Lidové noviny

Firmy omezují štosy papíru

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý PRAHA

Dodavatelé tiskových řešení zbrojí. Ve hře je letos několik zajímavých tendrů.

Co není na papíře, neplatí. Tiskárnu musí mít každý, nebo se alespoň o ni podělí ve skupince. Tuto zažitou praxi českých firem by však měl změnit letošní rok. Tendry na tisková řešení vypíše několik velkých firem z finančnict­ví, energetiky a dalších odvětví. Tiskárensk­é firmy se proto těší, že konečně naučí české podniky, jak moderně zacházet s dokumenty v digitální éře.

Klasický tisk sice bude růst i v příštích letech, ale postarají se o to obalové materiály a etikety. Trend v jiných oblastech tisku je klesající, podle analytické společnost­i Canalys navíc skončí 60 procent ze 45 bilionů ročně vytištěnýc­h stránek v koši.

Proto firmy hledají lepší řešení. V České republice letos vyprší několik dodavatels­kých kontraktů, a je tak k tomu ideální doba.

„Český zákazník se řadí mezi náročnější uživatele informační­ch technologi­í a rád sleduje trendy. Nicméně tiskárna ho většinou zajímá až tehdy, pokud se vyskytne problém – chybí papír, došel inkoust či toner, netiskne,“říká Jan Zeman, manažer tiskárensk­é divize české pobočky Hewlett-Packard.

„Jde o nekončící proces ‚evangeliza­ce‘, jehož významnou kapitolu letos, společně se zákazníky, napíšeme,“doplňuje obchodní ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech Pavel Štěpán.

Zaklínadlo: úspora nákladů

Některé soutěže už jsou v běhu. Například ČSOB se chce naplno přeoriento­vat na centrální tisk a zapojit do denního provozu služby jako automatick­é objednáván­í spotřebníh­o materiálu, poskytován­í informací o využití zařízení a další. „Od tendru si slibujeme především zvýšení uživatelsk­ého komfortu a optimaliza­ci nákladů,“říká mluvčí banky Pavla Hávová.

„Bezpapírov­ou“bankou by se ráda stala Česká spořitelna. „Většinu interních procesů se nám podařilo nastavit tak, že probíhají výlučně nad digitální podobou dokumentu. Stejně bychom chtěli v budoucnu nastavit i komunikaci s klientem, která dnes probíhá z velké části papírově,“uvedla Klára Pačesová z tiskového odbo-

Ročně se vytiskne

ru. Na podzim proto banka připravuje tendr na nové řešení výpisů pro klienty.

Omezování štosů papírů už se odehrává v ČEZ, kde se loni podle mluvčí Barbory Půlpánové podařilo dosáhnout výrazného snížení počtu vytištěnýc­h stran.

Klíčovým přesvědčov­acím argumentem dodavatelů je právě úspora nákladů. HP se například opírá o nové technologi­e inkoustové­ho tisku, který by měl být až o polovinu levnější než zatím převažujíc­í barevný laserový tisk. Konica Minolta nebo Canon zase sázejí na digitaliza­ci dokumentů a vytěžování dat, monitoring tisku či elektronic­kou archivaci.

První jmenovaná firma loni otevřela inovační centrum v Brně, které je součástí světové sítě pěti středisek a jediné svého druhu ve střední a východní Evropě.

Druhá v Česku provozuje vlastní Centrum Excelence, které zpracovává přes 20 milionů stran dokumentů pro mezinárodn­í zákazníky.

Nejen pro giganty

Tisk ve světě

Velké korporace ale nejsou jediné, koho chtějí tiskárensk­é firmy oslovit.

„Střední a malé firmy se mnohdy domnívají, že takováto řešení se vyplatí jen velkým společnost­em, ale to není pravda. Řešení ušitá na míru mohou ušetřit na přímých i nepřímých nákladech až 25 procent. Některé si to pomalu, ale jistě začínají uvědomovat,“vypočítává Veronika Brázdilová, generální ředitelka společnost­i Xerox pro ČR, Slovensko a Maďarsko.

Dodavatelé se přitom postarají o vše potřebné. Zanalyzují podnikové procesy a navrhnou koncept, který by měl zákazník zavést. „Například řízením dokumentů lze v případě správy elektronic­kých faktur u středně velké firmy, která obdrží deset tisíc faktur ročně, dosáhnout celkové úspory 350 až 500 tisíc korun za rok,“uvádí příklad Pavel Štěpán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia