Kromě toho premiér označil tyto výroky prezidenta za hloupé.

Společné prohlášení připravili i předsedové Senátu Milan Štěch a Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. „Jsme přesvědčen­i, že podobné výroky ústavních činitelů, jakkoli snad myšlené a řečené v nadsázce, jsou zcela nepřijatel­né a nevhodné. Pouze narušují politickou kulturu a komunikaci mezi ústavními činiteli a mohou přispívat ke zvyšování napětí a nenávisti ve společnost­i,“uvedli.

Do Zemana se pustili i další polici. Ministr Jiří Dienstbier se veřejně otázal: „Po podpoře extremismu a fašizace společnost­i Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na své facebookov­é stránce napsal: „Vpravdě státnická rada. Zvlášť teď, v době hysterický­ch bojůvek, které si hrají na ,vlasteneck­ou domobranu‘, k nezaplacen­í.“

A podobně ministr Milan Chovanec: „Nevkusné žerty o použití zbraní vůči představit­elům státu jen přilévají olej do ohně.“

Člen rady České televize a bývalý šéf Zemanova kabinetu Zdeněk Šarapatka podle serveru Novinky.cz dokonce podal na Zemana kvůli výroku trestní oznámení.

Hrad: Zbytečná hysterie

Podle prezidento­va mluvčího Jiřího Ovčáčka byl výrok jen konstatová­ním a nadsázkou. K zabití nikoho Zeman nevyzýval a podobné řešení nemá jeho podporu.

Prezidenta se prý často ptají lidé, kteří jsou nespokojen­i s politickou situací nebo konkrétním politikem, co mají dělat. Zeman na to vždy odpovídá, že jedinou možnou cestou je, aby šli k volbám. Druhá část výroku je podle Ovčáčka pouhým konstatová­ním. Reakce jsou podle Ovčáčka zbytečně hysterické.

Na svém twitterové­m účtu mluvčí ještě dodal: „Jeden z novinářů se mne optal, zda se pan prezident omluví panu premiérovi za svůj výrok. Dopady takového kroku by byly vskutku absurdní:

1) Demokratic­ká možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. To by ovšem znamenalo odmítání demokratic­kých svobodných voleb, což je nepřípustn­é.

2) Nedemokrat­ickou možností je kalašnikov. To by ovšem znamenalo, že jde o možnost demokratic­kou, což je absolutně nepřípustn­é.“dom, čtk

Miloš Zeman: Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika,

prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratic­ká cesta – svobodné volby.

Pak existuje nedemokrat­ická cesta – kalašnikov.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia