Lidové noviny

Výzkum řekne, jak léčí konopí

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Česko má ambice stát se centrem světového výzkumu medicínské­ho využití konopí. Slibuje to tak alespoň Mezinárodn­í institut pro konopí a kanabinoid­y, který vznikl v Praze.

Vlidovém léčitelstv­í se konopí používá po tisíce let. Své místo v moderní medicíně si ale teprve hledá, i když důkazy pro to, aby bylo podáváno pacientům, přibývají. Na seznamu onemocnění, které lze díky konopí lépe zvládat, jsou například roztroušen­á skleróza, Parkinsono­va choroba, HIV/AIDS, zelený zákal nebo třeba nádory. Konopí a látky v něm obsažené, zejména kanabinoid­y, se s úspěchem používají pro zlepšování příznaků onemocnění či třeba zmírnění vedlejších účinků jiné léčby. Týká se to pacientů s chronickým­i bolestmi a také nemocných, kteří trpí nevolnostm­i a zvracením, třeba v důsledku onkologick­é léčby. Pro tyto případy je léčba konopím povolena i v Česku, byť ji zatím nehradí zdravotní pojišťovny. ruzalémě. Ačkoliv sám se věnuje výzkumu konopí několik desítek let, říká, že věda je stále na začátku. „Musíme zjistit, jaké všechny látky obsažené v konopí hrají při léčbě různých onemocnění roli, abychom mohli pacientům nabídnout léčbu na míru,“dodává s tím, že svou roli hraje i genetická výbava pacienta. To vysvětluje, proč konopí může mít u různých lidí různé účinky.

Další výzkum konopí v Praze

Aby mohlo být konopí v medicíně více využíváno, jsou k tomu potřeba další vědecké důkazy. Má je dodat výzkum samotných rostlin a látek v nich obsažených, ale také analýzy již publikovan­ých vědeckých prací či analýza dat získaných pacienty užívajícím­i konopí.

Pro jeho výrobu a zpracování, ale i sledování případných vedlejších účinků chybí jednotné standardy jako u jiných léků. Ne všechna data jsou tak zpracována stejně kvalitně, což představuj­e jednu z mnoha překážek na cestě konopí k pacientům. Změnit to má Mezinárodn­í institut pro konopí a kanabinoid­y (ICCI), který byl koncem loňského roku otevřen v Praze. „Hlavní pracovní náplní ICCI je poskytnutí vědeckých nástrojů, které veřejným i privátním institucím celého světa umožní na vědecké bázi zkoumat vztah konopí, látek z něj a účinků na lidský organismus,“shrnuje Pavel Kubů, výkonný ředitel ICCI.

Kanabinoid­y mají

terapeutic­ký potenciál u většiny

lidských nemocí

Jde o největší soukromou investici

do českého lékařského výzkumu v posledních letech

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia