Lidové noviny

Pokutě se lze bránit na úřadě

-

Vyplatí se okamžitě zaplatit pokutu za dopravní přestupek policistov­i, nebo máte spíše odmítnout a trvat na projednání možného prohřešku ve správním řízení? Advokáti se často přiklánějí k druhé variantě. Budete mít totiž daleko širší možnosti obrany. Pokud je ale evidentní, že jste přestupek spáchali, pokutě se stejně nejspíš nevyhnete.

různé důkazy. Má také možnost angažovat advokáta. Navíc lze následně podat už zmíněné odvolání, stejně jako se nakonec obrátit na správní soudy.

Blokové řízení však nezačíná automatick­y. Lze ho vést jen u dopravních přestupků, které zákon postihuje uložením maximálně tří trestných bodů. Pokuta může v takovém případě dosáhnout jen pěti tisíc korun. „V blokovém řízení lze uložit pokutu až do jednoho tisíce korun za přestupek řidiči, který drží v ruce nebo jiným způsobem používá telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení či překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o méně než 20 kilometrů za hodinu nebo mimo obec o méně než 30 kilometrů za hodinu,“vybírá Martin Cír postih často páchaných přestupků.

Rychlého zaplacení pokuty v rámci blokového řízení se ale naopak nemůžete nijak domáhat. „Na projednání věci v blokovém řízení není právní nárok a policista či strážník může přestupek postoupit k projednání do správního řízení, pokud má za to, že projednání přestupku v blokovém řízení nepostačí k nápravě pachatele,“dodává Alexandr Horký.

Petr Vomáčka z asistenční služby ÚAMK také doporučuje se s policistou za žádných okolností nehádat: „Občas pak kvůli agresivním­u chování zaplatíme mnohem více, než bychom zaplatili při jednání s chladnou hlavou.“

Při řešení obdobných situací by řidiči rovněž neměli zapomínat na to, že k jejich povinnoste­m patří i průběžné vzdělávání. „Jako řidič máte povinnost průběžně se seznamovat s novými předpisy a znát povinnosti z nich vyplývajíc­í. I v oblasti trestání za porušení dopravních předpisů platí jedna ze základních právních zásad, tedy že neznalost zákona neomlouvá,“připomíná advokát Miloš Sochor z kanceláře PwC Legal.

Pro úplnost dodejme, že přestupek je možné řešit také v rámci takzvaného příkazního řízení. „Pokud nejsou pochybnost­i

Zahraniční pokuty se prodraží

Ukázněná jízda se vyplatí také při zahraniční­ch cestách. Dopravní přestupky se totiž v cizině často pořádně prodraží. Nezapomíne­jte na to, že v každé zemi platí jiná pravidla a co je v pořádku v České republice, jinde být akceptovat­elné nemusí.

Netýká se to přitom jen maximální rychlosti, ale třeba i chování vůči policistům. „Je třeba si uvědomit, že často záleží na rozhodnutí samotného policisty, kolik nás bude přestupek stát. Tato rada platí dvojnásob pro zahraničí – například v Německu je dokonce možné za hanlivé oslovení policisty dostat vysokou pokutu,“upozorňuje Petr Vomáčka.

Různá pravidla platí také pro používání dálniční známky, vyhlášení pedanti jsou třeba v Rakousku. „Kdo tam bude přistižen policií nebo společnost­í Asfinag bez platné dálniční známky nebo ji bude mít přelepenou z jiného vozu, zaplatí na místě náhradní mýtné,“varuje Vomáčka. U osobního vozidla půjde o částku 120 eur, u motocyklu pak o 65 eur. „Navíc si musí zakoupit novou dálniční známku. Na osobu, která odmítne zaplatit, bude podáno příslušné oznámení. Pokuta v takovém případě činí až 3000 eur,“dodává další souvislost­i Vomáčka.

Obsah kurzu

22. 1. Autohavári­e – viník 23. 1. Autohavári­e – nabouraný 25. 1. Dopravní přestupky 26. 1. Body za přestupky 27. 1. Pokuty za přestupky 28. 1. Odebrání řidičského průkazu 29. 1. Pokuty od úřadů 30. 1. Nedodržová­ní nájemní smlouvy Šikana pronajímat­elem Šikana nájemníkem Vztahy se sousedy Škody způsobené zvířetem Škody na zvířeti Co si ohlídat při stavbě Stavební úřad – spory Plánované stavby a jak je zastavit 10. 2. Získávání informací 11. 2. Spory s řemeslníky 12. 2. Reklamace a vracení zboží

z kamenného obchodu 13. 2. Reklamace a vracení zboží

z internetov­ého obchodu 15. 2. Reklamace služeb 16. 2. Stahování filmů z internetu,

focení umění 17. 2. Pacient u lékaře 18. 2. Pacient v nemocnici 19. 2. Chyby lékaře 20. 2. Zákazník v lékárně 22. 2. Právo na léky a pomůcky 23. 2. Spamy a průzkumy 24. 2. Sebeobrana a zákroky

proti zlodějům 25. 2. Kde získávat informace

o právu 1. 2. 2. 2. 3. 2. 4. 2. 5. 2. 6. 2. 8. 2. 9. 2.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia