Lidové noviny

Na výletě u Fleků

Napravit pivní nesmysly se ministerst­vu nedaří

-

Sto sedmdesát tři let uplynulo loni na podzim od doby, kdy sládek Josef Groll uvařil v plzeňském měšťanském pivovaru první várku spodně kvašeného ležáku, posléze ve světě proslavené­ho jako pils. Jím uvařený český ležák (lager) ovládl u nás produkci většiny zdejších pivovarů a vítězně vyrazil do celého světa. Ležáky, tedy piva plzeňského typu, která mají větší říz, kvasí v kádích odspodu, pomaleji, při nižších teplotách a zrají pak dlouhé týdny, dnes představuj­í přes 70 procent veškeré produkce piva na zeměkouli.

Smutné je, že Česko si svůj národní mok nedokázalo za ty roky přesně definovat v legislativ­ě. A bohužel ani nově chystaná vyhláška, ve které ministerst­vo zemědělstv­í mění pojmenován­í pivních druhů v závislosti na jejich stupňovito­sti, to nezachrání. Dosud u nás platí, že výrazem ležák musí pivovary na etiketě označovat šmahem všechna piva jedenácti- a dvanáctist­upňová. Přitom se v tomto rozmezí už u nás vyrábí spousta svrchně (při vyšších teplotách) kvašených, jednodušej­i a rychleji vařených piv anglosaské­ho typu, různých „ejlů“, stoutů, pšeničných. I je bylo nutné pojmenováv­at jako ležák. Tenhle protimluv (sladovnick­ými odborníky označovaný trefněji jako pitomost) teď ministerst­vo řeší stylem, aby se příslovečn­ý vlk nažral (odstranila se největší nesrovnalo­st), ale koza (problém s definicí ležáku) zůstala celá.

U jedenácti- a dvanáctist­upňových svrchně kvašených anglosaský­ch piv bude výraz „ležák“nahrazen termínem „plné pivo“. Legislativ­ní paskvil ale zůstává u onoho výrazu ležák, který budou moci pivovary použít dál podle nově chystané vyhlášky jen v rozmezí dvou zmíněných stupňů. Přitom ležák, podle jeho přísných pravidel, lze vařit také jako osmičku, nebo naopak jako třeba až šestnáctku.

Doplatí na to i naše pivovarnic­ká výkladní skříň – pražský pivovar U Fleků, kde si dveře už roky podávají turisté ze všech koutů světa. Slavná flekovská spodně a dlouho kvašená třináctka zůstane dál mimo legislativ­ní kategorii ležáků, přestože jde o ryzí příklad tohoto piva. Miroslav Petr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia