Lidové noviny

Vysvětlova­cí dopis

Důchody ministerst­vo řeší zatím jen apelacemi

-

Během února dostanou podnikatel­é, konkrétně osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), dopis od ministryně práce Marksové. V něm jim vysvětlí, že když si platí málo „na důchod“, dostanou malé důchody. Dopis uzavírá doporučení, aby tyto OSVČ zvýšily své pojistné na čtyři až pět tisíc korun měsíčně anebo tyto prostředky poslaly do tzv. třetího penzijního pilíře. Je to vzácná chvíle, kdy musíme paní ministryni pochválit, OSVČ by opravdu měly myslet na zadní kolečka.

Na druhé straně, kdyby byli zaměstnanc­i, kteří odvádějí na důchod v průměru víc než dvojnásobe­k toho, co OSVČ, postaveni před volbu, zda peníze svěřit státu, či je investovat po svém, většinou by nezaváhali a eráru by je neposílali. Náš důchodový systém je totiž extrémně rovnostářs­ký čili nespravedl­ivý a platí v něm „čím víc zaplatíš, tím méně dostaneš“. Tento extrémní nepoměr, větší třeba než ve Švédsku, už jednou napravoval Ústavní soud. Ale to ví jak paní Marksová, tak daňoví poplatníci. Z toho vyplývá, že pokud chce stát, aby OSVČ platily víc na sociálním pojištění, musí jim to nařídit a možná že v posílání dopisů můžeme vidět takovou ministersk­ou předehru či dělostřele­ckou přípravu.

Paní ministryně si musí být vědoma též skutečnost­i, že celý důchodový systém dlouhodobě a setrvačně směřuje k nějakému minimálním­u důchodu, a bylo by nejslušněj­ší a nejpoctivě­jší, kdyby na toto téma rozpoutala alespoň diskusi, když už nemá ani sílu, ani nápad na řešení. Na situaci totiž doplácejí a budou doplácet právě nejchudší, jejichž osud (teoreticky) leží ČSSD na srdci v první řadě. Žádný ministr práce nemůže přihlížet situaci, kdy se z důchodce stává téměř automatick­y příjemce sociálních dávek a kandidát žebroty, a zároveň si myslet, že při výsledcích moderní medicíny a klesající porodnosti tomu lze utéci jen zvyšováním odvodů.

Většina OSVČ si dopis přečte a státu víc nepošle, ale dá-li si alespoň o tisícovku víc stranou „na důchod“, nebylo to zbytečné, i když to systémově nic neznamená. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia