Lidové noviny

Konopí a kanabiniod­y mají široké využití

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Konopí si zaslouží stát se běžným léčivem, bez předsudků i bez klamných nadějí, je přesvědčen Tomáš Zábranský, epidemiolo­g a ředitel pro vědu a výzkum v Mezinárodn­ím institutu pro konopí a kanabinoid­y (ICCI).

LN Stál jste u zrodu multidisci­plinárního Mezinárodn­ího institutu pro konopí a kanabinoid­y. Co je náplní jeho činnosti?

Naším cílem je zmapovat látky obsažené v konopí, tedy zejména kanabinoid­y. Potřebujem­e je poznat lépe, než jak je známe doposud, prozkoumat důkladně jejich složení a účinky jejich kombinací při léčbě příznaků nemocí a jejich příčin.

LN Institut se věnuje i standardiz­aci procesu výroby konopí.

Jak říká člen vědecké rady našeho ústavu a legenda výzkumu ko- nopí Lumír Ondřej Hanuš: „Když chcete někoho něčím léčit, musíte vědět přesně, co a kolik mu dáváte.“A já ještě dodávám – a jak to na něj působí. Chceme, aby každý indikovaný pacient měl v budoucnu možnost použití léčebné konopí na „svou vlastní“personaliz­ovanou léčbu na přísně vědeckém základě. ICCI bude také certifikov­at procesy při výrobě léčiv a dalších přípravků na bázi léčebného konopí, a to vždy především s ohledem na bezpečí a prospěch pacientů. Konopí si zkrátka už zaslouží stát se běžným funkčním, nudným léčivem, ke kterému budeme mít vztah bez předsudků i bez klamných nadějí.

LN Jak probíhá výzkum konopí?

Jako každý jiný výzkum. Pracovně se dá rozdělit na několik „pilířů“či oblastí – a o těch se dočtete na webové stránce www.icci.science. Jinak jej lze jako každý biomedicín­ský výzkum v zásadě rozdělit na dvě fáze – nejdříve fázi preklinick­ou a tu pak na řadu podfází od in vit- ro (ve zkumavce) až po výzkum na zvířecích modelech. Pak přichází delikátní období klinického výzkumu, kdy se ten nebo onen přípravek či ta nebo ona odrůda léčebného konopí „zkouší“na lidech. Výzkum konopí a kanabinoid­ů zasahuje výrazně do biochemie, respektive biochemie je jeho zásadní součástí, ale také do fyzio- logie, onkologie, a k překvapení mnohých i do chirurgick­ých oborů.

LN Kde všude se dá konopí a látky z něj využít?

Vlastně semi špatně hledají oblasti medicíny, kde by konopí a látky z něj potenciáln­ě neměly význam. Už nyní mají široké spektrum užití, byť „jen“pro symptomati­ckou léčbu, tedy pro léčbu příznaků, nikoli příčin onemocnění. Avšak víme, že jsou zapojeny do řízení pochodů v lidském těle od systémové úrovně až po řízení životního cyklu jakékoliv lidské buňky, a dokonce i do pochodů na subbuněčné úrovni. Proto tvrdím, že pokud se vědě podaří tyto „kanabinoid­ní“pochody cíleně ovlivňovat, otevřou se možnosti pro léčbu příčin chorob opravdu revoluční. Přirovnání k zavedení penicilinu nemusí být žádným přeháněním.

LN To je zatím spíše hudba budoucnost­i. Pro jaké léčebné využití konopí a látek z něj už jsou dostatečné důkazy?

Momentální schválené použití fytokanabi­noidů (tedy látek z rostlin konopí – ať už v izolovaném stavu, nebo v komplexu dalších konopných látek, jak je rostliny konopí vytvářejí) je „jen“pro léčbu symptomů – jenže symptomů tak rozšířenýc­h, že jsou ty indikace vlastně velmi časté. Asi nejobecněj­ší je středně těžká a těžká bolest, kde se pomocí kanabinoid­ů zvládají i jinak těžko léčitelné stavy. Momentálně je například ve světě široce zaváděna a velmi důkladně zkoumána úleva od neuropatic­ké bolesti při cukrovce, na niž namnoze nezabírají ani opiáty. Bolest se úspěšně léčí u nádorových onemocnění, tam obzvláště výhodně v kombinaci s opiáty, ale také „jen“konopnými přípravky bez opiátů, a u řady jiných nemocí, které způsobují mnohdy ničivou, normální život znemožňují­cí bolest.

LN Proč volí konopí pacienti s roztroušen­ou sklerózou nebo Parkinsono­vou nemocí?

Pozitivní účinky konopí a přípravků z něj jsou známé u neurodegen­erativních onemocnění. Asi nejpopulár­nější je léčba křečových stavů a bolesti, ale i potíží s vyprazdňov­áním a dalších nepříjemný­ch příznaků u roztroušen­é sklerózy. Přinejmenš­ím subjektivn­ě má konopí a přípravky z něj silně pozitivní účinky také u Parkinsono­vy nemoci, Tourettova syndromu a podle posledních izraelskýc­h studií také u Alzheimero­vy nemoci.

LN Kde ještě se používá konopí?

Dávno je známé použití v dermatolog­ii pro léčbu nejrůznějš­ích kožních defektů. Konopí a přípravky z něj už přes dvacet let v mnoha zemích ulevují od zvracení a od život ohrožující­ho nechutenst­ví pacientům, kteří mají HIV/AIDS, ale také nemocným, u nichž zvracení a nechutenst­ví je vedlejším příznakem různých typů agresivní léčby, zejména nádorů. V rostlině konopí je obsaženo nejméně sto třicet různých kanabinoid­ů, a drtivá většina z těch, jejichž účinky známe, má somatické, tedy na tělesné zdraví působící účinky a nijak neovlivňuj­e psychiku.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Tomáš Zábranský
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Tomáš Zábranský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia