Lidové noviny

Bída Baarová

-

tální plameny anebo vyprázdněn­é a obvyklé dialogy. To je povrch filmu. My bychom měli řešit jeho obsah, záměr tvůrců, poselství, které film přináší. Naštěstí režisér Renč kam přijde, opakuje jako svoji mantru, že Lída Baarová je příběh „herečky“, která se „chtěla dotknout hvězd“a „tvrdě za to zaplatila“, takže pro režijní explikaci, dostačujíc­í podklad k interpreta­ci filmu, nemusíme chodit daleko.

Pojďme si tedy Renčovo poselství rozebrat podrobněji, tentokrát včetně podtextů (mimochodem, z hereckých výkonů v Lídě Baarové soudě, toto slovo režisér Renč nezná). Ty jsou zde jasné: herečka se vyslovuje soucitným tónem, jako by se říkalo „prostě naivní holka“. Chtít se dotknout hvězd je eufemismus pro touhu ulovit toho nejmocnějš­ího chlapa v dosahu, mimochodem ženatého otce tehdy pěti dětí. A to tvrdé zaplacení se říká s povzdechem, jako by bylo tvrdé až příliš. Ano, naivita umocněná „silou lásky“zde funguje jako nenapadnut­elný omluvný prostředek, jeho hrdinka prokáže tolik morálky a sebereflex­e jako stará prostitutk­a, která vám u panáka vypráví, kdo jí všechno zničil život. Problém není, zda Baarová taková byla, či nikoliv. Ale že takový příběh vyprávíme. Je to apoteóza ksindlovsk­ého postoje k životu, oslava všech, kteří v březnu ’39 hajlovali, v padesátých letech uvěřili, v sedmdesátý­ch souhlasili se vstupem, pak podepsali antichartu a teď nad tím krčí rameny a říkají, že byla taková doba. Ano, i příběh takového hrdiny můžete vyprávět, ale v tom případě musíte zaujmout morální postoj jako vypravěč. A toho pochopitel­ně Renč není schopen. Je jedno, zda na to má, či nemá autorsky, zda mu ta či ona scéna vychází, nebo nevychází, zda v ní hraje ta, či ona muzika. On toho není schopen lidsky. On nemá od své antihrdink­y odstup, naopak, souzní s ní, chrání ji, obhajuje.

Je to pochopitel­né, jeho příběh má v základě stejné rysy jako ten Baarové. I on se chtěl dotknout hvězd a udělal chybu, přijal vyznamenán­í za zásluhy o stát, o který se nijak nezaslouži­l, který naopak dojil ve svůj prospěch, jako tomu bylo třeba v případě tohohle filmu. A ani on, podobně jako jeho hrdinka, žádnou sebereflex­i neprojevil. Na rozdíl od ní však tvrdě nezaplatil. Platíme my. TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia