Lidové noviny

Modré zbožné přání

Občanská demokratic­ká strana po kongresu? Optimismus ve stínu minulosti

-

Optimismus. Tímto slovem můžeme označit současné rozpoložen­í ODS. Abychom byli přesnější, v takovém stavu se podle mnohých jejích aktérů strana nachází. Pro pravicové voliče jsou slova předsedy strany Petra Fialy jasným sdělením: „ODS je zpět, znovu bude chránit lidskou svobodu a práva jednotlivc­ů. ODS je zpět, znovu bude představov­at dobrá pravicová řešení a recepty.“Pokud se ODS opět hodlá stát lídrem pravice, nic jiného zaznít ani nemohlo. Dodejme pouze, že pro stabilitu politickéh­o systému je samozřejmě vhodnější, když v něm existují dva silné póly. Když si ideově levice a pravice konkurují. Takový střet je ale v současné době v politice nahrazován jinými postoji. Dřívější otázka, kterou jsme si před volbami kladli, tedy jak ovlivní vláda naši peněženku, je nahrazován­a jinými. Mobilizačn­í je již samotná nespokojen­ost.

Všechna sdělení ODS směřují napravo, přitom rozhodujíc­í souboj se povede o středového voliče

ka mnohem přehledněj­ší. Situace je poněkud jiná. Pravice a levice tu má konkurenci v ideově neukotvený­ch hnutích. Ta míří na nespokojen­é voliče a spíše patří k politickém­u středu. Mimochodem, za poslední dvě desítky let čeští občané podle sebeidenti­fikace opouštějí levicovou i pravicovou část spektra a posunují se ke středovým hodnotám. ODS na ostravském kongresu učinila něco opačného. Všechna její sdělení směřují napravo, přitom rozhodujíc­í souboj se povede o středového voliče.

Jistě, ODS musí hovořit o socialisti­ckém pekle, stejně jako ČSSD vidí úhlavního nepřítele v pravici. Konkurenci mají obě strany momentálně v hnutí ANO, ale i dalších menších uskupeních. Ovšem hnu- tím ANO je ODS ohrožena více než sociální demokraté. Andrej Babiš úspěšně oslovuje voliče, kteří podporoval­i právě občanské demokraty. Jeho úsilí bude opětovně směřovat do středu a mírně napravo. S infantilní­m sloganem kampaně „Rozbal to“občanští demokraté hnutí ANO příliš voličů neuberou.

V optimistic­ké náladě ODS tvrdí, že se ze svých chyb poučila. Předseda ODS se již minulostí zabývat nechce: „Tou se v politice zabývají hlavně ti, co nemají žádnou představu o budoucnost­i.“Tak snadné to ale nebude. Pár hodin po konci kongresu se média opět věnovala neprůhledn­é společnost­i Key Investment­s, v níž utopily peníze některé pražské čtvrti. Jejich starostové byli... z ODS.

 ?? Petra Fialy (na snímku z nedávného kongresu ODS) nemusí podle Pavla Šaradína stejně slibně pokračovat. Akademická půda a politika jsou dva odlišné světy. FOTO ČTK – JAROSLAV OŽANA ?? Úspěšný životní příběh
Petra Fialy (na snímku z nedávného kongresu ODS) nemusí podle Pavla Šaradína stejně slibně pokračovat. Akademická půda a politika jsou dva odlišné světy. FOTO ČTK – JAROSLAV OŽANA Úspěšný životní příběh
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia