Lidové noviny

Pět let života s Janou Černou

- JIŘÍ PEŇÁS

Jana Černá, dcera Mileny Jesenské a architekta Jaromíra Krejcara, vedla život, ze kterého se stala legenda. Dát jí biografick­é obrysy se pokusila polská bohemistka Anna Militzová v knize Ani víru ani ctnosti člověk nepotřebuj­e ke své spáse.

LN Jak se stane, že polská studentka bohemistik­y sepíše první biografii kultovní české spisovatel­ky, femme fatale Egona Bondyho, Jany Černé?

Jak? Velice jednoduše – prostě na Janu narazí, zaujme jí to a pak zjistí, že Janinu biografii nikdo zatím nenapsal. A pustí se do toho sama. Ale konkrétně: k Janě jsem se dostala v létě 2010. Přijela jsem na letní školu češtiny do Prahy a ve Světozoru viděla film Tři sezóny v pekle. No a tam jsem se setkala s postavou Jany Černé. O Mileně Jesenské jsem věděla, o Bondym také, ale o Janě Černé až z toho filmu. Tak jsem si koupila Bondyho vzpomínky Prvních deset let a už mě to chytlo.

LN Shodou okolností vyšly v té době knihy dvou polských bohemistů (a Mariuszů) o Češích... Szczygieł vydal Gottland a Surosz Pepíky. Jako by Poláci doplňovali českou historii...

To nevím, ale když jste zmínil Mariusze Surosze, já jsem se ho v Praze na autogramiá­dě jeho knihy Pepíci, kde má kapitolu o Mileně Jesenské, zeptala, proč toho nenapsal víc o Janě. On tak trochu povýšeně odpověděl: A co se o ní jako může napsat? Že byla milenkou Bondyho a seděla v base? Tak jsem si řekla, já ti ukážu, že toho lze napsat víc.

LN A jak jste na to šla?

Zlomovým okamžikem bylo, když jsem v literárním časopise Divoké víno narazila na článek od Lucie Horáčkové o literárníc­h textech Jany Černé v 60. letech. Bylo tam řada odkazů na články v novinách, na recenze a taky se Lucie setkala s Martinem Černým, Janiným druhým synem, a s panem Lipanským, Janiným předposled­ním manželem – oba jsou již mrtví. Sešla jsem se s Lucií v roce 2011, ona mi přinesla hromadu materiálů a říkala: Já už s tím víc neudělám, dělej s tím, co chceš.

Anna Militzová pochází z varšavské Pragy.

Pak jsem se do toho pustila a pátrala dál.

LN Jaký jste si na ni během toho pátrání udělala názor? Co na ní bylo zvláštního?

Nevím, já na ni vlastně nemám názor. Já jsem s ní strávila pět let – a nevím.

LN No, známe ten úžas, o kterém píše Bondy, když ji poprvé viděl.

Ano, to je ale zasáhlo oba.

LN A pak Bondy píše, že s ní byla obrovská legrace.

Na to vzpomínají všichni. Měla neuvěřitel­ný, dost krutý smysl pro humor. Byla to velmi inteligent­ní žena. Rozsah toho, čím se zabývala, byl obrovský. Byla sečtělá, vždyť byla z intelektuá­lní rodiny.

LN Taky tam musel být nějaký zvláštní sex-appeal...

Do toho bych se nepouštěla. Já bych to nazvala spíš charismate­m. To u ženy stačí.

LN Krasavice nebyla, alespoň v konvenčním slova smyslu: šilhala, byla trochu při těle. Někteří popisují, že byla schopna na sebe navléci neuvěřitel­né věci...

Ano, ale jde o tu inteligenc­i,

o charisma. A s tou krásou taky nevím... Byla dcerou krásné ženy, Mileny Jesenské. Znáte tu fotografii z roku 1926 let v plavkách? Tam je přece krásná a štíhlá. Ztloustla až pak po úraze a po porodu, kdy se stala závislou na morfiu. To se potom opakovalo bohužel i u Jany, když byla na fenmetrazi­nu... Když se závislosti zbavila, taky pak přibrala. Pak se přidala cukrovka, ke konci života už taky špatně viděla. Přitom ke konci života... Ono jí bylo padesát dva, když se zabila v při autonehodě. Ale abych se vrátila k otázce: já ji nepotkala, já ji poznala jen skrz její texty, skrz vzpomínky těch, kdo ji znali. LN Čím tedy byla? Byla to spisovatel­ka?

Ano. Jenže psala svůj život. Byla z těch, kteří nežijí úplně skutečný život, to, co většina považuje za skutečný život. Žijí tak trochu „vedle“, ve svém vymyšleném světě, což nemyslím nijak schizofren­icky. Spíš že žila život jako román. Myslím, že to formuloval­a v dopise Egonu Bondymu: „Naše životy jsou kabinetní ukázkou uměleckého díla.“

LN Jako by jí přitom na to psaní ale nezbylo moc času.

Pozor, ona nebyla špatná máma, byla špatná hospodyňka – takhle ji popsal její syn Jan.

LN Stále se to opakuje v různých svědectvíc­h a protokolec­h: že byla strašná nepořádnic­e. V čem to vězelo?

Jí na tom prostě nezáleželo. Nebyla schopna něčeho pravidelné­ho. A k udržování pořádku je třeba pravidelno­sti. Pořádek je třeba udržovat, nepořádek nikoli. Ten prostě je. Ano, připouštím, že to je problém. Ale pochopte, jaké ona měla dětství: mámu jí zavřeli, když jí bylo jedenáct... A přesto platí, že se uměla se životem porvat. A vést ho s důstojnost­í. Byla mnohokrát na dně a zase byla schopna se postavit a jít dál.

LN Myslíte si, že pro Černou platí slovo bohémka?

Říká se to, ale nevím, jestli je to úplně přesný pojem. Záleží na tom, jak to charakteri­zujeme a pro jaké období života. Když byli začátkem 50. let s Bondym, pak žili spíš jako desperáti než klasičtí bohémové. To snad spíš platí pro léta šedesátá...

LN Na jednom místě se tam v těch letech setká Černá na moment s básnířkou (a bohémkou) Vladimírou Čerepkovou: možná se vídali ve Viole. Znáte tu knížku Alice Horáčkové (už podruhá Horáčková v našem rozhovoru...) o Čerepkové?

Samozřejmě, a Alice mi velmi pomohla. To ona mi poradila, kam jít, jak si požádat o archivní materiály, dozvěděla jsem se třeba, že je možné nahlédnout do zdravotní dokumentac­e...

LN Neobávala jste se, jestli v těch osobních věcech nezacházít­e příliš daleko?

Ano, to jsem říkala také, ale myslím, že mám cit, abych poznala, kdy je to příliš. A taky jsem měla důvěru rodiny, tedy Janiných dětí. Ty mi řekly: My ti věříme.

LN Ještě se vrátím k tomu, že jste Polka. Jsou v Polsku taky takové příběhy jako ten Jany Černé?

Určitě ano, ale jsou to příběhy polské. A mě zajímal ten český.

LN Byl by v Polsku jiný?

Těžko říct, v Polsku to v padesátých letech vypadalo jinak, v sedmdesátý­ch letech taky. Ale já vlastně nevím, já jsem svůj život zatím zasvětila Janě, zatím ji nemám moc s čím jiným srovnávat. A ani nevím, jestli je to nutné.

 ?? Knihu vydává v Edici Listů nakladatel­ství Burian a Tichák.
Foto Josef Šarík ??
Knihu vydává v Edici Listů nakladatel­ství Burian a Tichák. Foto Josef Šarík
 ?? Jana Černá (1928–1981)
REPRO LN ??
Jana Černá (1928–1981) REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia