Lidové noviny

Smutné výročí

-

Přesně před rokem pronesl prezident republiky na konferenci k výročí osvobození nacistické­ho vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi projev, který obsahoval lživé a dehonestuj­ící výroky o Ferdinandu Peroutkovi. Když jsem o tři dny později na Zemanovy omyly upozornil, ve snu mě nenapadlo, že za rok bude tato kauza stále živá, rozkošatí se do dlouhého hesla na Wikipedii a stane se předmětem žaloby na ochranu osobnosti.

Dobří lidé, již doufají, že katarzi do kauzy „Hitler je gentleman“přinese projednává­ní žaloby na ochranu osobnosti, kterou podala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, budou zřejmě opět zklamáni. Žalován není Miloš Zeman, protože ten není podle ústavy z výkonu své funkce odpovědný, ale Česká republika, přesněji její složka v podobě Kanceláře prezidenta republiky. Její právníky platíme my všichni ze svých daní, a když spor prohraje, nebude se omlouvat prezident Zeman, ale Česká republika reprezento­vaná jeho kanceláří. Tedy my všichni – i ti, kterým se již dlouho z projevů pana Zemana jen zvedá žaludek.

Soud, jehož jednání je nařízeno na počátek března, jistě nebude probíhat tak, jak si v Respektu představuj­e Erik Tabery, tedy že položí otázku: „Můžete doložit tvrzení, že Peroutka napsal článek s titulkem Hitler je gentleman? – Ne? Tak se musíte omluvit.“Bude jistě celou věc posuzovat komplexně a v souvislost­ech, žalovaná strana jistě sežene nějaké „odborníky“, kteří budou na základě dezinterpr­etace jiných Peroutkový­ch článků dovozovat, že skutečně „selhal“. Celé se to zabalí do mnoha slov, v nichž se věci neznalí budou ztrácet, a prezident bude mít možnost pronášet další skandální výroky. Není divu, že se Zeman na soud, jak sám řekl, těší.

Právníky Kanceláře prezidenta republiky platíme

my všichni ze svých daní, a když spor prohraje, nebude se omlouvat Miloš Zeman, ale Česká republika reprezento­vaná jeho kanceláří. Tedy my všichni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia