Lidové noviny

Čína viní šéfa statistiků z korupce

- PEKING

Vysoký státní úředník Wang Pao-an rozšířil řady činitelů, kterých se dotkla nová protikorup­ční kampaň.

Čínské úřady začaly vyšetřovat šéfa tamního statistick­ého úřadu, který je podezřelý z korupce. Vyplývá to ze včerejšího sdělení hlavního discipliná­rního úřadu vládnoucí komunistic­ké strany. Wang Pao-an tak rozšířil řady vrcholných čínských úředníků, kterých se dotkla celostátní kampaň proti korupci. Discipliná­rní úřad v krátkém sdělení podle agentury Reuters uvedl, že Wang je podezřelý ze „závažného porušování kázně“. Další podrobnost­i neuvedl. Termínem „závažné porušení kázně“čínské orgány obvykle označují korupci.

Wang několik hodin před tímto oznámením informoval novináře o stavu čínské ekonomiky. Investory se snažil ujistit, že nynější kolísavost na čínských akciových tr- zích bude mít pouze omezený dopad na reálnou ekonomiku. Zopakoval také, že Peking za současné ekonomické situace nemá důvod k dalšímu znehodnoce­ní čínské měny.

Ke sdělení úřadu ohledně vyšetřován­í se zatím nevyjádřil. Čínské úřady vedou tvrdou protikorup­ční kampaň, a to i ve vysokých kruzích, včetně komunistic­ké strany a podnikatel­ských špiček. Zahájily ji po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga do úřadu v roce 2013. Tento měsíc byl k trestu 15 let vězení odsouzen za korupci bývalý náměstek ministra veřejné bezpečnost­i Li Tung-šeng. Na konci loňského prosince začala Čína vyšetřovat šéfa státní telekomuni­kační firmy, která patří mezi tři hlavní telekomuni­kační operátory v zemi. Dvaapadesá­tiletý Wang byl na vlivný post šéfa statistick­ého úřadu jmenován loni v dubnu. Předtím působil jako náměstek ministra financí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia