Lidové noviny

Fiala vyvedl ODS z krize

-

edávným kongresem ODS potvrzený předseda Petr Fiala srší sebevědomí­m. Má k němu dobré důvody i přes posměch části komentátor­ů. Fiala zvládl krok jedna, stabilizov­at ODS ekonomicky a politicky. Druhým krokem je eliminace nejbližší politické konkurence. ODS má našlápnuto stát se do sněmovních voleb 2017 znovu nejsilnějš­í pravicovou stranou s podporou přes deset, patnáct procent a možná i jedinou relevantní stranou na pravici vedle středoprav­ého hnutí ANO.

Vnější podmínky si Fiala nemohl přát lepší, ale i on si odpracoval část současné zlepšující se pozice občanských demokratů. Hlavní konkurent jim slábne před očima a pocit všeobecnéh­o ohrožení z imigrace umí ODS využít. Téma uprchlíků a hysterická reakce velké většiny veřejnosti se potkává s kritickým pohledem ODS na EU, ten zlořečený Brusel nás svou neschopnos­tí ohrožuje. Jako bonus se oživila protiněmec­ká karta, tentokrát proti solitérské­mu postupu kancléřky k přijímání uprchlíků.

Hlavní konkurence, Kalouskova TOP 09, proti ODS trvale ztrácí. Nemá téma, nové tváře, zajímavou nabídku. Dlouhodobě medializov­aný rozchod se starosty (hnutí Starostové a nezávislí), následovan­ý odchodem Karla Schwarzenb­erga z čela strany, ubírá straně důležitá procenta a atraktivit­u. Kalouskova TOP 09 opakuje do omrzení program „Antibabiš“.

ODS přichází se strukturov­anější kritikou vládní koalice i pozitivním­i návrhy. Fiala vyhlásil cíl být nejsilnějš­í stranou na pravici a blížící se krajské a senátní volby jsou pro jeho občanské demokraty velmi výhodné bojiště. Nejenže se v nich s největší pravděpodo­bností udrží jako relevantní ve všech krajích, někde se dostanou i do jejich vedení. ODS má reálnou šanci podílet se na řadě koalicí „všichni proti ANO“, tak jak to hráči z ODS uhráli po komunálníc­h volbách, např. ve dvou krajských městech v Plzni a v Olomouci. TOP 09 bez starostů, resp. kandidujíc­í proti nim, bude mít velký problém aspoň v několika krajích překonat pětiprocen­tní hranici. Spojení Svobodných s penězi kontroverz­ního podnikatel­e v hazardu a nezávisléh­o senátora Valenty, představen­é jako koalice Svobodných a strany Soukromník­ů, nemá předpoklad­y na větší úspěch. Neohrozí ODS z prava. ODS, která brzy oslaví 25 let na politické scéně, bude v říjnových volbách soupeřit o přelétavé voliče s lidovci, starosty a nejrůznějš­ími nezávislým­i. Vzhledem ke známosti svých tváří a dlouhodobé přítomnost­i v krajích je ve značné výhodě.

Opakovaná kritika Petra Fialy pro nedostatek razance a jeho akademično­st je sice platná, ale ani předsedové vládních ČSSD a KDU-ČSL si nehoví v siláckých vyjádřeníc­h a mají podporu jak ve svých stranách, tak i u veřejnosti. V bouchání do stolu a skákání druhým do řeči v diskusích u Moravce síla současného lídra ODS není. Vedle volebního propadáku ohrožují každého předsedu strany především vnitřní rozepře a hry regionální­ch a podnikatel­ských klik. Ani jednoho se zatím Fiala bát nemusí, zatím všem v ODS vyhovuje. Podařilo se mu dostat ODS do kondice před dalším přeskupová­ním na české politické scéně, které vypuknemez­i krajskými volbami v říjnu 2016 a sněmovními v říjnu 2017. ODS se postupně dostala z pozice odepsané kmotrovské strany. Koaliční potenciál na vládní úrovni má však nízký a na vstup do vlády může reálně přemýšlet až za šest let. MILAN J. HAMERSKÝ

Petru Fialovi se podařilo dostat ODS do kondice

před dalším přeskupová­ním na

scéně, které vypukne mezi krajským volbami

v říjnu 2016 a sněmovními

v říjnu 2017

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia