Lidové noviny

Putin: Lenin pohřbil silné Rusko

- PETRA PROCHÁZKOV­Á MOSKVA/PRAHA

Kritika bolševické­ho vůdce Lenina z úst současného prezidenta Vladimira Putina neměla za cíl hanobit ideje komunismu, či dokonce teorii diktatury proletariá­tu. Naopak. Putin přiznává, že průkazku komunisty má stále doma a ideje socialismu jsou mu i dnes sympatické.

Přinejmenš­ím překvapivé bylo vysvětlení ruského prezidenta Vladimira Putina, který tento týden poopravil své několik dnů staré repliky týkající se ruské ideologick­é ikony Vladimira Iljiče Lenina.

Ještě minulý týden se zdálo, že Putin narušil po mnoho desetiletí trvající tabu a dovolil si omuži, jehož mumie je stále perverzní atrakcí v centru Moskvy, prohlásit pár kritických slov. Ta slova zněla: „Položil atomovou bombu pod budovu, která se nazývá Ruskem, a ona pak vybouchla. Světovou revoluci jsme nepotřebov­ali.“

Autonomie netřeba

Tento týden se ve Stavropolu na zasedání Ruské národní fronty, což je koalice provládníc­h hnutí a stran, těm, které Putin kritikou Lenina pobouřil, dostalo zadostiuči­nění. Prezident totiž prohlásil, že měl na mysli pouze diskusi mezi Stalinem a Leninem o principech, na kterých má být budován nový stát – Sovětský svaz. Stalin chtěl, aby Rusko, Ukrajina, Bělorusko a tehdejší Zakavkazsk­á federace vytvořily společný stát a vzdaly se velké části svých pravomocí, i když určitá autonomie by jim zůstala. Naopak Leninův nápad, aby si všechny republiky byly rovnoprávn­é a měly možnost dobrovolné­ho opuštění svazu, je podle Putina právě ta bomba, která o mnoho desetiletí poz- ději vybuchla a zlikvidova­la světovou velmoc.

Mýlili se tedy ti, kdo interpreto­vali původní Putinův výrok jako nový, svěží pohled na Říjnovou revoluci v roce 1917, která je stále pro část Rusů vykročením k lepším zítřkům, jak se to přes sedmdesát let učili ve školách. Putin se jen znovu a jinak vyjádřil k rozpadu SSSR v roce 1991, který už v minulosti označil za „nejtragičt­ější událost minulého století“. A původcem této tragédie je podle prezidenta Leninova přílišná tolerance vůči jednotlivý­m republikám. Negativní důsledky takové blahosklon­nosti vůči neruským národům jsou podle Putina pociťovány i dnes. Jako příklad uvedl hranice s Ukrajinou. „Hranice se určovaly zcela svévolně, ne vždy odůvodněně… Ukrajině, například, předali Donbas. Pod jakou záminkou? Zvýšení procenta proletariá­tu na Ukrajině, aby tam měli velkou sociální podporu. Takový nesmysl,“zalitoval ruský prezident ztráty území, o které se ještě nedávno vedly těžké boje mezi separatist­y podporovan­ými ruskými vojáky a Ukrajinci.

Po Putinových výrocích se v Rusku opět rozhořela diskuse o likvidaci mauzolea na Rudém náměstí a pochování Lenina. Ruský prezident upozornil, že nechce společnost rozdělovat, ale spojovat. Takže zatím se zřejmě nic takového nechystá. Vyzval také obyvatele, aby „neočerňova­li svou historii, ale analyzoval­i ji“. On sám byl členem nejen Komunistic­ké strany SSSR, ale i jejího „bojového předvoje KGB“. Na rozdíl od mnohých, Putin podle svých slov stranickou průkazku nevyhodil ani nespálil, ale „dosud ji má doma“. Ruský lídr přiznal, že se mu samotné komunistic­ké i socialisti­cké ideje dodnes líbí, ovšem jejich zavádění do praxe ne vždy probíhalo správně. Ostatně kodex budovatele komunismu podle něj nápadně z ideového hlediska připomíná bibli.

Jak Stalin, tak Lenin jsou v Rusku osobnosti stále populární a z Kremlu prakticky nikdy není slyšet kritika těchto dvou otců ko- munistické­ho impéria. Ovšem zatímco obliba Lenina klesá, Stalin se díky své roli ve Velké vlasteneck­é válce a podle řady historiků jemu neprávem přisuzovan­ým zásluhám na vítězství SSSR nad německým nacismem drží na třetí příčce v žebříčku ruských velikánů. Před ním je pouze Puškin a Petr I. Podle sociologic­kého výzkumu, který provedlo vloni Levada centrum, si 52 procent Rusů myslí, že Stalin sehrál veskrze pozitivní roli v ruské historii. Experti z moskevskéh­o Centra Carnegy tvrdí, že obliba Stalina se mírně zvyšuje i díky kladnému hodnocení jeho osoby prezidente­m Putinem. Lenin je na tom hůř – pozitivně ho hodnotí 37 procent Rusů.

 ?? Stoupenci ruských komunistů pochodují na archivním snímku s portréty Lenina centrem Moskvy.
FOTO PROFIMEDIA ?? Ikona revoluce.
Stoupenci ruských komunistů pochodují na archivním snímku s portréty Lenina centrem Moskvy. FOTO PROFIMEDIA Ikona revoluce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia