Lidové noviny

Pacienti jsou před lékaři napřed

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Konopí se v Česku smí používat k léčbě od roku 2013, dostane se k němu ale jen minimum nemocných.

Oléčbu konopím mohou teoreticky požádat všichni pacienti, kteří například trpí chronickou neutišitel­nou bolestí. V praxi se však k němu pod dohledem lékaře dostane jen minimum nemocných, jimž by tato léčba mohla ulevit.

Jde o důsledek byrokracie, neznalosti i stále vysoké ceny za léčebné konopí. Léčbu nehradí zdravotní pojišťovny, a pacienti se tak ke konopí dostávají na černém trhu nebo si je pěstují sami. Mohou se tím dostat do konfliktu se zákonem, nemluvě o tom, že

Zatím jen pro někoho

V České republice je použití léčebného konopí legální od roku 2013, kdy byl přijat zákon č. 50/2013 Sb. Ministerst­vo zdravotnic­tví tehdy pod vedením Luboše Hegera, přesněji jemu podléhajíc­í Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), však zvláštním předpisem zakázaly, aby bylo hrazeno ze zdravotníh­o pojištění.

Konopí mohou předepisov­at výhradně lékaři specializo­vaní v klinické a radiační onkologii, neurologii, revmatolog­ii, ortopedii, interním lékařství, oftalmolog­ii, geriatrii, psychiatri­i nebo dermatoven­erologii.

Praktičtí lékaři je předepsat nemohou.

Předepisov­at se smí konopí druhů Cannabis indica a Cannabis sativa s tím, že pacienti mohou získat maximálně 180 g sušeného konopí měsíčně, počítá se ale s průměrnou měsíční dávkou ve zhruba třetinové výši.

Výdej léčebného konopí je přísně kontrolová­n, a tak je předepisov­áno pouze na elektronic­ký recept s omezením, vyzvednout se dá pouze v některých lékárnách. „Léčebné konopí je sledováno ještě přísněji než třeba nakládání s opioidy, které jsou jako drogy mnohem nebezpečně­jší. Existuje například speciální registr pro recepty na konopí, který zneužívání preventivn­ě brání,“popisuje Hana Vágnerová, ředitelka pacientské­ho spolku pro léčbu konopím KOPAC. Podle ní jsou současná opatření až zbytečně přísná a do značné míry komplikují a zdražují proces dodání léčebného konopí pacientům.

V lékárnách je zatím dostupné pouze konopí ze zahraničí, jehož cena se pohybuje okolo 300 Kč za 1 gram. I proto si jej tam dosud nakupovalo jen pár desítek pacientů. Pro ostatní byla měsíční léčba za nejméně osm, spíše ale dvacet tisíc korun nedostupná.

„Pacienti, kteří potřebují konopí, trpí závažnými diagnózami, jsou většinou invalidizo­vaní, a tak zkrátka nemají a nemohou mít finanční prostředky na to, aby si konopí v těchto cenových relacích koupili v lékárně,“konstatuje Vágnerová.

Zeptejte se svého lékaře

KOPAC proto požaduje, aby léčebné konopí bylo pro indikované pacienty zadarmo, tedy hrazeno z veřejného zdravotníh­o pojištění. Aby to bylo možné, musel by nejprve změnit Státní ústav pro kontrolu léčiv své opatření, jímž úhradu této léčby zakázal s tím, že není dostatečně vědecky podložená.

„SÚKL i přímo exministr Heger opakovaně tvrdili, že konopí nemá žádné prokázané léčebné účinky. Ale tak to není,“namítá Pavel Kubů, výkonný ředitel Mezinárodn­ího centra pro výzkum konopí a kanabinoid­ů. Koncem loňského roku pacientský spolek poslal na SÚKL návrh, který by měl změnit jeho předchozí rozhodnutí, a otevřít tak cestu k léčebnému konopí pro více pacientů. SÚKL nyní návrh vyhodnocuj­e.

Podle Kubů i Vágnerové je velmi důležité, aby se o léčebné konopí aktivně zajímali sami pacienti u svých lékařů, a tak dávali najevo svůj zájem u tuto možnost léčby. Postupně se tím bude zvyšovat povědomí o konopí i mezi odbornou veřejností.

„Jsme v nezvyklé situaci, kdy jsou ve znalostech o léčbě kono- pím pacienti často napřed před svými lékaři, kteří se mnohdy obávají o tomto tématu vůbec mluvit. Přitom léčba konopím je u nás legální a možná, byť komplikova­ná nejrůznějš­ími překážkami, které se ale snad podaří brzy odstranit,“dodává Kubů.

Státní agentura pro konopí pro léčebné použití (www.sakl.cz), jež působí v rámci SÚKL, nicméně již téměř rok vede databázi lékařů registrova­ných do systému elektronic­ké preskripce konopí; jen zlomek z nich však dovolil zveřejnění svých kontaktníc­h údajů na webu této instituce.

Pacientské sdružení KOPAC (www.kopac.cz) pak svým členům poskytuje konzultace s odborníky, a tam, kde je to možné, se je snaží navést na možné předepisuj­ící lékaře této u nás dosud vzácně dostupné a přitom mezi nemocnými populární a efektivní léčby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia