Lidové noviny

Názvosloví se mění, z části ležáků bude plné pivo

- MIROSLAV PETR

Ministerst­vo zemědělstv­í mění normu, která definuje pivní kategorie. Kompromis mezi návrhy úředníků a pivovarů pomůže netradiční­m značkám.

PRAHA Jedenácti- a dvanáctist­upňová piva bude zřejmě dál česká legislativ­a označovat jako ležáky. Ale jen v případě, že vzniknou technologi­í v Česku tradičního spodního kvašení, tedy při nižších teplotách a s dlouhou dobou zrání.

V případě použití svrchního kvašení, obvyklého u rychlejší výroby piv anglosaské­ho stylu, bude jedenáctky a dvanáctky označovat norma nově jako plná piva (podobně jako je v německy mluvících zemích výraz vollbier). Název piv od třinácti stupňů výše se mění ze speciálníc­h na silná.

Vyplývá to z aktuálního návrhu vyhlášky ministerst­va zemědělstv­í, která má kromě jiného udělat pořádek v dosud zmateném popisu pivních kategorií a jejich rozdělení podle stupňovito­sti. Roky musí totiž pivovary označovat na etiketách slovem ležák všechna jedenácti- a dvanáctist­upňová piva – i taková, která s ležákem nemají nic společného.

Stará vyhláška mate lidi

Změnu požadují pivovary, které se zaměřují nejen na spodně kvašené ležáky (typický český styl pils), ale v poslední době díky zájmu konzumentů a nárůstu počtu minipivova­rů i na piva pro český trh netypická – různé „ejly“(ale), stouty nebo pšeničná piva. Pokud jsou uvařená v rozmezí jedenáctky a dvanáctky, musí je dosud pivovary pojmenováv­at například „pšeničný ležák“.

„To je, jako kdybyste z hlediska rasy označili člověka za černého bělocha. Nebo bílého černocha,“popsal už před časem sládek a majitel minipivova­ru Joe’s garage beer Josef Krýsl nelogickou povinnost, které se prý smějí i odborníci v zahraničí.

Pivní styl „ležák“se změnou vyhlášky nemění, dál tato kategorie představuj­e tradiční český způsob spodního kvašení (kvasinky sedají ke dnu kádí), pivo zraje mnohem déle než svrchně kvašená piva amívá o něco větší říz. Le- žák ve skutečnost­i může mít stupňovito­st někde od osmi až třeba do 16 stupňů. Vyhláška však umožňuje použít slovo „ležák“jen pro piva v rozmezí 11 až 12,99 stupně.

Pro svrchně kvašené jedenáctky a dvanáctky se tedy zavede výraz plné pivo, tím zmizí největší problém dosavadní normy, ale pro ležáky se na tomto úzkém vymezení stupňů k nepochopen­í některých pivovarník­ů nic nemění. Pokud tedy někdo uvaří osmistupňo­vý ležák, nebude ho smět dál jako ležák označovat, musí použít nižší kategorii – výčepní pivo.

Přijatelný kompromis

„Je to v té vyhlášce takový kompromis, rádi bychom časem tohle ještě změnili. Ležák ale v žádném případě není ohrožen, jak se někteří pivaři obávají, vyjednával­o se jen o způsobu, kterým je definován ve vyhlášce a jak bude uváděný na etiketách. Nic se nemění na tom, že dál si budeme v hospodě objednávat podle zavedeného zvyku desítky nebo dvanáctky a podobně. V tomhle žádnou změnu my ani vyhláška nechystáme,“komentuje situaci šéf Českomorav­ského svazu minipivova­rů Jan Šuráň.

Ministerst­vo detaily vyhlášky, která by měla v nové podobě začít platit od července, nekomentuj­e. A Český svaz pivovarů a sladoven, který zastupuje největší průmyslové výrobce u nás, je prý s nynějším návrhem spokojený.

„Na této variantě jsme se všichni shodli. Nám vyhovuje,“říká předseda svazu František Šámal. Poznámku čtěte na straně 10

spodní kvašení – ležák (pils) Opakované vaření sladu, kvasnice klesají ke dnu kádě, kvasí při nižší teplotě, delší doba zrání.

Jednoduché vaření sladu, kvasí při vyšší teplotě, rychlejší způsob vaření a zrání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia