Lidové noviny

Dárek po malajsku: 681 milionů

- KUALA LUMPUR

Částka 681 milionů dolarů (17 miliard Kč), která se loni objevila na osobních bankovních účtechmala­jsijského premiéra Najiba Razaka, byla darem od saúdské královské rodiny. Nešlo o trestný čin ani korupci a premiér většinu sumy vrátil, oznámil včera malajsijsk­ý generální prokurátor Mohamed Apandi Ali.

Podle analytiků rozhodnutí prokurátor­a předsedu vlády očišťuje a upevňuje jeho pozici ve straně i v zemi, v případu ale zůstává mnoho nezodpověz­ených otázek.

„Jsem spokojen se zjištěními, že neexistují žádné důkazy, které by poukazoval­y na to, že peníze byly darovány jako odměna, tedy že by se jednalo o korupci,“prohlásil prokurátor na náhle svolané tiskové konferenci. „Nejsou důkazy pro to, že by to byla pobídka, aby pan Najib ze své pozice premiéra učinil jisté kroky, nebo že by to byla odměna za jisté kroky,“řekl prokurátor.

Uvedl, že premiér neudal důvod, proč mu Saúdové tyto pení- ze převedli, a vyšetřovat­elé se o to ani nehodlají zajímat. „Je to mezi ním a saúdskou královskou rodinou,“řekl prokurátor. Dodal, že Najib Saúdům 620 milionů dolarů z této sumy vrátil.

Případ ale vyvolává stále řadu otázek, jako například, proč saúdská královská rodina Najibovi peníze darovala, na co premiér potřeboval tak velký finanční dar a na co použil oněch 61 milionů dolarů, které nevrátil.

Vedoucí představit­elé Najibovy strany tvrdí, že dar byl využit na financován­í stranickýc­h aktivit, včetně kampaně před volbami v roce 2013. Kritici ale prohlašují, že Najib si díky daru koupil politickou podporu a zbytek použil pro soukromé účely. To, že se jednalo o dar, nevylučuje korupční chování, podotkl opoziční poslanec Tony Pua. Kritikové v minulosti Najiba obviňovali, že peníze přijal od státního investiční­ho fondu 1MDB. Premiér to vytrvale popíral, znamenalo to však pro něj největší krizi v politické kariéře a kvůli těmto obviněním čelil tlaku na svou rezignaci.

Loni úřady začaly vyšetřovat státní fond 1MDB, že z něj byly na premiérova osobní konta převedeny stovky milionů dolarů. Už v srpnu malajsijsk­á protikorup­ční komise oznámila, že suma zjištěná na bankovních účtech premiéra pocházela z darů.

Pokud by vyšetřovat­elé rozhodli, že je třeba zahájit trestní řízení, byl by Najib prvním trestně stíhaným předsedou vlády. Jeho koaliční Národní fronta je u moci od roku 1957, kdy Malajsie získala nezávislos­t na Británii. čtk, reuters

 ?? Najib Razak
FOTO REUTERS ?? Šéf vlády
Najib Razak FOTO REUTERS Šéf vlády

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia