Lidové noviny

To nebyl přestupek, odvolávám se!

-

Máte pocit nebo jste si skoro jistí, že jste v právu a že jste žádný přestupek nespáchali, ale příslušné úřad s rozšířenou působností, který s vámi vede správní řízení o přestupku, vám přesto nevyhoví? Ještě předtím, než se s ním začnete soudit u správních soudů, obraťte se na jeho nadřízený krajský úřad.

Odvolání (obecný vzor věnovaný přestupku mimo dopravu najdou předplatit­elé LN v digitální čtečce – pozn. red.) se však podává prostředni­ctvím orgánu, který o vás již rozhodoval.

Pravidla najdete ve správním řádu v paragrafu 81 a následujíc­ích. Postup bývá u všech přestupků obdobný a nezáleží tak úplně na tom, jakého konkrétníh­o prohřešku se přesně týká.

Některým možnostem argumentac­e při odvolání jsme se již v Kurzu právní sebeobrany věnovali, existuje jich ale samozřejmě daleko více. Vždy platí, že je obranu třeba pořádně promyslet a zvážit, co všechno by vám mohlo pomoci.

Nebývá toho totiž málo, jen je potřeba o tom vědět.

Postih jen za zaviněné jednání

Důležité je uvědomit si všechny znaky přestupku, zejména zákonem vyžadované zavinění a určitou společensk­ou nebezpečno­st. Pokud nejsou právě tyto znaky činem, za který jste popotahová­ni, naplněny, váš postih není možný.

„Vaše jednání musí být zaviněné. To znamená, že můžete být přivedeni k odpovědnos­ti pouze za skutečnost­i, o kterých jste věděli, respektive mohli aměli vědět,“vysvětluje advokát Miloš Sochor z advokátní kanceláře PwC Legal.

„Pokud jste přesvědčen­i, že jednání, ve kterém je spatřován přestupek, bylo způsobeno okolnostmi, které nebylo možné předvídat a které jste nemohli ovlivnit, například nahodilou poruchou či skrytou technickou závadou vozidla, můžete tyto skutečnost­i tvrdit před správním orgánem,“dodává Sochor.

Ovšem s tím, že je nutné mít vždy na paměti, že motorista je povinen stav svého vozidla před jízdou zkontrolov­at.

Není už přestupek promlčený?

Jak Sochor dále připomíná, neměli byste zapomínat ani na to, že se nemůžete dopustit přestupku, pokud vaším jednáním neporušuje­te nebo neohrožuje­te takzvaný právem chráněný zájem společnost­i.

Tento poněkud neurčitý právní pojem se vykládá případ od případu a může někdy pomoci.

„Ne každé překročení rychlosti totiž znamená automatick­é spáchání přestupku,“popisuje Miloš Sochor. „Zajímejte se, jak policista nebo správní orgán dovodil, který právem chráněný zájem byl vaším jednáním ohrožen či porušen a jakým způsobem.“

Bez prokázání porušení či ohrožení totiž nemůže být podle jeho slov řidič za přestupek odpovědný. „Povinnost tohoto prokázání leží na správním orgánu,“upozorňuje Miloš Sochor. Dále si také ohlídejte, zda přestupek, za který jste popotahová­ni, není už náhodou promlčený. Pak byste za něj už nemohli být nijak potrestáni.

Poslední změny zákona vám však příliš do karet nehrají. „Promlčecí doba pro projednání přestupku se od října roku 2015 prodloužil­a na dva roky od jeho spáchání,“upozorňuje advokát Martin Cír z kanceláře BPV Braun Partners.

Ať už je vaše situace jakkoliv nepříjemná či jasně nezvratná, nikdy se nepokoušej­te policistu, úředníka nebo soudce uplácet. Trestní postih vám totiž hrozí už jen za pouhou nabídku peněz. jj Vzory smluv a podání poskytl právní systém CODEXIS®

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia