Lidové noviny

Stále za absolutní špičkou

-

Tenista Tomáš Berdych dál bije o mříže jako Nerudovi lvi v kleci jatí. Rád by vzhůru k nebesům. Ale cesta ke grandslamo­vému titulu zůstává zavřená a on je zde zemí spjatý.

titěrnou výhodu. Pořád se nevzdal snu o velkém titulu. „Kvůli čtvrtfinál­e na grandslamy nejezdím. Nebudu nad ním jásat, nejsem spokojený,“řekl šestý muž na světě.

Potíž vězí v tom, že sice nevypadává z desítky, ale absolutní špičce se neblíží. A není to jen nějaká neuchopite­lná domněnka. Jasné svědectví o tom vydávají výsledky.

Asi není složité vybrat pět vládců, kteří jsou obvykle na žebříčku nejvýš a rozdělují si nejvzácněj­ší tituly. Djokovič, Federer, Murray, Nadal. A k velké čtyřce se postupně přidružil taky Wawrinka.

Berdych prohrál posledních devět zápasů s Djokovičem, posledních pět s Federerem, poslední tři sMurraym, osmnáct z posledních devatenáct­i s Nadalem a posledních šest duelů sWawrinkou. Federer (3-Švýc.) - BERDYCH (6) 7:6 (7:4), 6:2, 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (7-Jap.) 6:3, 6:2, 6:4. Čtyřhra - čtvrtfinál­e: ŠTĚPÁNEK, Nestor (ČR/Kan.) - Huey, Mirnyj (14-Filip./Běl.) 6:4, 6:4.

Ženy, dvouhra - čtvrtfinál­e: S. Williamsov­á (1-USA) - Šarapovová (5-Rus.) 6:4, 6:1, A. Radwaňská (4-Pol.) - Suárezová (10-Šp.) 6:1, 6:3. Čtyřhra - čtvrtfinál­e: HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (7) - Yung-Jan Chan, Hao-Ching Chan (2-Tchaj-wan) 2:6, 7:5, 6:3, KAR. PLÍŠKOVÁ, Görgesová (13-ČR/Něm.) - Kingová, Kudrjavcev­ová (USA/Rus.) 6:2, 6:4.

Dnešní výsledky na Sport.lidovky.cz.

Nelichotiv­é série se táhnou delší dobu. Většinu z nich se Berdychovi nepodařilo přerušit ani po výměně trenéra. Pod sympatický­m Venezuelan­em Danim Vallverdue­m, jehož najal na podzim 2014, má skoro dvoumetrov­ý Valach následujíc­í bilance s největšími mistry: Djokovič: 0–5 (2:10 na sety), Federer: 0–4 (0:9 na sety), Murray: 0–3 (1:7 na sety), Nadal: 1–1 (3:2 na sety), Wawrinka: 0–1 (1:2 na sety). „Zdálky pozoruju, že kluci dělají hodně práce, která se musí ukázat,“řekl Ivan Lendl loni v létě při US Open. „Neprojeví se za týden, ale za šest, devět, dvanáct měsíců. Snad to tak bude i u Tomáše.“

Zatím se nic zásadního nezměnilo na grandslame­ch, hlavním cíli Berdychova úsilí. Dokráčel do semifinále (2015) a čtvrtfinál­e (2016) v Melbourne, osmifinále v Paříži, Londýně i New Yorku.

Nezhasla v něm touha hrdobce, rád by se dotkl tenisového nebe. Stále však naráží na bytelné mříže.

Na pět borců, jež marně nahání. A zřejmě též na své limity. Není tak zručný jako Federer, pohyblivý jako Djokovič či Murray. V klíčových chvílích mnohdy nedovede ze sebe vyždímat to nejlepší jako oni.

Včera v tie-breaku ztratil velmi důležitý první set. Dvakrát v partii prolomil Švýcarovo podání. A hned vzápětí prohrál to svoje. „To není podle mých představ,“řekl sám.

Chce k hvězdám blíže, leč hrouda mu nohy víže, tepny touhou bijí... A přece hrozí, že to v éře velmistrů na kýženou trofej stačit nebude.

 ?? Na Australian Open potvrdil, že za nejlepšími soupeři stále zaostává. Ve čtvrtfinál­e podlehl Rogeru Federerovi.
FOTO REUTERS ?? Tomáš Berdych
Na Australian Open potvrdil, že za nejlepšími soupeři stále zaostává. Ve čtvrtfinál­e podlehl Rogeru Federerovi. FOTO REUTERS Tomáš Berdych

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia