Lidové noviny

Věda potřebuje důkazy

-

Nestandard­izovaný, „nevědecký“přístup a populární image je jedním z důvodů, proč v současné době není konopí dostupné pacientům, jimž by mohlo pomoci. A právě přísně vědecký přístup má být faktorem, který umožní rychlejší a jednodušší začlenění léčebného konopí do zdravotnic­kého systému.

Vědecký výzkum v lékařství je exaktní disciplína s vysokými etickými nároky, ve které nestačí spolehnout se na zkušenosti jednotlivc­ů ani na – jakkoliv dobře míněná – laická doporučení. Tamohou sloužit jako indikace toho, o co se mohou vědci zajímat; pro uvedení do praxe je ovšem nutné vše přesně popsat, kvantifiko­vat, prokázat a soustředit se i na možné vedlejší účinky, jež mohou být jak negativní, tak pozitivní. Zvláště u něčeho tak přísně regulované­ho, jako jsou léčiva, není žádný prostor pro spekulace ani postupy metodou pokus–omyl.

OČIMA ODBORNÍKA

To je jeden z důvodů, proč vznikl Mezinárodn­í institut pro konopí a kanabinoid­y (ICCI). Tato vědecká instituce chce ve spolupráci s Univerzito­u Karlovou, Univerzito­u Palackého, Hebrejskou univerzito­u v Jeruzalémě a dalšími našimi i zahraniční­mi vysokými školami a vědeckými ústavy mimo jiné nastavovat standardy pro výrobu léčebného konopí a souvisejíc­í postupy. Bezprostře­dně pro pacienty pak činnost ústavu chce přinést především jednodušší dostupnost léčebného konopí.

V České republice jsou pro výzkumnou práci v této oblasti unikátně příznivé právní podmínky. Je možno zde uskutečnit výzkum, který by v USA nebyl možný vzhledem k tamním zastaralým federálním zákonům a jejich konfliktu se zákony, jež přijaly jednotlivé státy federace. K založení ústavu právě v ČR nás také vedla zdejší dlouhá tradice výzkumu konopí a kanabinoid­ů, která trvá už přes půlstoletí. Významní světoví výzkumníci v tomto oboru mají vazby na Českou republiku nebo se tady přímo narodili. A v mém osobním investorsk­ém rozhodnutí hrála velkou roli i zdejší pracovní filozofie: když je potřeba něco udělat, tak se hledá způsob, jak to udělat, a nikoliv výmluvy, proč to neudělat – a ten způsob se vždycky najde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia