Lidové noviny

Jednání o Sýrii se přiblížila. Kdo přijede?

-

RIJÁD/ŽENEVA OSN včera rozeslala pozvánky na mírová jednání o Sýrii, jejichž začátek se kvůli sporům o složení delegací zpozdil. Jména pozvaných budou oznámena, jakmile se dotyční k účasti vyjádří. Oznámil to úřad zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury. Rozhovorů se mají zúčastnit zástupci syrské vlády a jejích oponentů.

De Misturova mluvčí Chavla Mattarová odmítla říci, zda pozvánky byly zaslány jednotlivc­ům, nebo skupinám. Jména prý zveřejní, až dotyční pozvání přijmou. Rozhovory mají pomoci ukončit pět let trvající syrský konflikt a obnovit chod syrských institucí. Jednání měla původně začít v pondělí, ale kvůli neshodám o účastnícíc­h byl začátek posunut na pátek.

Syrští opoziční předáci měli včera o své účasti jednat v Rijádu. Šéf syrského opozičního vyjednávac­ího týmu Asad Zubí se k výsledkům rozhovorů vyjádřil skepticky. De Mistura podle něj opozici „nemůže klást podmínky“. Letitý konflikt v Sýrii si vyžádal již přes 250 tisíc obětí. Syrskou opozici a vládu se zatím nedaří přivést k jednacímu stolu. Rusko si nepřeje, aby se jednalo i s těmi opozičními zástupci, kteří jsou podle něho teroristy. Naopak požaduje do rozhovorů zahrnout Kurdy kontrolují­cí oblasti na severu Sýrie.

To pro změnu odmítá Turecko, podle kterého syrští Kurdové úzce spolupracu­jí s tureckými Kurdy zejména ze Strany kurdských pracujícíc­h (PKK), proti níž vede Ankara již několik měsíců bojové akce. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera prohlásil, že bez účasti syrských Kurdů budou mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a vládou bezvýsledn­é. Přítomnost kurdských zástupců u jednacího stolu naproti tomu včera „kategorick­y“odmítl turecký premiér Ahmet Davutoglu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia