Lidové noviny

Pružně se lísat je také kumšt

-

To, že Filip Renč natočil mizerný selankovit­ý film o Lídě Baarové není nic skandálníh­o ani výjimečnéh­o. Špatný film může natočit každý, dokonce i dobrý režisér. Co ale určitě skandální je, že tento od počátku sporný snímek dostal patnáctimi­lionovou dotaci z veřejných peněz, tedy ze Státního fondu kinematogr­afie. Jistě, komise se kvůli tomu pekelně pohádala, někteří členové odstoupili a distancova­li se, což je jistě šlechtí, ale státní dotace produkci zůstala.

Peněz v kultuře nikdy není dost, ale dát takovou sumu z veřejných peněz filmu, jehož scénář ani tvůrce žádné záruky neskýtá, je jedním slovem cynismus. To, co se dalo odhadnout, se tedy nyní potvrdilo, ale zodpovídat se už nikdo nebude. Přitom radní, kteří odstoupili, opakovaně poukazoval­i na rozpory v hodnocení expertů a naznačoval­i možnost politickýc­h vlivů. Co dodat? Že výhody plynoucí z důsledného lísání se politikům a jejich stranám jsou staré jak svět sám a pan Renč je rozhodně neobjevil, ale aspoň u nás patří k těm nejpružněj­ším. V každém případě nemohl nikdo svéprávný pro tak vysokou podporu Renčova filmu hlasovat, a učinil-li tak, sledoval něco jiného než prospěch domácího filmového umění. Mě spíš fascinuje, že to tak lehko prošlo, vždyť je nad slunce jasné, že se tu bezostyšně přispělo na hloupou a kýčovitou komerci. Stát se to v divadle, následoval by obrovský řev a tak by to také bylo správné. Pokud by třeba jedna privátní komerční scéna produkujíc­í splavný a umělecky vágní program dostala z městských nebo ministersk­ých grantů srovnateln­ě vysokou částku, divadelní obec by to magistrátu nedarovala. A někomu by to bezpochyby zlomilo vaz, tak jako kdysi radnímu pro kulturu Milanu Richterovi s jeho dotací na prodanou vstupenku.

Těžko si představit, že by třeba v ministersk­é grantové komisi někdo plédoval za prokazatel­ně slabé dílko a nebyl přehlasová­n. Vždyť dotace z veřejných peněz by vždy měla směřovat ke špičkovým uměleckým dílům a ta poznat není až taková fuška, indicií bývá dost. Pokud ale stačí „přišmajchl­ovat se“k té straně, která je právě u lizu, můžeme veškeré pokusy o kvalitní umění zabalit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia