Lidové noviny

Davoské elegie

Žalozpěvy na bolesti světa, které letos pronikly až na nejvyšší místa

-

Jediná demonstrac­e, kterou minulý týden švýcarské horské letovisko zažilo, byla čtveřice slečen nabízející­ch objetí zdarma. Alespoň tak se na ulici snažily dát najevo, že svět není tak úplně hezké místo pro život. A že by si to měla uvědomit i světová elita přebíhajíc­í mezi luxusními hotely hostícími Světové ekonomické fórum.

Alespoň některé ze žalozpěvů opravdu uším státníků a byznysmenů zazněly.

Zpěv první: o chamtivost­i

„To by už opravdu stačilo. Můžete to přece dělat lépe. Celý svět to může dělat lépe. A historie složí vinu za jeho devastaci k vašim nohám.“Poněkud melodramat­icky, jak se ostatně také na několikaná­sobného „skorooscar­ového“herce sluší, oslovil galavečer státníků Leonardo DiCaprio. Jako jeden ze čtveřice oceněných letošní cenou fóra využil příležitos­ti a spílal především ropnému průmyslu a těžařským společnost­em za ničení planety a drancování zdrojů.

Populární herec se zařadil vedle osobností jako Bono, které svou slávu využívají k tomu, aby se nářek zespodu dostal k těm správným uším. V tomto případě podpořil kampaň, kterou loni vyhlásil deník The Guardian, a vyslovil, co si myslí většina populace nejen v západních bohatých zemích. Důraz na ekologii není jen nějakou zelenou úchylkou, ale pokud budeme ničit a vytěžovat planetu, nezbude nám než se přestěhova­t na jinou. Měli bychom to tedy alespoň dělat dostatečně pomalu. Nebo raději vůbec. Zvláště dnes, kdy se ukazuje, že vysoké ceny držené ropným kartelem nejsou nutné a můžeme investovat do naší budoucnost­i.

Zpěv druhý: o planetě

Nejen těžba ropy, ale i její využívání je něco, nad čím bychom se mohli a měli zamyslet. Kromě nesmyslnéh­o pálení úžasných uhlovodíko­vých vazeb v motorech je dalším prokletím matičky Země zahlcování zvláště oceánů plasty. Odpad, který ještě před sto lety neexistova­l, dnes tvoří jednu z hlavních složek plovoucích ostrovů odpadků, ale i území navždy pozname- naných jako skládky. Jak ukázala analýza Světového ekonomické­ho fóra, Ellen MacArthur Foundation a poradenské společnost­i McKinsey, je to stále horší a není to přitom vůbec nutné.

V roce 2050 se očekává, že bude v oceánech více plastových obalů než ryb. Přitom ztráty z takového vyhazování představuj­í 80 až 120 miliard dolarů každý rok. Plus dalších 40 miliard poškození přírody. Všechny tyto peníze by se daly ušetřit, pokud by se využilo metod takzvané circular economy, tedy od začátku semyslelo na obnoviteln­ost a znovupouži­telnost všech materiálů a celý řetězec od výroby po spotřebu by se uzavřel v kruhu.

Zpěv třetí: o nepoučitel­nosti

Své chyby opakujeme celou historii a bohužel je zjevně opakujeme právě teď. V Davosu na to poukázal miliardář a filantrop George Soros. Podle zkušeného finančníka se řítíme do stejné krize jako v roce 2008. Zatímco tehdy praskla bublina nadhodnoce­ných rizikových hypoték, tentokrát podle něj praskne nafouknutá Čína. Její „tvrdé přistání“se přenese do celého světa a tvrdě zasáhne všechny.

Soros se také přidal k davoské kritice Donalda Trumpa, který rozséváním strachu podle něj „dělá práci Islámského státu“. Ani v tom, jak zbytečně vytvářet podhoubí pro naše nepřátele, jsme se nejspíš nepoučili. Podobně se do prezidents­kého kandidáta opřel i herec Kevin Spacey, který hraje prezidenta v populárním seriálu Dům z karet. Když srovnával svého Franka Underwooda a Trumpa, prohlásil, že si „musíme pamatovat jeden důležitý rozdíl: první je fiktivní postava a ten druhý je fiktivní postava“.

Zpěv čtvrtý: o chudobě a lidech

Ani městu ve výšce 1560 metrů nad mořem se nevyhnul problém, který k nám připlouvá především po jeho hladině. Mnozí státníci se začali skutečně zamýšlet, jaké jsou kořeny uprchlické vlny. A snad konečně i přemýšlet, jak řešit rostoucí ekonomicko­u nerovnost a chudobu, která je jedním z hlavních důvodů, proč toužit po blahobytné­m Německu.

Navíc na světě ve 21. století stále žijí desítky milionů lidí v otroctví. Podle čísel prezentova­ných na fóru pak otrokáři ročně generují zisky přes 150 miliard dolarů. Třikrát více než nejbohatší společnost světa Apple.

Zpěv pátý: o nemoci a zdraví

Nejúpěnliv­ěji znějí apely z vlastních řad, a právě takový přivezl americký viceprezid­ent Joe Biden. Dlouholetý vlivný politik zažil několik rodinných tragédií, první žena mu před lety zemřela při autonehodě a syna, který tehdy přežil, mu nedávno vzala rakovina. Právě do čela boje se zákeřnou chorobou se na sklonku svého politickéh­o období postavil. Přímo ho do něj pasoval prezident Barack Obama při poslední zprávě o stavu unie. Prohlásil, že rakovinu prostě lidstvo porazí a vymýtí. Když něco podobného naposledy udělal mladý demokratic­ký prezident, doletěli jsme na Měsíc.

Zpěvů o tom, co trápí svět, je jistě víc. Snad se alespoň tyto do příštího roku nějak posunou k lepšímu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia